Lue tästä Pohjois-Savon koronapäivitykset 20.4.–14.5.

Yleistä

14.5. klo 15:58 Yksi uusi koronaviruskuolema raportoitu KYSin erityisvastuualueella

THL:n torstain tietojen mukaan KYSin erva-alueella raportoitiin yksi uusi koronaviruskuolema. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Itä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirien alueella 24 ihmistä.

14.5. klo 12:09 Pohjois-Savossa varmistettu yksi uusi koronavirustartunta

THL:n koronakartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan vahvistettuja tartuntoja oli keskiviikkona Pohjois-Savossa 132. Tuorein tartunta on vahvistettu jossakin pienemmässä kunnassa tai kaupungissa, sillä tartuntamäärät eivät ole kasvaneet Kuopiossa, Kiuruvedellä, Iisalmessa tai Varkaudessa.

THL raportoi tartuntumäärät kunnittain vain niissä kunnissa, missä tartuntoja on vähintään viisi. Myös tiistaina vahvistettu yksi uusi tartunta oli muualla kuin Kuopiossa, Kiuruvedellä, Iisalmessa tai Varkaudessa.

14.5. klo 6:44 Koulujen lähiopetus jatkuu kahden kuukauden tauon jälkeen

Peruskouluissa palataan torstaina lähiopetukseen lähes kahden kuukauden tauon jälkeen. Kuntia on ohjeistettu huolehtimaan esimerkiksi koulujen hygieniasta ja väljyydestä.

Opetusryhmät pidetään erillään toisistaan koko koulupäivän ajan. Tätä pyritään toteuttamaan muun muassa porrastamalla viereisten luokkien kouluuntuloaikoja ja menemällä aamulla luokkaan suoraan ulkoa.

Oppitunteja pidetään myös ulkona, välitunteja porrastetaan ja ruokailua järjestetään myös luokissa. Esimerkiksi yhteiskäytössä olevia välineitä, kuten liikuntavälineitä vältetään käyttämästä.

14.5. klo 6:43 Päiväkotien lapsimäärä kasvaa rajoitusten poistuttua

Lasten määrä päiväkodeissa kasvaa torstaina merkittävästi, kun hallituksen suositus pitää lapsia kotihoidossa poistuu.

Pohjois-Savossa lapsia on ollut varhaiskasvatuksen piirissä poikkeusolojen ajan noin kolmasosa normaalitilanteeseen verrattuna. Iisalmessa tilanne palaa lähes normaaliolojen tasolle, Kuopiossa lapsia on varhaiskasvatuksessa 70–80 prosenttia ja Varkaudessa hieman alle 70 prosenttia tavalliseen tilanteeseen verrattuna.

Varhaiskasvatuksen turvallisuuskäytännöt pohjautuvat THL:n ja opetusministeriön ohjeisiin ja kussakin yksikössä niitä sovelletaan tilanteen mukaan.

Toimintaa järjestetään muun muassa mahdollisimman paljon ulkona, lapsiryhmiä jaetaan pienryhmiin ja käsihygieniaa tehostetaan. Vanhempia muistutetaan siitä, että lapsia ei saa tuoda päivähoitoon lievästikään sairaina.

13.5. klo 15:22 Ei uusia koronaviruskuolemia KYSin erityisvastuualueella

THL:n keskiviikon tietojen mukaan neljän maakunnan alueella ei ole raportoitu uusia koronaviruskuolemia. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut KYSin erva-alueella 23 ihmistä.

13.5. klo 12:17 Maakunnassa vahvistettu yksi uusi koronatartunta

THL:n koronakartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan vahvistettuja tartuntoja oli tiistaina Pohjois-Savossa 131. Tuorein tartunta on vahvistettu jossakin pienemmässä kunnassa tai kaupungissa, sillä tartuntamäärät eivät ole kasvaneet Kuopiossa, Kiuruvedellä, Iisalmessa tai Varkaudessa.

THL raportoi tartuntumäärät kunnittain vain niissä kunnissa, missä tartuntoja on vähintään viisi.

13.5. klo 6:56 Kunnilla erilaisia linjauksia lääkärintodistuksen vaatimisesta kotiin jääviltä oppilailta ja huoltajilta

Kuntien linja lääkärintodistuksen vaatimisesta kotiin jääviltä peruskoulujen oppilailta vaihtelee. Esimerkiksi Kuopiossa ja Varkaudessa riskiryhmään kuuluvasta lapsesta tai perheenjäsenestä on toimitettava koululle terveydenhuollon todistus.

Varkaudesta kuitenkin todetaan, että todistuksen voi toimittaa koululle jälkikäteen, koska terveydenhuolto ei välttämättä ehdi kirjoittaa todistuksia.

Iisalmessa ja Kiuruvedellä lääkärintodistusta ei vaadita poissaolon syyn todistamiseksi. Kiuruvedeltä kerrotaan myös, että se suhtautuu poissaoloihin joustavasti, koska kyse on maaseutupitäjästä, jossa on paljon maatiloja joiden elinkeino voi vaarantua koronan takia.

13.5. klo 6:51 Iisalmessa ja Kiuruvedellä jää paljon oppilaita kotiin kun koulut aukeavat

Iisalmessa ja Kiuruvedellä on ilmoitettu paljon oppilaita poissaoleviksi, kun peruskoulujen lähiopetus jatkuu torstaina. Ylen kyselyssä Iisalmessa ja Kiuruvedellä noin joka viides peruskoululainen eli yhteensä runsaat viisi sataa oppilasta on jäämässä kotiin loppukuun ajaksi.

Kuopiossa poissa olevia oppilaita on yli 500 eli viisi prosenttia koululaisista. Varkaudessa arvioidaan, että yli 90 prosenttia koululaisista tulee kouluun.

12.5. klo 15:41 Ei uusia koronakuolemia KYSin erityisvastuualueella

THL:n tiistain tietojen mukaan neljän maakunnan alueella ei ole raportoitu uusia koronaviruskuolemia. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut KYSin erva-alueella 23 ihmistä.

12.5. klo 12:01 Ei uusia varmistettuja koronavirustartuntoja Pohjois-Savossa

THL:n koronakartan mukaan maakunnassa ei todettu maanantaina uusia koronavirustartuntoja. Varmistettuja tartuntoja on yhä 130.

12.5. klo 8:03 Paikallisliikenteen bussivuoroja palautetaan aikaiselta kesätauolta

Kuopion ja Siilinjärven paikallisliikenteessä palautetaan bussivuoroja takaisin, kun koulujen lähiopetus jatkuu torstaina. Paikallisliikenteen linjat 1–40 siirrettiin 6. huhtikuuta kesäaikatauluihin. Nyt koulupäivinä ajettavia vuoroja tuodaan takaisin ja osalle linjoista tulee lisäautoja kouluaikojen mukaisesti.

Esimerkiksi Kuopiossa linja 19 palaa takaisin ja linjoille 4,5 ja 6 lisätään autoja kouluaikojen mukaisesti. Maaseutualueiden liikenteessä linjoilla 42–86 on voimassa talvikauden aikataulut. Siilinjärvellä linjat 42–48 palaavat liikenteeseen torstaista toukokuun loppuun saakka. Kaikki muutokset ja aikataulut löytyvät paikallisliikenteen verkkosivuilta vilkku.kuopio.fi

11.5. klo 15:48 Ei uusia koronakuolemia KYSin erityisvastuualueella

THL:n maanantain tietojen mukaan neljän maakunnan alueella ei ole raportoitu uusia koronaviruskuolemia. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut KYSin erva-alueella 23 ihmistä.

11.5. klo 14:50 Kesän rippileirejä lykätään loppukesään Kuopiossa

Kuopion evankelisluterilaiset seurakunnat siirtävät aiempien suunnitelmien pohjalta kesän rippikoulujen leirijaksot myöhempään ajankohtaan. Tällä halutaan turvata nuorten, perheiden ja työntekijöiden hyvinvoinnin poikkeustilanteessa.

Kesän rippikoulut toteutetaan siten, että niihin kuuluu intensiivijakso päiväkouluna arkisin sekä lyhennetty leirijakso kesän lopussa tai syyskaudella.

Konfirmaatiot pidetään leirijaksojen jälkeen ja niistä tiedotetaan leirikohtaisesti lisää. Rippikouluperheisiin on oltu yhteydessä ja kuultu myös heidän toiveitaan.

Kesäleirit ja Kesis on tältä kesältä peruttu. Tilalla tarjotaan päivätoimintaa koululaisille.

11.5. klo 14:26 Peruskouluille lisätilaa muun muassa lukiolta ja seurakunnilta

Useat peruskoulut Pohjois-Savossa ottavat käyttöönsä lisätiloja pandemiaohjeiden vuoksi. Esimerkiksi Kuopiossa koulut käyttävät lukioiden sekä seurakunnan tiloja. Iisalmessa Juhani Ahon koululaiset opiskelevat lukion lisäksi myös kulttuuritalolla.

Varkaudessa koulukkaiden käytössä on myös nuorisotalo ja liikuntatalo. Kiuruvedellä puolestaan otetaan käyttöön ainakin lukion ja nuorisotoimen tilat sekä urheiluhalli. Peruskouluissa palataan lähiopetukseen torstaina.

11.5. klo 12:56 Ylä-Savon soten alueella yksi uusi koronaviruskuolema viikon sisällä

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä tiedottaa, että koronavirustilanne on pysynyt rauhallisena yhtymän alueella. Kuolemantapauksia on raportoitu yksi lisää viime maanantain tietoon verrattuna.

Alueella on kuollut 14 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Suurin osa kuolemista on tapahtunut Kallionsydämen hoivakodissa, jonka tapahtumista alkoi viime viikolla poliisin esitutkinta. Varmistettuja tartuntoja on 59 eli kolme enemmän kuin viikko sitten.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä kuuluu Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueeseen.

11.5. klo 12:28 Koronatartuntojen määrä kasvoi Pohjois-Savossa kolmella viikonlopun aikana

Vahvistettuja tartuntoja on sunnuntaihin mennessä maakunnassa 130.

8.5. klo 17:49 KuPSin keskikenttäpelaaja Ville Saxman pohtii pelaamisen turvallisuutta koronatilanteen keskellä

Miesten jalkapalloliiga on alkamassa heinäkuun alussa. Kuopion Palloseuran keskikenttäpelaaja Ville Saxman opiskelee lääkäriksi, ja pohtii Yle Urheilun jutussa, kuinka turvallista pelaaminen on nykytilanteessa.

8.5. klo 16:12 Ei uusia koronakuolemia KYSin erityisvastuualueella

Pohjois- ja Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen kattavalla erityisvastuualueella on kuollut 23 koronapotilasta. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä enää neljä ihmistä, joista kaksi tehohoidossa.

8.5. klo 14:22 KYSin toimintoja palautetaan lähemmäksi normaalitilannetta

Kuopion yliopistollinen sairaala kertoo tarkentavia tietoja siitä, kuinka sairaalan toimintoja ryhdytään palauttamaan hiljalleen enemmän normaalitilaan, koska koronatilanne on tällä hetkellä alueella rauhallinen.

Yle kertoi eilen, että KYS on vähentänyt koronapotilaille varattujen tehohoitopaikkojen määrää.

Maaliskuussa aloitettua valmiustilaa ei pureta vielä toistaiseksi, joten KYSin kiireettömien hoitojen ja vastaanottojen toiminnassa päästää noin 90 prosenttiin normaalista.

Lue lisää täältä.

8.5. klo 12:08 Ei uusia varmistettuja koronavirustartuntoja Pohjois-Savossa

THL:n koronakartan mukaan maakunnassa ei raportoitu torstaina uusia koronavirustantoja. Varmistettuja tapauksia on yhä 127.

8.5. klo 11:05 Kuopion kaupunki jakoi ohjeet kouluun palaamiseen

Kuopion kaupunki on lähettänyt vanhemmille tiedotteen kouluun palaamisesta ensi torstaina. Wilma-järjestelmän kautta jaetussa ohjeessa todetaan, että kaikkia oppilaita odotetaan kouluun, mutta sairaana kouluun ei saa tulla.

Lähiopetukseen paluu tarkoittaa myös etäopetuksen ja lounaspakettien jakamisen päättymistä. Myös koulukuljetukset alkavat ja opiskelu jatkuu kouluilla työjärjestyksen mukaisesti.

Poissaolosta pyydetään ilmoittamaan mahdollisimman pian, jotta se voidaan huomioida opetuksen ja sen tuen järjestämisessä sekä poissaolojen seurannassa. Poissaolon syy voi olla sairaus tai muu syy, joka voi tässä tilanteessa olla myös huoli pandemiasta.

Riskiryhmään kuuluminen perustuu hoitavan lääkärin tilannearvioon. Terveysviranomaisten näkemyksen mukaan koulujen avaaminen on turvallista sekä oppilaille että henkilökunnalle. Yliopistosairaalat julkaisivat lasten ja nuorten koronaviruksen riskiryhmiä koskevan ohjeen keskiviikkona.

Koulupäivän aikana lähikontakteja vältetään esimerkiksi erilaisilla tilajärjestelyillä. Eri oppilasryhmien kontakteja vältetään välituntijärjestelyillä, kouluruokailuissa ja muissa siirtymätilanteissa. Myös koulun aikuisten keskinäisiä kokoontumisia vältetään.

8.5. klo 9.18 Itä-Suomen yliopistossa kehitettävä koronarokote testivaiheeseen juhannuksen aikoihin

Koronavirustutkijat kiirehtivät rokotetuotannon aloittamista Suomessa uudelleen. Itä-Suomen yliopiston A.I.Virtanen –instituutissa kehitettävän koronarokotteen odotetaan pääsevän testivaiheeseen juhannuksen aikaan.

Itä-Suomen yliopistossa tehtävässä kehitystyössä ovat mukana myös akatemiaprofessorit Seppo Ylä-Herttuala ja Kari Alitalo. Tutkijoiden mukaan Suomen olisi viisasta tehdä rokote itse valmiiksi saakka, jotta Suomi ei jäisi koronarokotejonossa suurten maiden taakse.

Tuotannon käynnistäminen olisi mahdollista, sillä esimerkiksi Kuopiossa toimiva Finvector käyttää jo nyt prosessia, joka soveltuisi myös koronarokotteen valmistamiseen.

8.5. klo 7.13 Kuopion pääkirjasto avaa kirjojen noutopisteen 15. toukokuuta

Kuopion pääkirjasto aukeaa perjantaina 15. toukokuuta. Silloin kirjastosta voi noutaa varauksia. Lähikirjastot, joissa on noutamattomia varauksia, avautuvat 18. toukokuuta.

Varauksia voi noutaa kirjastoista klo 11–17. Ensimmäinen tunti on tarkoitettu riskiryhmäläisten asioinnille. Kirjastosta voi hakea kaikkia lainattavissa olevia aineistoja, kunhan niistä on tehtynä varaus.

Kirjastot eivät saa avata kuin noutopisteen, jossa on noudatettava turvavälejä ja hygieniaohjeita.

Kunnat saattavat tulkita eri tavoin viranomaisen antamia ohjeita lainaamisesta. Sen vuoksi käytännöt eri kunnissa voivat vaihdella.

8.5. klo 6:52 Korona vie Iisalmelta arviolta kuusi miljoonaa euroa verotuloja

Iisalmen kaupunki yrittää saada aikaan 1,5 miljoonan euron säästöt tämän vuoden toimintamenoistaan.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot vähentävät kaupungin verotuloja arviolta kuusi miljoonaa euroa. Koko vuoden alijäämäksi on arvioitu noin 3 - 4 miljoonaa euroa.

Iisalmi käynnisti yt-neuvottelut jo maaliskuussa ja ne on käyty niiden henkilöstöryhmien kanssa, joihin poikkeustila vaikutti välittömästi.

Maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään koko henkilöstöä koskevien yt-neuvotteluiden jatkamista, tavoitteena on saavuttaa henkilöstökustannuksista vähintään miljoonan euron säästöt tämän vuoden aikana.

Lähtökohtana on vähintään yhden viikon lomautus, joka ei kuitenkaan koske lomituspalveluiden työntekijöitä ja niitä työntekijöitä, joiden lomautus on toteutunut tai toteutuu tuotannollisten syiden perusteella.

Lisäksi toimintamenoista pyritään karsimaan vähintään puoli miljoonaa euroa.

7.5. klo 16:58 Poliisi aloitti esitutkinnan kiuruvetisen hoivakodin koronaviruskuolemiin liittyen

Poliisi on aloittanut esitutkinnan kiuruvetisen hoivakodin koronaviruskuolemiin liittyen. Hoivakodissa on kuollut kevään aikana 12 vanhusta.

Epäiltyjä rikosnimikkeitä on lukuisia, muun muassa työturvallisuusrikos, virkavelvollisuuden rikkominen ja väärän todistuksen todistuksen antaminen viranomaisille. Tutkinnassa on myös esimerkiksi useita kuolemantuottamuksia.

Epäiltyjä ei yksilöidä tässä vaiheessa poliisitutkintaa. Hoivakoti siirtyi huhtikuun alussa Attendolta Ylä-Savon sote-kuntayhtymän vastuulle potilaiden hoidon turvaamiseksi.

Lue poliisitutkinnasta tarkemmin tästä uutisesta.

7.5. klo 16:57 KYSin erityisvastuualueella raportoitu yksi uusi koronaviruskuolema

Pohjois- ja Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen kattavalla erityisvastuualueella on kuollut nyt 23 koronapotilasta.

7.5. klo 14:10 KYS vähentänyt koronapotilaille varattua hoitokapasiteettia

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on vähennetty koronapotilaille varattua hoitokapasiteettia.

Esimerkiksi tehohoitopaikkojen määrää on vähennetty. Johtajaylilääkäri Antti Hedmanin mukaan koronapotilaita on ollut sairaalassa odotettua vähemmän.

7.5. klo 13:55 Itä-Suomen yliopisto ryhtyy avaamaan toimintojaan vaiheittain 14.5. alkaen

Yliopiston henkilöstö jatkaa etätöiden tekemistä edelleen. Lähiopetusta ei järjestetä kevätlukukauden 2020 aikana.

Harjoittelukoulujen perusopetus käynnistetään 14. toukokuuta valtioneuvoston linjausten mukaisesti, ja kirjaston palvelut avautuvat osin samana päivänä.

Muutoin Itä-Suomen yliopiston tilat pysyvät pääsääntöisesti edelleen suljettuina.

– Toimintojamme ruvetaan nyt vähitellen suunnitelmallisesti avaamaan terveys ja turvallisuus edellä, tiivistää rehtori Jukka Mönkkönen tiedotteessa.

7.5. klo 12:12 Ei uusia varmistettuja koronavirustartuntoja Pohjois-Savossa

THL:n koronaviruskartan mukaan keskiviikkona ei raportoitu uusia tartuntoja. Vahvistettuja tartuntoja on maakunnassa yhä 127.

7.5. klo 9:40 Yliopistosairaaloilta ohje koronaviruksesta lasten riskiryhmille

Helsingin yliopistollinen sairaala on laatinut Suomen muiden yliopistosairaaloiden kanssa ohjeet lasten riskiryhmistä koronavirukseen liittyen.

Koulusta ja päivähoidosta pois jäämistä suositellaan vain, jos lapsella on tiettyjä keuhko- tai sydänsairauksia sekä syöpähoidettaville tai elinsiirron saaneille ja tietyille lastenneurologisille potilaille. Näihin riskiryhmiin kuuluu alle yksi prosentti oppivelvollisista.

Yliopistosairaaloiden julkaiseman tiedotteen mukaan vaikean koronavirustaudin riski on matala terveellä lapsella tai jos perussairaus, kuten astma tai sydänsairaus on hoitotasapainossa. Myöskään diabetestä sairastavat lapset joilla ei ole merkittäviä lisäsairauksia, eivät kuulu riskiryhmään.

