Jyväskylän kaupunginjohtaja: Alamme varmaan viritellä keskusteluja Jyväskylän lennoista Finnairin valtio-omistajan kanssa

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo, ettei maanantainen palaveri lentoyhtiö Finnairin kanssa tuonut lupauksia Jyväskylän lentojen jatkumisesta.

Jyväskylä
Finnairin liput liehuvat yhtiön pääkonttorin edustalla.
Lentoliikenteellä on Jyväskylälle myös iso imagoarvo, sanoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.Tiina Jutila / Yle

Lentoyhtiö Finnair on informoinut tänään lentotauolla olevien kaupunkien, myös Jyväskylän, edustajia lentoliikenteen tilanteesta ja koronaviruksen vaikutuksista siihen.

Yhtiö kertoi eilen, ettei se lennä vielä kesäkaudella Jyväskylään. Lentoihin voi tulla pidempikin tauko.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo, että Finnair tehnee päätöksiä talvikauden lennoista kesän kuluessa.

Maailman mittakaavassakin lentojen jatkuminen edellyttää tietysti, että niiden kysyntä alkaa koronavirusepidemian jäljiltä elpyä.

– Mitään lupauksia ei tänään annettu, mutta yhtiö haluaa jatkaa keskustelua kaupunkien kanssa lennoista. Vuoropuhelu saattaa jatkua nyt kuukausittain. Kyllä Jyväskylä edellyttää, että kun lentokysyntä alkaa elpyä, niin lentoyhteys Jyväskylään palaa, Koivisto sanoo.

Jyväskylä painotti Finnairille tänään lentoliikenteen merkitystä kaupungin elinkeinoelämälle, korkeakouluille ja tapahtumille.

Koiviston mukaan näkymä Jyväskylästä kaupunkina ilman lentoyhteyksiä on huolestuttava.

– Lentoliikenne on saanut kovan iskun. Niin kauan kun on epävarmuutta Jyväskylän lentojen jatkumisesta, niin ei se hyvä tilanne ole. Jyväskylä, Jyväskylän seutu ja Keski-Suomi ovat kuitenkin kasvavaa aluetta ja uskon, että myös lentoliikenteelle kysyntää tulee. Vaikea nähdä, että tällainen kaupunkiseutu ilman lentoyhteyttä Helsinkiin jäisi.

Kaupungin keinot lentojen turvaamiseen ovat kuitenkin rajalliset.

Jyväskyläkin on joskus tukenut taloudellisesti lentoja. Koiviston mukaan näin toimivat jotkut kaupungit edelleen eli ne ostavat lentoja ja rahoittavat lentoliikennettä.

– Sille tielle ei ihan mielellään haluaisi lähteä. Tähän asti meille on kerrottu, että yhteydet ovat olleet kannattavia. Oleellista on, että talouden pyörät ylipäätään lähtevät pyörimään, elinkeinoelämän koronkriisi helpottaa ja viennin kysyntä kasvaa. Se on peruslähtökohta, että lennoille tulee kysyntää.

Jyväskylän kaupunki voi yrittää vaikuttaa lentoihin nyt lähinnä käymällä keskusteluja Finnairin ja sen valtio-omistajan kanssa.

– Varmaan näitä yhteyksiä omistajaohjausta harjoittaviin tahoihin aletaan viritellä. Toki tätä vuoropuhelua on aiemminkin käyty, esimerkiksi silloin, kun tuli lentojen ketjuttamisia, kolmioyhteyksiä, niin myös silloin omistajan kanssa keskusteltiin.

Viime aikoina Jyväskylä on panostanut vahvasti myös raideliikenteen kehittämiseen pääkaupunkiseudun suuntaan.

Yksin nopeat ja vakaat raideyhteydetkään eivät riitä välttämättä elinkeinoelämälle.

– Monien kansainvälisten yritysten rekrytointeihin ja myös näiden yritysten asiakkaisiin vaikuttaa, onko Jyväskylässä lentoyhteys.

Kaupunginjohtaja ei kiistä, etteikö lennoilla olisi lisäksi iso imagoarvo.

– Kyllä kasavan kaupunkiseudun hyviin ja toimiviin liikenneyhteyksiin kuuluvat raide-, kumipyörä- ja myös lentoyhteydet. Kaupunki, jossa on suora lentoyhteys on eri tavalla kartalla myös maailmalta katsottuna, summaa Koivisto.