Elinkeinoelämä vaatii valtiota turvaamaan Kruunupyyn-lennot: "Liikenteellä huomattavasti suurempi merkitys kuin numeroina näyttää"

Finnair tapaa tänään etäpalaverissa maakuntakenttien edustajia.

Elinkeinoelämä haluaa, että hiljaisuus Kruunupyyn lentoasemalla päättyy viimeistään syksyllä. Kuva: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Elinkeinoelämä vaatii valtiolta selkeää linjaa Finnairin suunnitelmiin supistaa rajusti liikennettä viidelle maakuntakentälle, muun muassa Kokkolan–Pietarsaaren lentoasemalle.

Lennot Kruunupyyhyn, Joensuuhun, Kajaaniin, Kemiin ja Jyväskylään voivat loppua vuoden ajaksi, ja uhkana on, etteivät ne ala enää lainkaan.

Finnairin mukaan elokuussa katsotaan uudelleen tilannetta lokakuun alusta eteenpäin. Finnair on kutsunut maakuntakenttien edustajia videopalaveriin tänään maanantaina.

Pohjanmaan Kauppakamari vetosi jo sunnuntaina avoimessa kirjeessään alueen ministereihin lentojen puolesta. Lentoliikenne on tärkeä erityisesti vientiteollisuudelle. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen viennin arvo on noin 4 miljardia euroa vuodessa.

Myös Keskuskauppakamarin hallituksen jäsen, Halpa-Hallin toimitusjohtaja Janne Ylinen muistuttaa, että Kokkolan ja Pietarsaaren alueella on 700 vientiyritystä. Jos lentoyhteys Kruunupyystä jäisi kokonaan pois, vientialan yritykset alkaisivat ehkä miettiä, missä toiminta jatkossa on.

– Kyllä tämä on uhka työpaikoille ja kehitykselle alueella. Lentoasema on äärimmäisen merkityksellinen tälle alueelle.

Kriisiaikoina pidettävä huoli koko alueesta

Viime vuodet tilannetta seuranneena Ylinen näkee pahat merkit ilmassa, ja sanoo, että nyt pitää löytyä poliittista ohjausta ja tahtoa. Valtio tukee Finnairia takaamalla sen lainaa ja on lähdössä pääomittamaan yhtiötä, joten sen pitäisi ottaa omistajana asiaan selkeä linja.

– On selvää, että Finnair joutuu toimimaan kansainvälisessä kilpailussa ja liiketoiminnan periatteiden kanssa ja ymmärrän sen. Silti kansallinen intressi vielä korostuu kriisiaikoina: täytyy pitää huolta koko alueen elinvoimaisuudesta ja sen perusedellytyksistä.

Ylinen sanoo myös, että lentoliikenteen rooli voi tuntua joistakin vähäpätöiseltä, koska matkustajamäärät ovat pienet. Reitillä on kuitenkin hänen mukaansa huomattavasti suurempi merkitys kuin numeroina näyttäytyy.

Hän pitää selvänä, ettei lentoliikenne palaudu normaalitilaan pitkään aikaan, ja se varmasti näkyy myös maakuntakentillä. Ylinen vaatii silti selkeää viestiä siitä, että lokakuussa palataan normaalitilanteeseen, vaikka tuolloista epidemiatilannetta ei voikaan tietää.

– Jos ei tietoa ole, alkavat varmasti osalla spekulaatiot toimintojen osalta. On hirmu tärkeää, että nyt saataisiin signaalia siitä, että tilanne normalisoituu ja liikenne palautuu viimeistään lokakuun alussa, sanoo Ylinen.