Jos lapsella ei ole ollut rajoituksia lähiopetuksessa tai varhaiskasvatuksessa influenssa- tai hengitystieinfektiota aiheuttavan RSV-viruksen kaudella, ei ole yliopistosairaaloiden suosituksen mukaan syytä jäädä pois päivähoidosta tai koulusta myöskään koronavirusepidemian takia.

7.5.2020 klo 7:23 Osa vanhemmista on ymmärtänyt kotikoulun väärin

Monet vanhemmat ovat ymmärtäneet väärin kotikoulun merkityksen. Sen vuoksi rehtorit ja kunnat yrittävät nyt viestittää vanhemmille, mitä kotikoulu oikeastaan tarkoittaa.

Esimerkiksi Kuopiossa vanhempia suositellaan harkitsemaan tarkasti, kannattaako lasta siirtää kotiopetukseen, kun kouluissa palataan taas lähiopetukseen 14. toukokuuta alkaen. Kuopion kaupunki tiedottaa oppilaiden poissaoloihin liittyvistä käytännöistä perjantaina ja koulujen opetusjärjestelyistä maanantaina.

Opetusalalla puhutaan kotikoulusta kotiopetuksena. Se tarkoittaa sitä, että lapsi ei osallistu kunnan järjestämään perusopetukseen, eikä ole kirjoilla missään kunnan koulussa.

Esimerkiksi jos huoltaja ilmoittaisi lapsen jäävän kotiopetukseen, hänet otetaan kokonaan pois koulun kirjoilta. Silloin lapsi ei ole oikeutettu etuuksiin, kuten oppikirjoihin tai kouluruokaan.

Poissaoloa peruskoulusta voi pyytää sairauden tai koronariskiryhmän perusteella. Osa rehtoreista katsoo, että lapsi tarvitsee lääkärin arvion riskiryhmään kuulumisesta. Poissaoloa voi anoa myös, jos läheinen tai perheenjäsen kuuluu riskiryhmään.

7.5. klo 5:40 Kuopion kirjastot avaavat noutopalvelun

Kuopion kirjastot avaavat toukokuun puolessa välissä noutopalvelun. Kirjastosta voi vain noutaa varaamansa kirjan.

Kyse on niin sanotusta take away -palvelusta. Noutopistettä lukuun ottamatta kirjastot eivät saa pitää auki muita tiloja. Palvelua ei voi aloittaa välittömästi, koska noutopiste täytyy rajata ja sinne täytyy asentaa turvallisuudesta muistuttavia tarroja sekä asentaa pleksejä.

Kaupunki sai keskiviikkona illalla aluehallintovirastolta ohjeet kirjastojen aukaisemisesta. Kesäkuun alusta alkaen kirjastot saavat aukaista oviaan asteittain. Esimerkiksi kirjastoautoja ei välttämättä oteta käyttöön vielä kesäkuun alussa.

Jokainen kunta tulkitsee aluehallintoviraston ohjeita. Siksi on mahdollista, että kirjastojen käytännöt vaihtelevat kunnittain.

6.5. klo 17:10 Ei uusia koronakuolemia KYSin erityisvastuualueella

Pohjois- ja Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen kattavalla erityisvastuualueella on kuollut 22 koronapotilasta.

6.5. klo 13:56 Jalkapallon kotimaiset pääsarjat alkavat kesä-heinäkuussa

KuPSin naisten kausi alkaa tällä tietoa 13. kesäkuuta ja KuPSin miesten 1. heinäkuuta. Lue tarkemmin naisten liigan tilanteesta tästä.

Miesten sarjajärjestelmään voit tutustua tästä.

6.5. klo 12:03 Maakunnassa kaksi uutta koronavirustartuntaa

THL:n koronakartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan tiistaina vahvistettin kaksi uutta tartuntuaa, yksi Kuopiossa ja yksi Iisalmessa. Varmistettuja tartuntoja on nyt Pohjois-Savossa 127.

6.5. klo 9:28 Jotkut sähköyhtiöt alentavat sähkönsiirtomaksuja – Savon Voima ei anna alennusta

Muutama sähköyhtiö on päättänyt alentaa sähkönsiirtomaksuja koronavirusepidemian vuoksi. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Sähkö alentaa verkkopalvelumaksua sähkönsiirron osalta 50 prosentilla touko-elokuun välisenä aikana.

Mahdollisesta alennuksesta on keskusteltu myös Savon Voimassa, mutta päätös on, ettei sitä toteuteta. Yhtiö perustelee päätöstä sillä, että se auttaa tilanteessa paremmin työllistämällä.

6.5. klo 9:12 Itä-Suomen yliopisto tarjoaa ilmaista opetusta työttömille ja lomautettuille

Itä-Suomen yliopisto avaa koronan takia ilmaisen opintoväylän työttömille ja lomautetuille. Työtön saa avoimen yliopiston opetusta maksutta, jos ilmoittautuu opiskelijaksi vuoden loppuun mennessä. Etu jatkuu yhtä kauan kuin opinto-oikeus.

Opinnoissa ei ole ikärajoituksia tai pohjakoulutusvaatimuksia. Työtön voi opiskella myös menettämättä työttömyyskorvaustaan. Pääosa opetuksesta on verkossa.

5.5. klo 15:39 Ei uusia koronaviruskuolemia raportoitu KYSin erityisvastuualueella

Pohjois- ja Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen kattavalla erityisvastuualueella on kuollut 22 koronapotilasta.

5.5. klo 13:59 Pienet yritykset haluavat tuoda työtä takaisin Suomeen

Useat pienet ja keskisuuret yritykset ympäri Suomea suunnittelevat kotiuttavansa tuotantoaan Suomeen. Koronakriisi on vauhdittanut yritysten suunnitelmia alihankinnan siirtämisestä Aasiasta Eurooppaan sekä Euroopasta Baltiaan tai Suomeen. Ylen kyselyn perusteella myös useat pohjoissavolaiset firmat suunnittelevat tuotannon kotiuttamista Suomeen. Tuotantoa halutaan siirtää, koska komponenttien saatavuudessa ja logistiikassa on ollut ongelmia koronakriisin vuoksi.

5.5. klo 13:52 Savon ammattiopisto jatkaa etäopetusta

Savon ammattiopisto jatkaa etäopetusta pääsääntöisenä vaihtoehtona toukokuun loppuun saakka. Perustelluista syistä lähiopetusta on kuitenkin mahdollista järjestää 14. toukokuuta alkaen. Lupa on harkinnanvarainen ja se myönnetään aineopintojen etenemisen turvaamiseksi.

5.5. klo 12:49 Kirjastot availevat palvelujaan vähitellen

Kirjastot avautuvat koronasulun jälkeen vähitellen. Kunnissa odotetaan nyt aluehallintovirastojen ohjeita turvallisesta avaamisesta.

Esimerkiksi Siilinjärvellä kirjasto on tarkoitus avata ensi viikolla. Toimintaperiaatteena on nopea asiointi niin, että koronarajoitukset otetaan huomioon. Esimerkiksi kirjakassi -palvelua ei nyt Siilinjärvellä jatketa, koska kysyntä on niin kovaa, että toimituksiin tulisi pitkät jonot.

Sen sijaan esimerkiksi Leppävirta ilmoitti, että kirjakassipalvelu alkaa pyörimään tänään uudelleen.

5.5. klo 12:01 Pohjois-Savossa raportoitu maanantaina yksi uusi koronavirustartunta

THL:n koronakartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan uusi tartunta on varmistettu Kuopiossa. Varmistettuja tartuntoja on nyt maakunnassa 125. Tartuntoja on Kuopiossa 58, Kiuruvedellä 33, Iisalmessa 17 ja Varkaudessa viisi. Alle viiden tartuntatapauksen kuntia ei eritellä.

4.5. klo 17:33 Kuntien myöntämien yksinyrittäjätukien ehtoihin muutoksia

Kunnat voivat sittenkin myöntää yksinyrittäjätukia koronakriisin keskellä myös eläkeläisille. Työ- ja elinkeinoministeriö tarkensi vapun alla (siirryt toiseen palveluun) yksinyrittäjien koronatukeen liittyvää ohjeistusta.

Eläketulot eivät vaikuta yrittäjän päätoimisuuteen eivätkä ole este tuen myöntämiselle, jos muut ehdot täyttyvät. Ohjeistukseen on tehty myös muita päivityksiä.

Esimerkiksi Iisalmen kaupunki kehottaa niitä yksinyrittäjiä, joita täsmennys koskee olemaan yhteydessä ja hakemaan tarvittaessa muutosta tukipäätökseen.

4.5 klo 14:10 Historiallisten kosketinsoitinten festivaali peruuntuu Kuopiossa tältä keväältä

Kuopiossa jo kahdeksana kesänä järjestetty klavikordeihin painottuva Nordic Historical Keyboard Festival ei toteudu tämän vuoden toukokuussa koronaepidemian vuoksi. Suunnitelmissa oli viettää Beethoven 250-juhlavuotta.

Festivaalin taiteellinen johtaja Anna Maria McElwain toivoo, että loppuvuodesta olisi mahdollista järjestää Beethoven-teemainen konserttisarja Kuopiossa. Varsinaisesti katse suuntautuu toukokuuhun 2021, jolloin on tarkoitus juhlistaa festivaalin 10-vuotista taivalta runsaslukuisen, kansainvälisen esiintyjäjoukon voimin.

4.5. klo 12:04 Tartuntilanne pysynyt ennallaan Pohjois-Savossa

THL:n koronakartan mukaan Pohjois-Savossa on yhä 124 varmistettua COVID-19-tartuntaa. Tilanne vaikuttaa siis tällä hetkellä rauhalliselta. Viime viikolla maakunnassa raportoitiin neljä uutta tartuntaa.

4.5. klo 10:52 Kuopiossa avautui sähköinen Tarvitsen apua -lomake

Kuopiolaisille lapsiperheille ja nuorille on avattu poikkeusolojen ajaksi sähköinen Tarvitsen apua -palvelu. (siirryt toiseen palveluun)

Netistä löytyvällä lomakkeella voi ilmoittaa kaupungin sosiaalityön asiantuntijoille, jos esimerkiksi oma jaksaminen on tiukilla tai perhe tarvitsee käytännön apua kotiin.

Yhteyttä kannattaa ottaa myös, jos esimerkiksi päihteidenkäyttö perheessä mietityttää tai olo on turvaton kotona. Lomakkeella voivat ottaa yhteyttä sekä lapsiperheiden vanhemmat että lapset ja nuoret.

Yhteydenottoihin vastaavat perhe- ja sosiaaliohjaajat sekä sosiaalityöntekijät.

4.5. klo 10:38 Koronakuolemista tiedottaminen jakaa Savo-Karjalan kansanedustajia

Koronavirustaudin aiheuttamista kuolemista tiedottaminen jakaa Savo-Karjalan kansanedustajien mielipiteitä, käy ilmi Ylen huhtikuun kansanedustajakyselyssä.

Alueen kansanedustajista seitsemän on sitä mieltä, että koronakuolemista ei pidä tiedottaa nykyistä avoimemmin. Neljä sen sijaan kannattaa avoimempaa tiedottamista.

3.5. klo 14:14 Ei uusia koronatartuntoja Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon koronatartuntojen määrä on THL:n tietojen mukaan pysynyt ennallaan. Maakunnassa on 124 tartuntaa, eikä uusista tapauksista ole raportoitu perjantain jälkeen. Koko Suomessa on THL:n tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhteensä 5254 testein varmistettua koronavirustartuntaa.

2.5. klo 15:35 Pohjois-Savon koronatilanne ennallaan

THL:n mukaan koronatartuntojen määrä Pohjois-Savossa on pysynyt ennallaan, eikä maakunnassa ole raportoitu eilisen jälkeen uusia tautitapauksia. Koko maassa on THL:n tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 5 176 ilmoitettua tapausta.

1.5. klo 14:18 Kaksi uutta koronatartuntaa Pohjois-Savossa

THL:n koronakartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pohjois-Savossa on raportoitu kaksi uutta koronatartuntaa. Maakunnassa on nyt yhteensä 124 testattua koronatapausta. Kuopiossa tautitapauksia on 57, Iisalmessa 17 ja Kiuruvedellä 33.

1.5. klo 8:41 Koronaepidemian suositukset hillitsivät poliisin mukaan selvästi vappuaaton juhlintaa Itä-Suomessa

Vappuaattoilta- ja yö olivat poliisin mukaan Itä-Suomessa kokonaistehtävämäärältään selvästi viime vuotta rauhallisempia.

Yleisillä paikoilla oli hiljaista, mutta kotihälytysten määrä oli hieman suurempi kuin aiempina vuosina.

Itä-Suomen poliisi kiittää kansalaisia siitä, että koronaepidemian vuoksi tehtyjä suosituksia on noudatettu erittäin hyvin.

1.5. klo 8:03 Ainakin kuusi kriittistä asiaa vaatii ratkaisua ennen koulujen avaamista

Yle haastatteli rehtoreita ympäri Suomea, miten lähiopetukseen päästään siirtymään kahden viikon kuluttua.

Rehtorien mukaan vaikeuksia on etenkin yläkoululaisten opetuksen järjestämisessä, turvavälien pitämisessä, ruokailussa ja koulukyydeissä. Avaamisen perusteluja kuitenkin ymmärretään.

– Oppilaat tapaavat toisiaan ja me opettajat näemme oppilaat ja katsomme vähän, missä kunnossa kukin on ja miten menee, millä fiiliksillä kesään ja saadaan lukuvuosi päätökseen yhdessä, Siilinjärven Ahmon koulun rehtori Heikki Pulkkinen sanoo.

30.4. klo 15:53 Ei uusia koronakuolemia tiedossa, sairaalahoidossa olevien määrä pienentynyt

THL:n mukaan KYSin erityisvastuualueella ei ole raportoitu uusia koronakuolemia. Sairauteen on kuollut neljän maakunnan alueella 22 ihmistä. Sairaalahoidossa on nyt seitsemän ihmistä, kun vielä keskiviikkona sairaalahoidossa oli yhdeksän koronapotilasta.

30.4. klo 12:21 Ei uusia koronatartuntatapauksia raportoitu

THL:n koronakartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan keskiviikkona ei ole raportoitu uusia varmistettuja koronavirustartuntoja Pohjois-Savossa. Tapauksia on siis tiedossa yhä 122.

Tilanne näyttää rauhoittuneen ainakin hetkellisesti, sillä jo viime viikolla tapauksia oli tiedossa 120. Tällä viikolla on raportoitu kaksi uutta koronatartuntaa, molemmat Kiuruvedellä.

29.4. klo 17:42 Ylä-Savon Osuuspankilta lahjoitus alueen diakoniatyöhön

Ylä-Savon Osuuspankki lahjoittaa 10 000 euroa diakoniatyöhön alueen seurakuntien kautta, pankki tiedottaa.

Summa jakautuu tasan Iisalmen, Kiuruveden, Lapinlahden, Sonkajärven ja Vieremän seurakuntien kesken.

Pankki haluaa auttaa seudun ihmisiä koronavirustilanteesta aiheutuvien taloudellisten ja muiden murheiden keskellä.

29.4. klo 16:46 Ylä-Savon ammattiopisto vältti lomautukset

Ylä-Savon ammattiopiston työntekijät välttivät lomautukset eilen päättyneissä yt-neuvotteluissa.

Neuvottelut aloittettiin koronaviruksesta johtuvan poikkeustilan vuoksi, kun oppilaitokset suljettiin ja kouluissa siirryttiin etäopetukseen.

Ne koskivat 39 työntekijää muun muassa ruokapalveluissa, laitoshuollossa sekä erilaisissa opetusta tukevissa tehtävissä.

Kaikille työntekijöille löytyi korvaavaa työtä tai ammattilliseen osaamisen liittyvää koulutusta. Vaihtoehtona olisi ollut enintään kolmen kuukauden lomautus.

Lomautuksiin ei tarvitse turvautua, mikäli työntekijät sitoutuvat korvaaviin työtehtäviin tai koulutuksiin suunnitellusti.

29.4. klo 13:21 SAK:lta 20 000 euroa Ylä-Savon sotelle suojavarusteiden hankintaan

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä on saanut rahalahjoituksen suojavarusteiden hankkimiseen työntekijöilleen koronaviruspandemian ehkäisemiseksi.

Ammattijärjestö SAK ja sen jäsenliittojen lahjoitussumma on 20 000 euroa.

SAK osoitti rahaa 12 sote-yhtymälle tai sairaanhoitopiirille eri puolilla Suomea. Tukisumma on yhteensä 230 000 euroa.

– Päätimme, että teemme rahallisen lahjoituksen sairaaloihin. Avun tarvitsija voi olla kuka tahansa meistä, ja toisaalta haluamme auttaa ammattilaisia tekemään parhaansa jokaisen eteen, SAK: puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo tiedotteessa.

29.4. klo 12:03 Pohjois-Savossa kaksi uutta varmistettua koronavirustartuntaa

THL:n koronaviruskartan mukaan maakunnassa oli todettu tiistaihin mennessä 122 tartuntaa.

Kaksi uutta tartuntaa on todettu Kiuruvedellä, jossa tartuntoja on nyt todettu yhteensä 33.

29.4. klo 05:56 Kuopion Uiva venenäyttely peruttu

Kuopion Pursiseuran hallitus on päättänyt perua Kuopion Uivan venenäyttelyn koronaviruksen takia. Tapahtuma piti järjestää Kuopion Siikarannassa, Saanassa 12.–13. kesäkuuta.

Venenäyttelyyn oli ilmoittautunut toistakymmentä venealan toimijaa. Näyttelyn yhteydessä oli tarkoitus esitellä myös Kuopiossa alkavaa kilpamoottoriveneilytoimintaa. Pursiseura aikoo järjestää uivan venenäyttelyn kesällä 2021.

28.4. klo 17:14 KYSin erityisvastuualueella tiedossa yksi uusi koronaviruskuolema

Koronavirukseen kuolleita on nyt tiedossa erityisvastuualueella 22. Erityisvastuualue kattaa Pohjois-Savon lisäksi Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen.

28.4. klo 16:18 Koti Rannalla -messut siirtyvät vuoteen 2021

Tervon Koti Rannalla -asuntomessut siirtyvät koronatilanteen vuoksi vuodella eteenpäin. Messut järjestetään ensi vuonna 27.–29. elokuuta.

Kyseessä on maaseutu- ja vapaa-ajanasumisen messutapahtuma, jota kunta on suunnitellut jo useita vuosia.

28.4. klo 15:26 Kuopiorock vahvisti, että ensi kesän festivaali on peruttu

Kuopiorock-festivaali vahvistaa, että tulevan kesän festivaali on peruttu. Se piti järjestää 30. heinäkuuta–1. elokuuta.

Hallitus päätti viime viikolla, että yli 500 henkilön yleisötapahtumat on peruttu ainakin heinäkuun loppuun saakka.

Kuopiorock ja taustayhtiö Nelonen Media Live kertoivat tuolloin, että ne kunnioittavat hallituksen päätöstä. Kuopiorockin perumista ei kuitenkaan tuolloin vielä vahvistettu sopimusteknisistä syistä johtuen.

Seuraava Kuopiorock on tarkoitus järjestää 29.–31.7. vuonna 2021. Tämän vuoden lippu käy sellaiseenaan sisäänpääsynä.

Lippurahat palauttaa tarvittaessa se lippukauppa, josta lippu on ostettu.

28.4. klo 12:07 Ei tiedossa uusia koronavirustartuntoja Pohjois-Savossa

THL:n koronaviruskartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pohjois-Savossa ei ole tullut tietoon uusia koronavirustartuntoja. Tautitapauksia on 27.4. mennessä rekisteröity maakunnassa 120.

27.4. klo 17:07 Ei uusia koronaviruskuolemia KYSin erityisvastuualueella

Maanantaina ei ole raportoitu uusia koranaviruskuolemia Kuopion ylipistollisen sairaalan erityisvastuualueella, kertoo THL. Erityisvastuualueella on kuollut 21 koronapotilasta.

27.4. klo 15:57 Pelkkä asiakaskato ei riitä perusteeksi saada yksinyrittäjän 2 000 euron tukirahaa – Itä-Suomessa käsitellään parhaillaan satoja hakemuksia

Noin 1 200 yksinyrittäjää Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on hakenut kuntien myöntämää 2 000 euron tukirahaa yrityksen menoihin tähän mennessä.

Noin 1 000 yrittäjää on hakenut myös väliaikaisesti myönnettävää työmarkkinatukea.

Tukipäätöksiä tehdään nyt nopeasti. Paikoin yrittäjiltä on jouduttu pyytämään lisäselvityksiä.

Eniten lisäselvityksiä on tarvittu, koska hakemuksissa ei olla pystytty todentamaan koronan jälkeisen ajan liikevaihdon laskua. Tästä on oltava tositteet eli myynti- tai kirjanpidonraportti. Pelkkä asiakaskato ei riitä todisteeksi.

27.4. klo 15:56 Pohjois-Savon liitolta uutta tukirahaa

Pohjois-Savon liitosta on haettavissa rahoitusta kehittämishankkeille, joiden toimenpiteet kohdistuvat koronavirusepidemian aiheuttamien haitallisten vaikutusten hillintään ja niistä toipumiseen. Maakuntahallitus päätti linjauksesta maanantaina.

Lisärahoituksella vahvistetaan kuntien ja sidosryhmien elinvoimaa ja muutosjoustavuutta talouskriisissä sekä elinvoiman kasvattamisessa kriisin jälkeen.

Hankkeiden valinnassa etusijalla ovat nopeasti toteutettavat ja pienimuotoiset kehittämis-, selvitys- ja kartoitushankkeet.

Hankkeisiin on käytettävissä 260 000 euroa. Rahat tulevat valtioneuvoston liitolle myöntämästä alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta.

27.4. klo 11:41 Kuopion kansalaisopiston kursseille ilmoittautuminen siirtyy elokuulle

Ilmoittautuminen Kuopion kansalaisopiston kursseille siirtyy tänä vuonna koronatilanteesta johtuen poikkeuksellisesti elokuulle. Tiistaina 4. elokuuta alkava ilmoittautuminen koskee myös taiteen perusopetusta.

Koronatilanne on vaikuttanut myös kansalaisopiston opinto-oppaaseen, joka tänä vuonna ilmestyy ensimmäistä kertaan ainoastaan digitaalisena. Digitaalinen versio on luettavissa netissä elokuun alusta.

Iäkkäämmille opiskelijoille tarkoitettu Senioriopas ilmestyy puolestaan painettuna ja sitä jaetaan niin ikään myös elokuun alusta.

Innokkaimmat opiskelijat pääsevät kuitenkin tutustumaan alkavan lukuvuoden tarjontaan jo 1. kesäkuuta alkaen opiston nettisivuilla.

27.4. klo 11:30 Kuopion alueen kauppakamari haluaa koronatilannetta hallintaan yritysten tilanteen helpottamiseksi

Kuopion alueen kauppakamari haluaa lisätä koronaviruksen testausta, jäljitystä, eristystä ja hoitoa, jotta epidemiaa saataisiin hallittua. Syynä on, että yritysten kysyntä ja kannattavuus ovat heikentyneet merkittävästi.

Kauppakamarin mukaan samaan aikaan tarvittaisiin myös elvytystoimia, jolla saataisiin kysyntää elvytettyä.

Pohjois-Savon yritysten suhdannearviot ja -odotukset ovat vajonneet poikkeuksellisen alhaiselle tasolle. Koronaepidemian alkamisen jälkeen suhdannearviot ovat synkentyneet nopeasti.

Tammikuussa suhdannearvioiden saldoluku oli -4 ja huhtikuussa -59. Yritysten suurin ongelma ja kasvun este on kysynnän vaimeus. Huhtikuussa kaksi kolmasosaa Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyyn vastanneista arvioi suhdanteiden hiipuvan.

27.4. klo 11:15 Ylä-Savon soten koronatilanne pysynyt vakaana

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän alueen koronavirustilannetiedot eivät ole muuttuneet vajaan viikon sisällä ja tilanne on vakaa, yhtymä tiedottaa.

Kuntayhtymän alueella on 27.4.2020 mennessä todettu yhteensä 13 (13) kuollutta ja 54 (54) laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa. Testattuja on yhteensä 565 (481). Suluissa olevat tiedot ovat tilannetiedot 22.4. mukaan.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä tiedottaa koronatilanteesta viikoittain ja tilanteen mukaan. Seuraava tilannetiedote julkaistaan 4. toukokuuta, jos tilanteessa ei ennen tätä tapahdu uusia muutoksia.

27.4. klo 09:08 Ylä-Savon sote on pyytänyt tietosuojavaltuutetulta linjauksen koronatiedottamisesta

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä on pyytänyt tietosuojavaltuutetulta ohjeistusta koronatilanteen yhdenmukaisen tiedottamislinjan aikaansaamiseksi.

Syynä on, että kuntayhtymältä pyydetään jatkuvasti tietoja kiuruvetisen hoivakoti Kallionsydämen tilanteesta ja kuolleiden asukkaiden määrästä.

Kuntayhtymän mukaan tiedottamiskäytännöt tartuntatapauksista ja koronakuolemista vaihtelevat valtakunnan tasolla suuresti. Johtavan lääkärin Anssi Uutelan mukaan ennen asian yksiselitteistä linjausta ja ilman erityistä perustetta tapauksista tiedotetaan vain kuntayhtymätasolla.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi viikonvaihteessa Kallionsydämessä kuolleiden asukkaiden määräksi 12.

24.4. klo 18:19 Olli Hermanin tähdittämä Danny-musikaali peruttu

Olli Hermanin tähdittämä Kuopion Rauhanlahti teatterin Danny-musikaalin esitykset ja Iisalmen Koljonvirta teatterille tulossa olleen _Iso Iitan perintö-_näytelmän esitykset perutaan koronaepidemian vuoksi, tiedottaa esityksistä vastaava Tuotantotalo Turpatalli.

Danny-musikaalin ensi-ilta olisi ollut 25.6, Iso Iitan perintö-näytelmän puolestaan 11.6. Kaikista jo ostetuista lipuista rahat palautetaan asiakkaille, tai ne voi halutessaan vaihtaa lahjakorttiin kaudelle 2021. Tuotantotalolle teatterikesän peruminen tarkoittaa noin 900 000 euron liikevaihdon menettämistä ja yli viidenkymmenen työntekijän töiden peruuntumista.

Tuotantotalo Turpatalli tiedottaa lisäksi saaneensa Business Finlandilta tukea 100 000 euroa tuleviin projekteihinsa.

Raha on kohdistetaan uusien toiminta- ja tuotantomallien kehittämiseen. Hankkeella Tuotantotalo Turpatalli aikoo etsiä uudenlaisia toimintamuotoja, muun muassa radio- ja tv-mainonnan ja markkinoinnin alueella.

24.4. klo 16:36 Barokki Kuopio -festivaalia ei järjestetä heinäkuussa

Barokki Kuopio -festivaali on siirretty sellaisenaan kesälle 2021. Mikäli tilanne sallii, Barokki Kuopio järjestää muutaman pienimuotoisemman konsertin 16.-20. heinäkuuta Kuopiossa ja Helsingissä kotimaisin voimin yhteistyössä Ensemble Nylandian kanssa.

Festivaali järjestetään seuraavan kerran heinäkuussa 2021, jolloin kuullaan festivaalin taiteellisen johtajan Matias Häkkisen talo/talous -teeman ympärille suunnittelemat konsertit.

24.4. klo 15:44 Pohjois-Savon ely jakanut koronatukea 4,5 miljoonaa euroa

Pohjois-Savossa on jaettu ely-keskuksen kautta koronatukea yrityksille noin 4,5 miljoonalla eurolla.

Myönnetyt rahoitukset kohdistuvat eniten ravitsemustoimintaan, vähittäis- ja tukkukauppaan, maaliikennepalveluihin sekä rakennustoimintaan. Tuen saajissa on myös urheilutoiminnan, huvi- ja virkistyspalveluiden sekä terveyspalveluiden yrityksiä.

Ely-keskuksen jakamaan rahoitukseen on tullut lähes 750 hakemusta, yhteensä 20 miljoonan euron arvosta. Siitä kolme neljäsosaa on haettu yritysten kehittämiseen ja noin neljännes tilanneanalyyseihin.

24.4. klo 15:21 Sairaalahoidossa olevien määrä väheni Itä- ja Keski-Suomessa

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on sairaalahoidossa tällä hetkellä 9 koronapotilasta, kolme vähemmän kuin eilen. Tehohoidossa on nyt viisi henkilöä.

Erityisvastuualue kattaa Pohjois-Savon lisäksi Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen. Alueella on kuollut kevään aikana 21 ihmistä koronaviruksen vuoksi.

24.4. klo 14:53 Kuopiolainen Ropo Capital: Korona näkyy maksuneuvonnassa

Maksuneuvonnan tarve on kasvanut poikkeusoloissa, kertoo kuopiolainen taloushallinnon palveluja tarjoava Ropo Capital.

Yrityksestä kerrotaan, että koronan vaikutukset alkoivat näkyä sen neuvontapalveluissa pääsiäistä edeltävällä viikolla ja kontaktien määrä on ollut kasvussa siitä lähtien.

Ropo Capital ennakoi tilanteen lisäämällä resursseja huhtikuulle. Nyt näyttää yrityksen mukaan siltä, että se palkkaa lisää kausityövoimaa sekä Kuopiossa että pääkaupunkiseudulla.

24.4. klo 13:29 Poliisi huolestui törkeiden ylinopeuksien lisääntymisestä poikkeusoloissa

Törkeät ylinopeudet ovat lisääntyneet poikkeusolojen hiljentämillä teillä. Pelkästään Itä-Suomen alueella poliisin tietoon on tullut yli sata tapausta. Määrä on nelisenkymmentä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Poliisin mukaan kyse on valtakunnallisesta ilmiöstä. Yhdeksi syyksi arvellaan liikenteen vähentymistä, mikä jättää enemmän tilaa testata auton tehoja. Ylinopeudet painottuvat ilta-aikaan ja kaahailijat ovat tavallisesti nuoria, alle 25-vuotiaita miehiä.

