1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. anniskelu

Panimoliitto torjuu ravintoloille kaavaillut rajoitukset – ”anniskelun lopettaminen iltayhdeksältä olisi keinotekoista”

Etujärjestön mukaan anniskelun lopettaminen iltayhdeksältä siirtäisi juomista julkisille paikoille ja kotioloihin.

anniskelu
Oluttuoppeja kilistellään.
Panimoliiton mukaan ravintoloiden liiketoiminta ei voi mitenkään kannattaa, jos rajoitukset ovat liian tiukkoja. AOP

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto arvostelee hallituksen suunnitelmia ravintoloiden asiakasmääriin ja anniskeluaikoihin kaavailluissa rajoituksissa.

Hallituksen odotettiin linjaavan jo viime viikolla, miten ravintolat voisivat avata kesäkuun alussa ovensa koronasulun jälkeen, mutta asiasta ei ole päästy sopuun.

Hallitus lähti liikkeelle siitä, että ja ravintoloiden asiakaspaikat puolitettaisiin koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Pohjaesitys oli, että alkoholin anniskelu puolestaan loppuisi kello 21 ja ravintolat sulkeutuisivat kello 22.

Panimoliitto korostaa julkaisemassaan tiedotteessa, ettei ravintoloiden liiketoiminta voi mitenkään kannattaa, jos esimerkiksi asiakasmäärän kapasiteetista saa käyttää vain puolta.

– Kiinteät kustannukset eivät kuitenkaan puolitu, muistuttaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

"Tukipaketista olisi pitänyt päättää paljon aiemmin"

Liitto katsoo myös, että anniskeluaikojen mahdollinen tiukentaminen haittaisi ravintolayrityksiä ja -asiakkaita enemmän kuin hyödyttäisi.

– Alkoholin anniskelun lopettaminen iltayhdeksältä olisi keinotekoista. Anniskelun pitää jatkua ainakin kello 23.00 asti, sillä muuten juominen siirtyy julkisille paikoille tai jatkuu kotioloissa. Alkoholia käytetään yhä kohtuullisemmin ja vastuullisemmin, mutta jos sitä halutaan kontrolloida, helpointa se on ravintoloissa.

Etujärjestö arvostelee lisäksi hallituksen hitautta päättää ravintola-alan tukipaketista.

– Ravintolat ovat roikkuneet löysässä hirressä ja eläneet epätietoisuudessa kohta kaksi kuukautta. Tukipaketista olisi pitänyt päättää jo paljon aiemmin, kuten on tehty muissa Pohjoismaissa. Päätöksiä on nyt tehtävä ripeästi ja niiden pitää olla selkeitä, Pakarinen vaatii.

Lue myös:

Päätöksille ravintoloiden aukiolosta tulee kiire – hallituksessa vääntöä asiakaspaikoista ja kaljahanojen sulkemisesta

Lue seuraavaksi