Kajaanin lentomotti kestääkin näillä näkymin vain syksyyn – kaupunginjohtaja: "Vuoden tauko olisi ollut saattohoitoa"

Finnair päättää talvikaudesta myöhemmin, kun se näkee, kuinka lentoliikenteen kysyntä kehittyy.

lentoliikenne
Kajaanin lentoasema ilmasta kuvattuna.
Kajaanin lentomotin pelättiin kestävän ainakin vuoden, sillä Finnair kutsui kaupunginjohdon maanantaiksi etäpalaveriin eikä muita tietoja tihkunut. Arkistokuva.Heikki Rönty / Yle

Kajaanin lentotauko ei ole venymässä sittenkään ensi kevääseen saakka. Finnair kertoo, että se ei lennä Kajaaniin, Kemiin, Kokkolaan, Joensuuhun ja Jyväskylään vielä kesän 2020 aikana.

Yhtiö tekee talvikautta 2020–2021 koskevat päätökset näiden kohteiden osalta myöhemmin, kun se näkee, miten lentoliikenteen yleinen kysyntä kehittyy.

– Tämän kanssa pärjäämme, vaikka paremminkin voisi olla. Toki normaalioloissa siitä aiheutuisi ongelmia, mutta nyt ei ole tapahtumia kuten Kuhmon Kamarimusiikkia tai Kajaanin Runoviikkoa, sanoo Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen.

Yle kertoi aiemmin tänään, että Finnair saattaa lopettaa lennot monille maakuntakentille ainakin vuodeksi. Tolosen mukaan muutaman kuukauden tauko on kuitenkin vielä siedettävä.

– Vuoden tauko olisi ollut varmasti saattohoitoa. Kun Finnair kertoi aiemmin lopettavansa huhtikuun lennot, meille sanottiin, että lentoja tulee heinäkuun lopussa, ja nyt niitä olisi luvassa syyskuulle, Tolonen toteaa.

Lakkautusuhan alla olevat reitit ovat Finnairille heikoimmin tuottavia. Esimerkiksi Kajaanin ja Helsingin välillä tehtiin vuonna 2019 hieman yli 84 000 lentomatkaa. Tolosen mukaan ennen koronaa ja etenkin viime vuonna Kajaanin matkustajamäärät olivat nousussa ja maakunnassa uskottiin, että Kajaanin kentällä päästään lähelle 100 000 matkustajaa.

– Meillä oli hankalaa vielä 3–4 vuotta sitten, kun osa vuoroista oli tyhjiä ja matkustajia oli vuodessa noin 70 000. Nyt neljän vuoron rotaatiossa muutamat vuorot ovat olleet loppuun myytyjä ja yllättäen myös sunnuntaisin on ollut paljon kysyntää.

Kajaanin kaupungin johto on Finnairin kanssa maanantaina etäneuvottelussa, jossa yhtiö kertoo suunnitelmistaan tarkemmin.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus