Biopankkisuostumuksia on annettu Päijät-Hämeessä enemmän kuin vuosi sitten – korona jarruttaa näytteiden kertymistä

Terveydenhuollon asiakkaat voivat halutessaan antaa verinäytteen tutkimustarkoituksiin.

biopankit
Verinäytteen otto kyynärtaipeesta.
Suostumuksen antaneilta päijäthämäläisiltä talletaan biopankkiin veri- tai kudosnäytteitä.Heikki Rönty / Yle

Päijäthämäläiset ovat antaneet tänä vuonna viimevuotista innokkaammin biopankkisuostumuksia. Biopankit ovat kampanjoineet keväällä suostumusten puolesta.

Biopankit keräävät suomalaisilta otettuja näytteitä, ja laajan aineiston avulla voidaan tehdä tutkimusta sekä kehittää tautien hoitoa.

Päijäthämäläisillä on ollut mahdollisuus antaa biopankkisuostumus ja -näyte runsaan vuoden ajan keskussairaalassa ja Lahden kaupunginsairaalassa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä pyritään laajentamaan mahdollisuutta tänä vuonna perusterveydenhuoltoon.

– Suurin asiakaskuntammehan on siellä, toteaa yhtymän tutkimuskoordinaattori Marjo Soini.

Vaikka suostumuksia on annettu tämän vuoden puolella viimevuotista tiuhempaan, on näytteitä saatu vähemmän, koska ihmiset ovat käyneet sairaanhoidossa tavallista vähemmän koronaepidemian takia. Päijät-Hämeestä biopankkiin toimitetaan veri- ja kudosnäytteitä.

Lue myös:

Suomalaiset antaneet yli 400 000 suostumusta biopankkeihin – Ylen kysely vahvistaa, että monelle on epäselvää, mihin he ovat suostuneet

Juuli Kuittinen, 21, antoi verinäytteen tieteen hyväksi ja niin tekee yhä useampi Suomessa: "Uskon, että elän pidempään"