Viikonlopun ostoksilla käytiin Tampereen seudulla jo lähes normaalisti

Väkeä on ollut tällä viikolla selvästi enemmän liikkeellä kuin aiemmilla viikoilla

shoppailu
Tytärtään sylissä pitävä mies taimikaupoilla
Tamperelainen Tomi Sarkanen haki marja-aronian taimia Unna-tyttärensä kanssa.Sari Sirkkiä-Jarva / Yle

Koronaviruksen hiljentämät suuret marketit ovat olleet toukokuussa selvästi vähemmän autiona. Tampereen seudun suurista kaupoissa asiakasmäärät ovat kasvaneet selvästi aiempiin viikonloppuihin verrattuna.

Asiakkaat ovat rohkaistuneet ostoksille ja se näkyy etenkin käyttötavarakaupassa.

– Tämä kuluva viikonloppu on selkeästi meille tämän kevään paras. Puhutaan 30–40 prosenttia vilkkaammasta viikonlopusta kuin mitä kevään aikana on nähty, kertoo Prisma-ketjun ryhmäpäällikkö Mikko Mäki Tampereen Kalevan Prismasta.

Mies seisoo multasäkkien vieressä ulkona puutarhatuotteiden myyntipisteessä
Prisma-ketjun ryhmäpäällikkö Mikko Mäki on tyytyväinen, asiakasmäärät ovat kasvaneet toukokuussa selvästi.Sari Sirkkiä-Jarva / Yle

Korona-ajan alkupuolella maaliskuussa ruokaostosten määrä kasvoi voimakkaasti, mutta toukokuun myötä erot tuoteryhmien välillä ovat tasoittuneet.

– Nyt on nähtävissä, että ruokapuolella kaupankäynti on tasaantunut, vaikka sekin jatkaa edelleen kasvuaan. Mikä on ollut positiivista toukokuussa, käyttötavarakauppa on selkeästi piristymässä, Mäki jatkaa.

Ideaparkissa vilkas viikko

Lempäälässä kauppakeskus Ideaparkissa on huomattu samanlaista asiakasmäärien vilkastumista. Viikoittainen kävijämäärä on keskimäärin 20 000 mutta pahimmalla hetkellä asiakasmäärä putosi 75 prosenttia normaalista.

– Nyt kasvua on kertynyt viikoittain kymmenen prosenttiyksikköä ja päättyvä viikko on selkeästi paras. Jäimme nyt 25 prosenttia normaalista toukokuun viikosta, edellisellä viikolla luku oli 35 prosenttia ja niin edelleen, kuvaa toimitusjohtaja Visa Vainiola.

Kauppakeskuksen käytävillä on riittänyt väljyyttä myös siksi, että ostoksilla olemiseen käytetty aika on lyhentynyt selvästi. Lyhyeen oleskeluun vaikuttavat ravintoloiden ja kahviloiden sulkeutuminen ja toisaalta myös se, että Ideaparkissa ei esimerkiksi ole ollut urheilutapahtumia.

– Meillä vietetään nyt aikaa noin tunnin verran kun hyvin tyypillisesti väki on meillä jopa 3,5 tuntia. Tämä selittyy tapahtumien puuttumisella eli tavallisesti vaikka salibandyturnausten yhteydessä perheet odottavat juniorin turnauksen päättymistä, toimitusjohtaja kertoo.

Ostoskärryjä ulkona katoksen alla
Kauppakeskusten ja markettien parkkipaikat ovat täyttyneet. Esimerkiksi Tampereella Kalevan Prismassa oli vilkasta koko viikonlopun.Sari Sirkkiä-Jarva / Yle

Kahvilat ja ravintolat odottavat edelleen käytännön ohjeistuksia, kuinka kesäkuun alussa voidaan toimia. Ideaparkissa arkeen palataan 1. kesäkuuta, jolloin kauppakeskus velvoittaa kaikkia liikkeitään ja tämänhetkisen tiedon mukaan myös kahviloita ja ravintoloita yhteisiin aukioloihin.

– Koronarajoitusten alusta höllensimme minimiaukioloaikoja, normaalisti meidän sopimuksemme mukaan kauppojen pitäisi olla avoinna kello 10–20. Esimerkiksi sunnuntait ovat olleet viimeiset kuusi viikkoa yrittäjille aukiololtaan vapaaehtoisia. Tällä hetkellä 90 prosenttia on jo sunnuntaisin avoinna, kun pahimpana aikana oli 60–70 prosenttia liikkeistä suljettuna, Vainiola kertoo.

Kevään merkkejä

Selkeä merkki keväästä ovat puutarhamyymälöiden avautuneet ovet ja vihreyttä puskevat taimirivit. Tamperelainen Tomi Sarkanen oli sunnuntaina taimiostoksilla 6-vuotiaan tyttärensä kanssa. Korona-aikana perheen ostosreissuja on rajoitettu tarkasti.

– Lapset eivät ole yleensä olleet kauppareissulla mukana ja olemme pyrkineet keskittämään ostokset niin, että käydään kaupassa niin harvoin kuin pystytään, Sarkanen kertoo.

Sunnuntaina Unna-tytärkin pääsi mukaan taimimyymälään ja istui iloisesti ostoskärryn alatasolla vauhtia ottamassa. Sarkanen kertoo huomanneensa, että asiakasmäärät kaupoissa kasvoivat tällä viikolla selvästi.

– Kyllä siinä on varmasti yleinen ilmapiirin muutos, mikä on siihen vaikuttanut. Ja vaikka koulut eivät olisi vielä alkaneetkaan, ehkä alkaa olla jo väsymystä rajoitustoimiin, Sarkanen pohtii.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus