1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesiensuojelu

Omaehtoinen vesiensuojelu on hyvissä kantimissa Kanta-Hämeessä – Vanajavesikeskus tukee työtä 20 000 eurolla

Lukumääräisesti eniten avustuksia haettiin ja myönnettiin vesikasvien niittoon tai muuhun poistamiseen.

vesiensuojelu
Harava kerää vesikasvillisuutta
Yhteensä avustuksen saajia oli 31 ja keskimääräinen avustussumma oli vajaat 650 euroa.Anne Savin / Yle

Vanajavesikeskus jakoi 20 000 euron suuruisen avustussumman omaehtoiseen vesiensuojelutyöhön. Vuoteen 2018 saakka avustuksen suuruus oli 10 000 euroa, mutta määrää on haluttu kasvattaa.

– Meille tulee paljon hakemuksia todella hyvistä hankkeista. On ollut harmillista, kun kaikkiin ei voitu ottaa osaa rahallisesti. Tämän vuoksi avustussummaa kohotettiin viime ja tänä vuonna, kertoo Vanajavesikeskuksen vesistöasiantuntija ja pääsihteerin sijainen Suvi Mäkelä.

Mäkelän mukaan vieläkään kaikille hankkeille ei riitä avustuksia, mutta suunta on oikea. Yhteensä Vanajavesisäätiöltä haettiin hankerahoitusta noin 86 000 euron arvosta.

Avustuksia myönnettiin järvien suojeluyhdistyksille, osakaskunnille sekä muille yhdistyksille ja yksityishenkilöille, jotka toimivat lähiympäristönsä tilaa parantavasti.

Kanta-Hämeessä omaehtoisella vesistöjen suojelulla on pitkät perinteet. Tämä näkyy Mäkelän mukaan tekemisen laadussa ja työn tuloksissa.

– Vaikea verrata ihan koko maan tilanteeseen, mutta arvioisin, että keskimääräistä vilkkaampaa omaehtoinen vesiensuojelutyö on Kanta-Hämeessä.

Tänä vuonna lukumääräisesti eniten avustuksia haettiin ja myönnettiin vesikasvien niittoon tai muuhun poistamiseen. Avustuksilla tuettiin myös muun muassa laskeutusaltaiden ja kosteikkojen rakentamista sekä jokiuomien raivaamista.

Lue seuraavaksi