1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruandan kansanmurha

Ranskan poliisi pidätti Ruandan kansanmurhan epäillyn rahoittajan

Felicien Kabuga pakoili poliisia 26 vuotta.

Ruandan kansanmurhassa surmattujen luita ja pääkalloja Cyahindan kirkon luona olevassa kansanmurhan muistopaikassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ranskassa poliisi ilmoitti tänään lauantaina pidättäneensä viimeisen Ruandan kansanmurhan pääepäillyistä. Felicien Kabuga oli aikoinaan yksi Ruandan rikkaimmista miehistä, ja häntä on syytetty kansanmurhan rahoittamisesta.

Syyttäjän ja poliisin yhteisen lausunnon mukaan Kabuga asui Pariisin esikaupunkialueella ja käytti väärää henkilöllisyyttä.

YK:n turvallisuusneuvoston alaisen IRMCT-tuomioistuimen pääsyyttäjä Serge Brammertz sanoi tuoreeltaan pidätyksen olevan osoitus siitä, että vuoden 1994 verenvuodatuksesta epäillyt tuodaan oikeuden eteen.

84-vuotiaan Kabugan on nyt määrä päätyä tuomioistuimen eteen. Syytekohtia on yhteensä seitsemän. Niistä vakavimmat liittynevät kansanmurhaan ja kansanmurhaan yllyttämiseen.

IRMCT on huolehtinut Ruandan tapauksesta sen jälkeen kun Ruanda-tuomioistuin lakkautettiin vuonna 2015. IRMCT:n vastuulla ovat olleet myös Jugoslavia-tuomioistuimen asiat.

Ruandan kansanmurhassa 1990-luvun alkussa hutu-heimoon kuuluvat puolisotilaalliset joukot surmasivat noin 800 000 tutsi-heimon jäsentä ja maltillista hutua.