Hyppää sisältöön

Italiassa lisää kauppoja auki, Belgiassa koulunpenkille, Espanjan huippupalloilijat harjoituksiin – katso kuvat Euroopan varovaisesta avautumisesta

Etelä-Euroopassa avattiin liikkeitä ja suunnattiin rannalle. Rajoitusten purkamisessa säännöt vaihtelevat maasta toiseen.

Ihmiset nauttivat auringosta Epanomissa lähellä Thessalonikia Kreikassa. Monet rannat saivat avautua, mutta toimintaa ohjataan säännöillä. Kuva: Dimitris Tosidis / EPA

Viikonloppuna jopa kolmenkymmenen asteen helteet hellivät Etelä-Eurooppaa.

Kreikassa avattiinkin noin viisisataa rantaa, ja kävijöitä riitti. Aurinkovarjostimia sai asettaa neljän metrin välein.

Sen sijaan Ranskan Rivieran rannoilla auringonpalvonta rantahiekoilla on edelleen kiellettyä, mutta uiminen on jo sallittua.

Kreikan ortodoksikirkon jäseniä Ateenassa lähellä Piraeuksen satamaa. Sunnuntaina kirkot saivat avata ovensa ensi kertaa kahteen kuukauteen. Sisään päästettiin vain pieni ryhmä. Monissa kirkoissa oli kovaääniset ulkopuolella. Kuva: Yannis Kolesidis / EPA

Kreikka tasapainottelee koronaviruksen rajoittamisen ja yhteiskunnan avaamisen välillä.

Ensimmäiset jumalanpalvelukset pidettiin sunnuntaina pitkän tauon jälkeen. Turvamääräykset olivat tiukat, ja monet seremoniat olivat ulkona.

Koulut ja kaupat ovat avanneet ovensa, ostoskeskukset avautuvat kesäkuun alusta.

Torinossa Italiassa valmistauduttiin ovien avaamiseen. Muun muassa kampaamot aukesivat tänään Italiassa. Kuva: Alesasndro di Marco / EPA

Italian kuolinluvut laskussa

Italiassa suuri osa yrityksistä saa avata ovensa yli kahden kuukauden eristyksen jälkeen. Sunnuntaina monissa ravintoloissa, partureissa ja kaupoissa valmistauduttiinkin toiminnan aloittamiseen maanantaina.

Sunnuntaina Italiassa kuoli 145 ihmistä Covid-19-tautiin. Se on pienin luku poikkeusolojen aikaan. Maaliskuun lopussa vuorokaudessa kuoli yli 900 ihmistä.

Genovassa Italiassa on käytössä monenlaisia kasvosuojaimia. Kuva: Luca Zennaro / EPA

Kouluja avattiin eri puolilla

Belgiassa osa kouluista avasi maanantaina ovensa. Myös Ranskassa avattiin tänään kouluja ja Tanskassa yläkoululaiset pääsivät palaamaan pulpetteihinsa.

Opettajat ohjeistavat koululaisia maanantai-aamuna Bordeauxissa Ranskassa. Koulut avautuvat kahden kuukauden tauon jälkeen Ranskassa. Kuva: Caroline Blumberg / EPA

Belgiassa avataan myös kampaamoja, mutta vain niille, jotka tilaavat ajan ennakolta. Eläinpuistotkin voivat avata, kunhan noudattavat tiukkoja koronasääntöjä.

Espanjassa eri alueille eri säännöt

Espanjassa työmatkalaiset pyrkivät ylläpitämään suojavälejä maanantaiaamuna Atochan metro- ja rautatieasemalla Madridissa.

Maanantaiaamun työmatkalaisia Madridin Atochan asemalla. Espanjassa Madrid ja Barcelona joutuvat avautumaan hitaammin kuin muut alueet. Madridissa silti kaupat, museot ja monet muut laitokset saavat avautua, mutta kävijöitä saa päästää sisään vain rajatusti. Kuva: EPA

Moni palaa työpaikoille, kun esimerkiksi ravintoloiden ja baarien ulkoterassit avautuvat tänään maanantaina rajoitetusti suuressa osassa maata.

Madridia, Barcelonaa ja joitakin muita alueita lukuun ottamatta perheet ja ystävät saavat kokoontua Espanjassa, kunhan porukassa ei ole yli kymmentä henkilöä.

Madridissa ja Barcelonassa rajoituksista suuri osa pysyy voimassa, mutta esimerkiksi osa pienistä liikkeistä voi avata ovensa.

Jalankulkijoille ja pyöräilijöille asetettiin liikenneympyrä ostoskadulla Utrechtin kaupungissa Hollannissa. Kuva: Robin van Lonkhuijsen / EPA

Huippujalkapallo palaamassa

Saksan Bundesliga aloitti viikonloppuna. Katsomoissa oli tyhjää ja pelaajillekin oli asetettu sääntöjä. Halaaminen ja kättely oli kielletty.

Italian ja Espanjan pääliigojen pelaajien on määrä aloittaa harjoittelu. Esimerkiksi Espanjan La Ligan joukkueiden pelaajat saavat harjoitella 10–14 pelaajan ryhmissä riippuen koronatilanteen vakavuudesta joukkueen kotikaupungissa.

Kuva: Hannibal Hanschke / EPA

Tästä pääset Ylen päivittyvään koronaseurantaan