Itä-Suomen poliisi valvoo liikenteessä tehostetusti nopeuksia ja ajotapaa lähipäivinä ja -viikkoina.

24.4. klo 12:57 Terveysasemilla huhuillaan kiireettömiä potilaita käymään

Terveysasemilla on havaittu, että terveydenhuoltoon ei ole hakeuduttu koronaviruksen aiheuttaman poikkeusolojen aikana normaaliin tapaan.

Esimerkiksi Pielaveden kunnassa on huolestuttu siitä, että hoitoon ei hakeuduta, vaikka tarvetta siihen olisi. Kunnan valmiusryhmä muistuttaa kuntalaisia siitä, että palvelut, kuten terveysaseman vastaanotto, toimivat normaalisti.

Myös Kuopiossa kiireettömiä vastaanottoaikoja on saatavana ja osa asioista voidaan hoitaa puhelimitse.

– Kannattaa olla yhteydessä ja soittaa, jos omassa terveydentilassa tapahtuu muutosta. Jos on olemassa kiireetön vastaanottoaika, niin sitä ei pidä perua keskustelematta hoitohenkilökunnan kanssa, kertoo vs. ylilääkäri Pauliina Sulku.

24.4. klo 11:59 Ei uusia koronatartuntoja Pohjois-Savossa

THL:n mukaan Pohjois-Savossa ei ole tullut ilmi uusia koronavirustartuntoja. Tähän mennessä on varmistunut 120 koronavirustartuntaa.

Iisalmessa tartuntoja on varmistunut 17, Kiuruvedellä 31, Kuopiossa 57 ja Varkaudessa viisi. THL ei julkista tietoja niistä kunnista, joissa on alle viisi todettua koronavirustartuntaa.

24.4. klo 11:35 Leppävirtalaisyritys valmistaa kasvomaskeja Virossa

Leppävirtalainen työvaatteita valmistava yritys Dimex on alkanut valmistaa kasvomaskeja Virossa. Tähän mennessä yritykseltä on tilattu 35 000 maskia. Suurin osa niistä menee vientiin Benelux-maihin.

Yritys on saanut tarjouspyyntöjä myös Saksasta, jossa maskien käyttö on pakollista julkisilla paikoilla. Suomesta maskeja kysytään pääasiassa ulkomaisessa omistuksessa olevista yrityksistä.

Dimex pystyy valmistamaan 150 000 maskia toukokuun loppuun mennessä. Jos kysyntä kasvaa, yritys on valmis laajentamaan ompelua myös muihin tehtaisiin.

24.4. klo 10:49 Miehet tunkeutuivat vanhusten asuntoon koronaviruksen varjolla Sonkajärvellä

Kaksi miestä tunkeutui iäkkään pariskunnan asuntoon viime perjantaina Sonkajärven Sukevalla. Itä-Suomen poliisin mukaan miehet olivat kävelleet lupaa kysymättä suoraan sisälle lukitsemattomasta ovesta.

Poliisille tehdyn ilmoituksen mukaan miehet olivat esiintyneet viranomaisina, soten tarkastajina koronavirukseen liittyen. He olivat tutkineet kaappeja ja penkoneet paikkoja.

Miehet olivat lisäksi pyytäneet maksamaan tarkastusmaksun, mutta eivät olleet halunneet käteistä vaan pankkikortin. Pariskunta ei antanut pankkikorttia miehille.

Koronavirukseen liittyviä huijausyrityksiä on tapahtunut muuallakin Pohjois-Savossa. Kohteena ovat poliisin mukaan yleensä ikäihmiset.

Poliisi pyytää tapaukseen liittyen vihjeitä vihjepuhelimen numeroon 029 5415 232 tai sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

23.4. klo 20.20 Koronasulussa olevissa uimahalleissa tehty jo normaalisti kesällä tehtäviä vuosihuoltoja

Uimahallit ympäri maan ovat olleet kiinni koronan takia jo yli kuukauden. Näin myös Itä-Suomessa.

Kun hallien ja niiden yhteydessä olevien kuntosalien ovet ovat säpissä, kunnille ei kerry pääsylipputuloja. Kuukausittain menetetyt maksutulot vaihtelevat kymmenistä tuhansista isojen kaupunkien jopa kuusinumeroisiin summiin.

Rajoitusten purkamista odottaessaan monet kunnat ovat aikaistaneet uimahallien vuosihuoltoa. Näin on tehty esimerkiksi Iisalmessa ja Outokummussa.

Sen sijaan Joensuussa ja Kuopiossa ei ole lähdetty perusteellisiin vuosihuoltoihin. Maakuntakeskusten syyt tähän kuitenkin poikkeavat toisistaan.

23.4. klo 17:35 Yrittäjät auttavat vähävaraisia lapinlahtelaisia 6500 euron lahjoituksella

Yli 50 yritystä on tehnyt lahjoituksia vähävaraisten lapinlahtelaisten auttamiseksi. Lapinlahden seurakunta jakaa lahjoituksen ruokalahjakortteina paikalliseen K-Markettiin.

Lahjakortit ovat 30 euron arvoisia.

23.4. klo 16:10 Itä-Suomen yliopisto järjestää koulutusta tartuntaketjujen selvittämisestä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot toteuttavat yhteistyössä opintojakson koronavirustapausten kontaktien kartoittamisesta ja tartunnalle altistuneiden jäljityksestä.

Opintojakson avulla on tarkoitus tukea sairaanhoitopiireissä ja kunnissa tehtävää tartunnanjäljitystyötä kouluttamalla siihen lisää henkilökuntaa, kerrotaan THL:n tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Opintojakson voi suorittaa kuka tahansa, mutta se on suunnattu ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja alan opiskelijoille. Käytännön toteutuksesta vastaavat Itä-Suomen yliopisto ja Tampereen yliopisto.

Opintojakson voi suorittaa verkko-opiskeluna oman aikataulun mukaan. Opintojakso avautuu toukokuussa.

23.4. klo 14:26 Ei uusia kuolemantapauksia Itä- ja Keski-Suomessa

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on sairaalahoidossa tällä hetkellä 12 koronapotilasta, yksi enemmän kuin eilen. Tehohoidossa on nyt viisi henkilöä.

Erityisvastuualue kattaa Pohjois-Savon lisäksi Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen. Alueella on kuollut kevään aikana 21 ihmistä koronaviruksen vuoksi.

23.4. klo 14:02 Savon ammattiopiston valmistuneita juhlitaan etänä toukokuun lopussa

Savon ammattiopiston valmistuneita juhlitaan perjantaina 29. toukokuuta etäyhteyksien avulla. Etävalmistujaiset noudattelevat perinteistä juhlakaavaa puheineen, esityksineen ja Suvivirsineen.

Verkossa pidettävään avoimeen tilaisuuteen voi osallistua mistä päin Suomea tahansa.

Savon ammattiopistosta valmistuu tänä keväänä noin 1 500 opiskelijaa.

23.4. klo 13:58 Lähes 400 tukihakemusta yksinyrittäjiltä Kuopiossa

Kuopion kaupunki on myöntänyt tukea lähes 60 yksinyrittäjälle kaikkiaan noin 114 000 euroa. Lähes 400 hakemuksesta on käsitelty tai käsittelyssä noin 90 hakemusta.

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Ne pyritään ottamaan käsittelyyn viikon kuluessa saapumisesta.

Kuopion kaupungin yrityspalvelun kautta myönnettävä yksinyrittäjätuki on suuruudeltaan lähes 4,2 miljoonaa euroa, mikä mahdollistaa lähes 2 100 hakukriteerit täyttävää myönteistä päätöstä.

Kuopion kaupungin yrityspalvelu avasi yksinyrittäjätuen haun 15. huhtikuuta ensimmäisten tukea myöntävien tahojen joukossa.

23.4. klo 13:19 Ainakin Kuopion Viinijuhlat ja Kiuruveden Iskelmäviikko ilmoittaneet perumisesta

Ainakin Kuopion Viinijuhlat ja Kiuruveden Iskelmäviikko ovat kertoneet perumisista. Kuopion Viinijuhlat pyrkii siirtämään tämän kesän esiintyjien kesälle 2021. Silloin juhlitaan festivaalin 25-vuotista taivalta.

Ensi kesälle lippunsa ostaneiden rahat palautetaan, Peeässä kertoo.

Kuopion Viinijuhlat on kerännyt vuosittain kesä–heinäkuun vaihteessa noin 35 000 kävijää.

Kiuruveden Iskelmäviikko pidetään seuraavan kerran 14.–18. heinäkuuta 2021. Kaikki karavaanivaraukset ja lunastetut liput voidaan siirtää ensi vuoden tapahtumaan. Tapahtumanjärjestäjät pyrkivät saamaan tälle kesälle varattuja ohjelmia sovituksi uuteen ajankohtaan.

23.4. klo 12:15 Kuopio soittaa iäkkäille – halukkaille järjestetään keskustelukumppani

Kuopion kaupunki soittaa parhaillaan iäkkäille kuntalaisille. Tarkoituksena on selvittää, miten karanteenimaisissa olosuhteissa oleville ikääntyneille kuuluu.

Ensin kaupunki soittaa yli 80-vuotiaille, joita on yli 4 000. Toisessa vaiheessa tavoitellaan 75–80-vuotiaita ja viimeisenä 70–75-vuotiaita. 70 vuotta täyttäneitä on Kuopiossa kaikkiaan noin 15 000.

Puheluita soitetaan niille ikäihmisille, jotka eivät ole säännöllisen kotihoidon, omaishoidon tuen tai asumispalveluiden piirissä.

Kaupunki välittää henkilön luvalla keskustelukumppania tarvitsevien yhteystiedot Kuopion evankelisluterilaiselle seurakunnalle. Kuntalainen voi olla myös itse suoraan yhteydessä diakoneihin ja pappeihin.

Seurakuntaan ohjataan myös ne keskustelua kaipaavat, jotka soittavat kaupungin palveluohjauksen puhelinneuvontaan.

23.4. klo 11:59 Yksi uusi koronatartunta Pohjois-Savossa

THL:n mukaan Pohjois-Savossa on varmistunut tähän mennessä 120 koronavirustartuntaa. Määrä on kasvanut eilisestä yhdellä.

Iisalmessa tartuntoja on varmistunut 17, Kiuruvedellä 31, Kuopiossa 57 ja Varkaudessa viisi. THL ei julkista tietoja niistä kunnista, joissa on alle viisi todettua koronavirustartuntaa.

23.4. klo 10:12 Hallitus kielsi isot yleisötapahtumat kesä–heinäkuulta

Hallituksen päätös kieltää suuret yleisötapahtumat heinäkuun loppuun saakka merkitsee Pohjois-Savossakin isoimpien kesätapahtumien perumista kesä- ja heinäkuulta. Niitä olisivat olleet Tahkon juhannus, Kuopion Viinijuhlat, Kuopiorock, Suonenjoen mansikkakarnevaalit, Kiuruveden Iskelmäviikko, Iisalmen Oluset sekä maastopyöräilytapahtuma Tahko MTB. Kuopio tanssii ja soi on peruttu jo aiemmin.

Järjestämiskielto koskee yli 500 hengen yleisötilaisuuksia.

Rajoituksia pyritään purkamaan asteittain niin, että koronavirustilanne pidetään hallinnassa.

22.4. klo 17:05 Yle selvitti koronarahaa saaneiden yhtiöiden taloustiedot

Business Finland ja Ely-keskus ovat jakaneet taloustukea useille pöytälaatikkoyhtiöille, joilla ei ole lainkaan liikevaihtoa.

Koronaepidemian takia tukea on myönnetty myös yhtiöille, jotka eivät ole noudattaneet osakeyhtiölakia, kuten velvollisuutta toimittaa tilinpäätöstiedot kaupparekisteriin.

Business Finlandin suurimman koronatukisumman, 100 000 euroa, on saanut tämän viikon alkuun mennessä Pohjois-Savossa runsaat 20 yritystä. Business Finlandin tukia on jaettu 20. huhtikuuta mennessä Pohjois-Savossa noin 200 yritykselle yhteensä 6,5 miljoonaa euroa.

Pohjois-Savosta on lähetetty Business Finlandille noin 650 hakemusta, joista on käsitelty tähän mennessä hieman yli 260 kappaletta.

22.4. klo 16:24 Keskustan valtuustoryhmä: etäkoululaisten ruoanjakelua muutettava Kuopiossa

Keskustan valtuustoryhmä ehdottaa, että etäopetuksessa olevien koululaisten ruokajakelua muutetaan Kuopiossa. Ryhmä kertoo saaneensa kuntalaisilta palautetta, että etenkin maaseutualueilla asuville koululounaiden haku on osoittautunut kohtuuttoman vaikeaksi.

Keskustan valtuustoryhmä esittää, että perheet voisivat saada koululounaiden arvoisen maksusitoumuksen kauppaan elintarvikkeiden ostoa varten. Muita vaihtoehtoja olisivat valtuustoryhmän mukaan koululounaiden arvoinen elintarvikekassi kertanoudolla tai jo olemassa olevien ateriapalvelukuljetusten hyödyntäminen koululaisten aterioiden kuljetuksessa.

22.4. klo 15:40 Sairaalahoidossa olevien määrä väheni edelleen Itä- ja Keski-Suomessa

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa olevien määrä on vähentynyt Itä- ja Keski-Suomessa. Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on tällä hetkellä sairaalahoidossa 11 henkilöä, joista kuusi tehohoidossa.

Eilen sairaalahoitoa sai 14 ja sitä edellisenä päivänä 16 henkilöä. Tänään ei myöskään raportoitu uusista koronaviruskuolemista.

KYSin erityisvastuualue kattaa Pohjois-Savon lisäksi Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen.

22.4. klo 12:29 Iisalmen Peli-Karhut ja Olvi-säätiö tarjoavat tukea Ylä-Savossa

Iisalmen Peli-Karhut ja Olvi-säätiö tarjoavat apua koronaviruspandemian aikana. IPK on organisoinut vapaaehtoisryhmän, jonka avustuskohteita ovat vähävaraiset vanhukset ja lapsiperheet.

Apuun kuuluvat elintarvikekassit vähävaraisille, virikkeellinen toiminta vanhusten henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi sekäapteekki- ja kauppapalveluiden hoitaminen riskiryhmään kuuluville.

OLVI-säätiön tuki hankkeeseen on 50 000 euroa. OLVI-säätiön rahallisen tuen lisäksi karhujen toimintaan on lähtenyt mukaan alueen kauppiaita.

Ensimmäiseksi IPK jakaa 130 ruokakassia vähävaraisille lapsiperheille Iisalmeen ja lähikuntiin. Kassit toimitetaan perheille vapuksi.

22.4. klo 12:21 Opiskelijoille ruoka-apua Kuopiossa ja Joensuussa

Talousahdingosta kärsiville opiskelijoille tarjotaan ruoka-apua Kuopiossa ja Joensuussa.

Apu toteutetaan hankkimalla lahjoitusvaroin ostokortteja, joilla opiskelijat voivat ostaa kaupasta ruokaa välittömään tarpeeseen.

Itä-Suomen yliopisto, Savonia- ja Karelia-ammattikorkeakoulut, Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta sekä Savotta ja Poka opiskelijakunnat lahjoittavat yhteensä 140 ostokorttia jaettavaksi erityisessä tuen tarpeessa oleville opiskelijoille. Ostokorttien hankinta ja jakelu toteutetaan Kuopion ja Joensuun seurakuntien oppilaitostyön ja diakoniatyön kautta.

Ruoka-apua tarvitseva opiskelija voi ottaa yhteyttä oman asuinalueensa diakoniatyöntekijään soittamalla tai laittamalla sähköpostin ja sopia ostokortin noudosta. Oman asuinalueesi diakoniatyöntekijän yhteystiedot löytyvät tämän linkin kautta (siirryt toiseen palveluun).

22.4. klo 12:01 Yksi uusi koronatartunta Pohjois-Savossa

THL:n mukaan Pohjois-Savossa on varmistunut tähän mennessä 119 koronavirustartuntaa. Määrä on kasvanut eilisestä yhdellä.

Iisalmessa tartuntoja on varmistunut 17, Kiuruvedellä 31, Kuopiossa 57 ja Varkaudessa viisi. THL ei julkista tietoja niistä kunnista, joissa on alle viisi todettua koronavirustartuntaa.

22.4. klo 10:52 Poliisi aloitti esiselvityksen Kiuruveden hoivakodin koronakuolemista

Kuopiossa sijaitsevan Itä-Suomen pääpoliisiaseman talousrikostutkinta on saanut tänä aamuna selvitettäväkseen Kiuruveden Kallionsydämen hoivakotia koskevan esiselvitysilmoituksen.

– Tästä on kirjattu rikosilmoitusjärjestelmään esiselvitysilmoitus. Teemme asiassa tällä hetkellä esitutkintalain mukaista esiselvitystä, kertoo talousrikostutkintayksikön rikoskomisario Minna Immonen.

22.4. klo 10:14 Rikosoikeuden professori Kallionsydämen tilanteesta: "Tutkinta pitäisi aloittaa"

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää mahdollisena rikostutkinnan aloittamista Kiuruvedellä sijaitsevassa hoivakoti Kallionsydämessä sattuneista koronaviruskuolemista.

Tolvasen mukaan tutkinta pitäisi aloittaa yleisen edun nimissä, vaikka mitään rikosta ei olisi tapahtunut, sillä tilanne olisi parempi selvittää yleisen ilmapiirin kannalta. Hoivakodissa on kuollut 11 asukasta koronaviruksen aiheuttamaan Covid 19-tautiin, mikä on yli kolmannes hoivakodin asukkaista.

Professori Tolvasen mukaan rikostutkintaa voivat pyytää sekä omaiset että viranomaiset. Tolvasen mukaan asia ei voi kuitenkaan jäädä omaisten harteille vaan viranomaisten pitää reagoida asiaan.

21.4. klo 16:05 Ei uusia kuolemantapauksia KYSin erva-alueella

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on tällä hetkellä 14 henkilöä Itä- ja Keski-Suomessa, kertoo THL. Seitsemän heistä on tehohoidossa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on kuollut 21 koronapotilasta. Luku ei ole kasvanut eilisestä. Erityisvastuualue kattaa Pohjois-Savon lisäksi Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen.

21.4. klo 14:05 Ylä-Savon sote tilasi kylmäkontteja vainajien väliaikaiseen säilytykseen

Ylä-Savossa lisätään vainajien väliaikaisia säilytystiloja koronavirusepidemian vuoksi. Ylä-Savon sote-kuntayhtymä varautuu siihen, että epidemia lisää kuolemia alueella.21.4. klo 14:05 Ylä-Savon sote tilasi kylmäkontteja vainajien väliaikaiseen säilytykseen

Kuntayhtymä on tilannut kolme väliaikaiseen vainajien säilytykseen soveltuvaa kylmäkonttia. Kontit saapuvat lähiviikkojen aikana, ja ne sijoitetaan Iisalmen sairaalan sisäpihalle.

Ylä-Savossa myös laajennetaan koronavirusnäytteenottoa lauantaille.

21.4. klo 13:51 Savonia tarjoaa maksutta avoimen ammattikorkeakoulun opintoja

Savonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa koronatilanteen vuoksi maksutta avoimen ammattikorkeakoulun opintoja. Maksuttomuus astui voimaan viime viikolla, ja on voimassa vuoden loppuun saakka.

Maksuttomuus koskee kaikkien alojen opintoja, paitsi tutkintoon johtavia polkuopintoja. Tarjolla on eri alojen AMK-tason opintojaksoja niin suomeksi kuin englanniksi sekä maisteritason YAMK-opintoja eri koulutusaloilta.

Myös valtaosa Suomen muista ammattikorkeakouluista on tehnyt päätöksen tarjota avoimen ammattikorkeakoulun opintoja maksutta, selviää Arenen tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

Savonia haluaa tarjota taloudellisesti tiukassa tilanteessa oleville mahdollisuuden täydentää osaamistaan.

Ammattikorkeakoulun mukaan kiinnostus avoimen ammattikorkeakoulun opintoja kohtaan on kasvanut ensimmäisten päivien aikaan räjähdysmäisesti.

Vierailuja Savonian avoimen ammattikorkeakoulun sivuilla on ollut jopa kymmenkertainen määrä normaaliin verrattuna.

21.4. klo 13:13 Moni kunta on yhdistänyt varhaiskasvatuksen ryhmiä

Varhaiskasvatuksen ryhmiä on yhdistetty monissa kunnissa, selviää kuntiin tehdystä kyselystä. Näin on toimittu hieman alle puolessa Pohjois-Savon kunnista.

Maakunnassa noin kolmasosa lapsista osallistuu nyt varhaiskasvatukseen normaalitilanteeseen verrattuna.

Opetus- ja kulttuuriministeriö suosittelee vahvasti, ettei lapsiryhmiä yhdistettäisi. Ministeriön mukaan varhaiskasvatuksessa pitää kaikin tavoin ehkäistä ja hidastaa koronaepideamian leviämistä ja varmistaa lasten, perheiden ja henkilökunnan turvallisuus.

21.4. klo 12:07 Koronapandemia puolitti Ponssen uudet tilaukset alkuvuonna

Koronapandemian vaikutus näkyy vieremäläisen metsäkoneyhtiö Ponssen myynnissä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Yhtiö kertoo osavuosikatsauksessaan, että koronapandemia alkoi vaikuttaa sekä metsäkoneiden kysyntään että komponenttien saatavuuteen.

Metsäkoneiden kysyntä on hiljentynyt voimakkaasti useilla markkinoilla. Uusien tilausten määrä puolittui edellisvuoden vastaavasta ajasta 107 miljoonaan euroon.

Ponsse on lomauttanut koko henkilöstöään määräaikaisesti ja siirtynyt Vieremän tehtaalla yhteen vuoroon.

21.4. klo 12:01 Yksi uusi varmistettu koronatapaus Pohjois-Savossa

THL:n mukaan Pohjois-Savossa on varmistunut tähän mennessä 118 koronavirustartuntaa. Määrä on kasvanut eilisestä yhdellä.

Iisalmessa tartuntoja on varmistunut 16, Kiuruvedellä 31, Kuopiossa 57 ja Varkaudessa viisi. THL ei julkista tietoja niistä kunnista, joissa on alle viisi todettua koronavirustartuntaa.

21.4. klo 10:49 Kolme sooloesitystä Kuopion kaupunginorkesterin verkkokonsertissa

Kuopion kaupunginorkesterin Hyvän mielen sävelkioskin livestriimaukset jatkuvat torstaina 23. huhtikuuta kello 19. Silloin nähdään konsertillinen sooloesityksiä.

Suorassa verkkokonsertissa esiintyvät kaupunginorkesterin käyrätorven varaäänenjohtaja Tuomas Setälä, soolosellisti Peter Gospodinov ja lyömäsoitinten äänenjohtaja Sho Kubota.

Mikäli koronavirustilanteen aiheuttamat rajoitukset sallivat, orkesterin pienyhtyeiden esiintymisiä livestriimataan ohjelmaravintola Maximin lavalta torstaisin 14. toukokuuta saakka.

21.4. klo 10:22 Rautalampi alkaa jakaa kasvomaskeja ilmaiseksi riskiryhmään kuuluville

Rautalammilla ryhdytään jakamaan kasvomaskeja asukkaille. Niitä jaetaan tällä viikolla kunnan riskiryhmään kuuluville ikääntyneille.

Lahjoittajana on paikallinen huonekaluyritys, joka on alkanut valmistaa kasvomaskeja sarjatuotantona.

Sepon Kalusteen tavoitteena on valmistaa aluksi kuusi tuhatta maskia päivässä.

21.4. klo 10:06 Paikalliset yritykset haluavat lisää koronatestausta

Pohjoissavolaiset yritykset kannattavat vahvasti testauksen lisäämistä myös oireettomiin ja tartuntaketjujen tarkempaa jäljittämistä, selviää kauppakamarien kyselystä. Yli puolet vastaajista katsoo, että alakoulujen ja päiväkotien avaaminen normaalitoimintaan olisi kannatettavaa.

– Yrityksissä pelätään myös epidemian toista aaltoa ja miten vaikutukset näkyvät pidemmällä ajalla syksyllä sekä tulevaisuudessa. Jo nyt moni yritys on vaikeuksissa, kun myyntisaamisten maksuajat ovat venyneet sekä rahoituksen marginaalit ovat nousseet, sanoo Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen tiedotteessa.

Kauppakamarien kysely tehtiin 20. huhtikuuta. Kyselyyn vastasi Pohjois-Savon alueelta noin 130 yritystä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu maaliskuussa.

20.4. klo 18:01 B & J´s Livingroom konkurssissa Kuopiossa

Kuopion Niiralaan vuonna 2018 avautunut ravintola B & J´s Livingroom on hakeutunut konkurssiin. Paikan toisen yrittäjän Jarno Falckin mukaan syynä on koronavirus.

Lue lisää: B & J´s Livingroom konkurssissa Kuopiossa – yrittäjä: "Vuosi lähti erittäin hyvin käyntiin, mutta sitten tuli korona"

20.4. klo 15:27 Yksi uusi kuolemantapaus Itä- ja Keski-Suomessa

Koronavirukseen on kuollut 21 ihmistä Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella, kertoo THL. Tiedossa olevien kuolemantapausten määrä on kasvanut yhdellä eilisestä.

Tehohoidossa on KYSin erva-alueella seitsemän ihmistä. Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi yhteensä 16 henkilöä.

KYSin erva-alueeseen kuuluvat Pohjois- ja Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Keski-Suomi.

20.4. klo 15:08 Kallionsydämessä ei uusia tartuntoja Kiuruvedellä

Kiuruveden Kallionsydämen hoivakodissa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja, Ylä-Savon sote-kuntayhtymä tiedottaa. Hoivakodin henkilökunta ja asukkaat testattiin koronaviruksen varalta uudelleen viime perjantaina.

Testauksessa ei tullut ilmi uusia tartuntoja edelliseen, 7. huhtikuuta tehtyyn testaukseen verrattuna.

Koronatestejä on tehty myös muissa Ylä-Savon sote-kuntayhtymän hoivakodeissa. Kaikki testit ovat kuntayhtymän mukaan olleet negatiivisia.

20.4. klo 12:01 Yksi uusi varmistettu koronatapaus Pohjois-Savossa

THL:n mukaan Pohjois-Savossa on varmistunut tähän mennessä 117 koronavirustartuntaa. Määrä on kasvanut eilisestä yhdellä.

Iisalmessa tartuntoja on varmistunut 16, Kiuruvedellä 31, Kuopiossa 56 ja Varkaudessa viisi. THL ei julkista tietoja niistä kunnista, joissa on alle viisi todettua koronavirustartuntaa.

20.4. klo 11:03 Ajanvarausta KYSiin ei tarvitse perua koronatilanteen vuoksi

Kuopion yliopistollinen sairaala toivoo, että potilaat eivät oma-aloitteisesti peru varattuja vastaanottoaikoja tai hoitoon liittyviä käyntejä. Koronatilanteesta huolimatta sairaalassa asioiminen on edelleen turvallista.

– On tärkeää tulla sairaalaan sovitusti myös COVID-19-epidemian aikana, kun henkilön perussairaus tai vakavan sairauden hoito sitä edellyttää, KYSin tiedotteessa painotetaan.

Vastaanottoja toteutetaan myös puhelin- tai etävastaanottoina videoyhteydellä, jos potilaan terveydentila ja hoito mahdollistavat etävastaanoton. Hoitava yksikkö sopii etävastaanotosta potilaan kanssa.

KYSin päivystyksessä hengitystieinfektio-oireisia hoidetaan maanantaista 20. huhtikuuta alkaen eri tiloissa kuin muita päivystyspotilaita.

Kaikkia päivystykseen hakeutuvia potilaita pyydetään ensin soittamaan maksuttomaan päivystysapunumeroon 116 117.

20.4. klo 10:22 Varkauden lukion ylioppilasjuhlat siirtyvät elokuulle

Varkauden lukion kevään ylioppilasjuhlat siirtyvät toukokuulta elokuulle, Savon koulutuskuntayhtymä tiedottaa.Ylioppilaita juhlitaan Varkaudessa lauantaina 29. elokuuta.

Perinteisten juhlien lykkääntyminen ei tarkoita lukiosta valmistumisen siirtymistä. Varkauden lukio toimittaa valmistuneille todistukset. Todistusten toimitustavat tarkentuvat myöhemmin.

Myös Varkauden lukion 100-vuotisjuhlat siirtyivät alkuperäisestä suunnitelmasta tämän vuoden maaliskuulta myöhempään ajankohtaan. Uutena ajankohtana juhlille on itsenäisyyspäivän tienoo joulukuussa, jolloin 100-vuotisjuhlien lisäksi iloitaan myös syyslukukaudella 2020 valkolakin saavia.

20.4. klo 10:04 Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden vappu etänä radion välityksellä

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta on muuttanut vappuun liittyviä perinteisiä tapahtumiaan etä- ja virtuaalitapahtumiksi.

Opiskelijoiden vappujuhlinta alkaa keskiviikkona 22. huhtikuuta, kun ylioppilaskunta julkistaa oman Wappuradionsa ensimmäistä kertaa ISYYn historiassa. Wappuradion ohjelmaa voi kuunnella ISYYn Youtube-kanavalla 22.4.–1.5. joka päivä noin klo 14–22.

Wappuradion erikoislähetyksen välityksellä on nyt ensimmäistä kertaa mahdollista seurata molempien kampuskaupunkien perinteitä.

Ylioppilaskunta järjestää nyt myös matkailutapahtuma Savo-Karjala excursion virtuaalisesti. Opiskelijat osallistuvat retkelle 29.4. omilta kotisohviltaan simulaattoripelin kautta.

Lue tästä aiemmat Pohjois-Savoon liittyvät aiemmat koronapäivitykset.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus