1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengityssuojaimet

Täysin kotimaisten kasvomaskien valmistus käynnistyi Tampereella: Maskeja tulossa sekä sairaaloihin että kansalaisille

Tarkoitus on saada maskit sairaalakäyttöön parissa viikossa.

Tältä korkeimman suojaustehokkuuden kotimainen kasvomaski näyttää. Kuva: Desingmask

Tampereella on käynnistynyt täysin kotimaisten kasvomaskien valmistus.

Desingmask Oy -nimisen yrityksen tuotantolinjalta valmistuu kymmeniä tuhansia korkeimman suojaustehokkuuden maskeja kuukausittain. Yhtiön on tarkoitus laajentaa tuotantoaan lähiaikoina huomattavasti.

Kasvomaskien materiaali valmistetaan Ahlström-Munksjö Oy:n Tampereen-tehtaalla.

Desingmask Oy:n toimitusjohtaja Ville Hacklin kertoo, että kasvomaski on testattu tamperelaisessa laboratoriossa. Maskin suodatustehokkuus on mittausten perusteella 97,9 prosenttia.

Tarkoitus on saada maskit sairaalakäyttöön parissa viikossa.

– Suomessa ei ole hengityssuojainten sertifiointiin tarkoitettuja laboratorioita, joten maskiimme liittyvät sertifikaattimittaukset ovat parhaillaan käynnissä muualla Euroopassa. Kunhan olemme saaneet tuotteellemme parin viikon kuluessa vaadittavan sertifioinnin, pystymme alkaa toimittaa niitä myös sairaalakäyttöön, Hacklin kertoo.

Maskin toimitukset ovat alkamassa nyt jo muun muassa apteekkeihin.

Aiemmin toukokuussa Globe Hope kertoi tuovansa ensimmäisenä markkinoille Ahlström-Munksjön kuitukankaasta valmistetut maskit.

Myös kansalaismaskit tulossa

Viime viikolla K-ryhmä, Ahlstrom-Munksjö ja Filterpak kertoivat käynnistävänsä yhteistyössä kuluttajille sopivien, niin kutsuttujen kansalaismaskien kotimaista tuotantoa.

Ahlstrom-Munksjö vastaa maskien kuitukangasmateriaalin toimittamista, Filterpak varsinaisten tuotteiden valmistuksesta Hangossa ja K-ryhmä on tuotteiden tilaaja.

Kansalaismaskien ensimmäisen, 600 000 kappaleen erän odotetaan valmistuvan toukokuun lopulla, minkä jälkeen ne tulevat K-kauppoihin. Tuotantoa on mahdollista laajentaa noin 1,5 miljoonaan kappaleeseen kuukaudessa.

Valmistettavien kansalaismaskien suodatustehokkuus on VTT:n mittauksen mukaan 88 prosenttia, mikä on selvästi esimerkiksi puuvillaisten kangasmaskien suodatustehoa parempi.

Lue lisää:

Kasvomaskeja tehdään jo täyttä häkää Suomessa, mutta kunnat nihkeitä hankkimaan

Tampereella aletaan tehdä 10 miljoonaa hengityssuojainta kuukaudessa