Afganistanissa historiallinen sopimus vallanjaosta – Vaalit hävinnyt presidenttiehdokas neuvottelemaan Talibanin kanssa

Afganistanissa oli kaksi kuukautta kaksi kilpailevaa presidenttiä.

Afganistan
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ja hänen kilpailijansa Abdullah Abdullah allekirjoittavat vallanjakosopimuksen.
Afganistanin presidentti Ashraf Ghani (oikealla) ja hänen kilpailijansa Abdullah Abdullah allekirjoittavat vallanjakosopimuksen. Vieressä seisoo entinen presidentti Hamid Karzai.Presidential palace / EPA

Afganistanin politiikan kaksi johtomiestä ovat päässeet sopimukseen vallanjaosta.

Presidentinvaalit voittanut Ashraf Ghani pitää presidentinvirkansa. Hänen vastaehdokkaanaan ollut Abdullah Abdullah saa johtaakseen Kansallisen sovintoneuvoston, jonka tehtäväksi tulee hallinnoida kaikkia Afganistanin rauhankehitykseen liittyviä asioita, kuten esimerkiksi neuvotteluja Taliban-liikkeen kanssa.

Abdullah saa myös nimetä puolet Ghanin johtaman hallituksen ministereistä.

Afganistanissa pidettiin syyskuussa presidentinvaalit. Tulosten laskenta kesti kuukausia. Kun Ghani julistettiin voittajaksi, Abdullah kiisti vaalituloksen ja julisti itsensä maan presidentiksi. Afganistanissa oli siis parin kuukauden ajan kaksi kilpailevaa presidenttiä.

Afganistanissa kahdet presidentin virkaanastujaiset samaan aikaan – räjähdykset säestivät Ashraf Ghanin juhlapuhetta, mutta Ghani jatkoi sitkeästi puhettaan

Abdullah oli myös ennen vaaleja Afganistanin "johtava virkamies", mutta hän menetti arvonsa presidentinvaalin jälkeisessä sotkussa.

Vallanjakosopimusta pidetään merkittävänä askeleena Afganistanin kymmeniä vuosia kestäneen kuohunnan ja sisäisen konfliktin ratkaisemisessa.

Ääri-islamilainen terroristiliike Taliban, joka hallitsee suurta osaa Afganistania, on tehnyt rauhansopimuksen Yhdysvaltain kanssa. Sopimuksen täytäntöönpano on kuitenkin pysähtynyt maan poliittisen johdon kädenvääntöön.

Yhdysvallat ja Taliban allekirjoittivat historiallisen sopimuksen: Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa Afganistanista

Länsimaissa sopimusta on jo kehuttu. Esimerkiksi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo sopimuksen olevan merkittävä. Hän kehottaa Afganistanin johtomiehiä jatkamaan pyrkimyksiä rauhankehityksen edistämiseksi.

Konfliktin ohella Afganistanin riesaksi on tullut muun muassa nopeasti etenevä koronaepidemia.

Lähteet: AP, AFP