Yhdysvaltain keskuspankin johtaja: Pandemia voi supistaa maan taloutta jopa 20–30 prosenttia

Powellin arvion mukaan Yhdysvaltain talous lähtee ennen pitkää tasaisesti nousuun, kunhan maassa vältetään toinen korona-aalto.

Yhdysvaltain talous
Jerome Powell
Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja odottaa työttömyyden nousevan pahimmillaan 25 prosenttiin. Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin mukaan Yhdysvaltain talous saattaa supistua jopa 20-30 prosenttia toisella vuosineljänneksellä koronapandemian vuoksi.

Powell arvioi CBS-kanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että laskukausi voi kestää vuoden 2021 loppuun saakka. Hänen mukaansa talous ei ehkä elvy kunnolla, ennen kuin koronavirusta vastaan on kehitetty rokote.

Powell kuitenkin korosti uskovansa, että Yhdysvallat välttää laman ja että talous lähtee tasaisesti nousuun vuoden kolmannella neljänneksellä, kunhan maassa vältetään toinen korona-aalto.

– Se on erittäin tärkeää välttää. Toinen aalto aiheuttaisi melkoisesti vahinkoa taloudelle ja kuluttajaluottamukselle, keskuspankin johtaja sanoi

Työttömyysprosentin Powel uskoo pahimmillaan nousevan jo 25:een. Hänen mukaansa työttömyys kurittaa erityisesti matalapalkka-aloja ja naisia.

Yhteensä yli 36 miljoonaa työttömäksi jäänyttä amerikkalaista on hakenut työttömyyskorvauksia maaliskuun puolivälistä lähtien.

Viime viikolla Powell kehotti Valkoista taloa ja kongressia miettimään uusia lisämenoja ja verotoimia, jotta pienyritykset ja kotitaloudet voisivat välttää konkursseja.

Kongressi on koronakriisin aikana hyväksynyt jo yli kahden biljoonan dollarin tukipaketin maaliskuussa ja lähes 500 miljardin dollarin paketin huhtikuussa.

Demokraattien hallussa oleva Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi perjantaina massiivisen talouden pelastuspaketin, jonka läpimeno näyttää kuitenkin vaikealta. Sekä republikaanien hallitsema senaatti että Valkoinen talo ovat olleet haluttomia hyväksymään kolmen biljoonan dollarin suuruista pakettia.

Lue myös:

Koronaviruskriisi koettelee yhä Yhdysvaltain työmarkkinoita – Jo 36 miljoonaa on hakenut työttömyyskorvauksia

USA:ssa demokraatit hyväksyivät jättimäisen talouden tukipaketin, joka tuskin tulee voimaan

Päivittyvä koronaseuranta.