Joensuulainen Anri Vesa on tehnyt kesätöitä 15-vuotiaasta saakka – kyselyn mukaan itäsuomalaiset nuoret ovat innokkaimpia työnhakijoita

Nuorten työllistymiseen vaikuttavat esimerkiksi kesätyösetelit sekä yritysten ja koulujen aktiivisuus.

kesätyö
Henkilökuvassa opiskelija Anri Vesa
Anri Vesa tekee kesän töitä pankissa. Eri aloilta haalittu työkokemus on opettanut ennen kaikkea erilaisten ihmisten kohtaamista.Anri Vesan kotialbumi

Joensuulainen Anri Vesa aloittaa tänään kesätyöt Nordean konttorissa Joensuussa. Itä-Suomen yliopistossa opiskelevan Vesan työhistoria on pitkä, vaikka ikää on vasta 21 vuotta.

– Aloitin kesätöiden tekemisen 15-vuotiaana. Teini-ikäisenä työt olivat parin viikon kesäsetelihommia. Abivuoden työskentelin siivoojana ja välivuoden olin tukussa töissä, Vesa kertoo.

Itäsuomalaiset nuoret ovat maan innokkaimpia kesätyönhakijoita, kertoo Talous ja nuoret TAT ry:n tuore Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -kyselytutkimus. Kyselyyn vastanneista lukiolaisista 80 prosenttia, ammattikoululaisista 59 prosenttia ja yläkoululaisista 65 prosenttia aikoi hakea kesäksi kesätöitä.

Kysely tehtiin helmi-maaliskuussa, joten koronaepidemian vaikutukset eivät välttämättä näy tuloksissa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan yli 9000 nuorta, joista lähes 6000 oli yläkoululaisia.

Itä-Suomessa tehty vetovoimatyötä

Yläkoululaisista innokkaimmat työnhakijat löytyvät Pohjois-Karjalasta. Kyselyyn vastanneista pohjoiskarjalaisista nuorista 83 prosenttia aikoi hakea kesätöitä. Kesätyöhalukkuutta oli kyselyssä keskimääräistä enemmän myös pohjois- ja eteläsavolaisilla sekä varsinaissuomalaisilla ja satakuntalaisilla nuorilla.

Vähiten intoa kesätöihin oli keskisuomalaisilla yläkoululaisilla. Heistä 58 prosenttia ilmaisi aikomuksensa kesätöiden hakuun.

– Alueelliset erot herättävät kysymyksiä siitä, millaisia työelämäyhteyksiä kouluilla on ollut eri maakunnissa. Pohjois-Karjalassa on tehty paljon töitä sen eteen, että nuoret jäisivät opiskelemaan ja tekemään töitä alueelle. Se varmasti nyt näkyy näissä tuloksissa, sanoo Talous ja nuoret TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen.

Samaa mieltä on myös Yrityskylä Itä-Suomen aluekoordinaattori Ville Saviluoto. Yrityskylä on TATin oppimiskokonaisuus ala- ja yläkoululaisille. Eri puolilla Suomea toimivat yrityskylät tarjoavat koululaisille oppimisympäristön talous- ja työelämätaitojen harjoitteluun.

– Itäsuomalaiset nuoret ovat valtakunnan tasolla malliesimerkki siitä, että täällä tahdotaan töihin. Itä-Suomessa on tehty tietoista vetovoimatyötä. Alueella on yrityksiä, jotka ovat useita vuosia peräkkäin tarjonneet nuorille kesätyöpaikkoja, ja esimerkiksi kaupunkien kesätyösetelit auttavat työllistymisessä, Saviluoto sanoo.

Jäätelökioskin kassakone.
Jäätelökioski on perinteinen nuorten kesätyöpaikka.Toni Pitkänen / Yle

Saviluodon mukaan koulut ovat tärkeässä roolissa yhteyksien luomisessa työelämään.

– On tärkeää, että nuoret näkevät konkreettisesti, millaista työtä eri työpaikoilla tehdään ja voivat pohtia omaa urapolkuaan suhteessa omiin vahvuuksiin, Saviluoto sanoo.

Työkokemus tuo vapautta ja varmuutta

Anri Vesa työskentelee Joensuun Nordeassa toista kesää peräkkäin. Viime vuonna hän haki työpaikkaa nettisivujen hakemuksen kautta. Tälle kesälle työt varmistuivat helmikuussa, eikä koronaepidemia onneksi muuttanut suunnitelmia.

Nordean Joensuun ja Savonlinnan konttoreiden johtaja Jani Koivunen kertoo, että Nordeassa tehtiin koko yrityksen tasolla päätös, ettei koronaepidemia vaikuta jo sovittuihin kesätöihin.

Anri Vesalle kesätyöt ovat antaneet itsevarmuutta ja vapauden tunnetta. Omat tulot ovat hänen mielestään tukeneet itsenäistymistä.

– Työkokemus antaa varmuutta hakea haastavampiin tehtäviin, Vesa sanoo.

TATin kyselytutkimuksen mukaan yläkoululaisten ja lukiolaisten kesätyöpaikan valintaan vaikuttivat eniten hyvä palkka ja mukavat työtehtävät. Ammattikoululaiset arvostivat työpaikkaa alalta, jota kohtaan heillä on erityinen kiinnostus.

Lue myös:

Kesäpestin hankkiminen on nyt työn ja tuskan takana –koronarajoitusten purkaminen avaa lisää paikkoja

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus