Hyppää sisältöön

Itävallassa tutkitaan viranomaisten toimia koronaepidemian estämisessä – Viivyteltiinkö rajoitusten asettamisessa tahallaan kesken hiihtosesongin?

Tuhansia alueella lomailleita matkailijoita on liittynyt yhteen ryhmäkannetta varten. Viranomaisten syytetään peitelleen epidemiaa.

Ischglin alppikylän eristystoimia purettiin huhtikuun lopussa. Normaalisti hiihtokausi jatkuu vielä huhtikuunkin. Kuva: AOP

Itävallan viranomaisten toiminnasta koronaviruskriisin alkuvaiheessa valmistellaan ryhmäkannetta, joka pyrkii selvittämään viivyteltiinkö Tirolin alueella tahallaan rajoitusten asettamisessa kesken hiihtosesongin.

Mediatietojen mukaan yli 5 000 alueella lomaillutta matkailijaa vie eteenpäin yhteistä ryhmäkannetta, jossa Itävallan viranomaisia syytetään laiminlyönneistä viruksen leviämisen estämisessä. Viranomaisten syytetään myös tarkoituksella peitelleen epidemiaa lomakohteissa alkukeväästä.

Useat Itävallan Alppien lomakohteet, kuten Ischgl ja St. Anton asetettiin eristykseen maaliskuun puolivälissä, kun Tirolin alueelta epäiltiin levinneen jopa tuhansia koronavirustartuntoja lomalaisten mukana ympäri. Matkailijoiden saamista tartunnoista raportoitiin eri puolilla Eurooppaa, Suomi mukaanlukien, ja Yhdysvalloissa.

Kanteessa mukanaolevat syyttävät viranomaisten pitäneen vilkkaiden hiihtokeskusten talousvaikutuksia tärkeämpinä kuin matkailijoiden terveyttä.

– Siinä oli kyse ahneudesta, sanoi Britanniasta kotoisin oleva matkailija Paul Wright yhdysvaltalaislehti Washington Postille (siirryt toiseen palveluun). Wright oli matkustanut Ischgliin maaliskuun alussa. Hän alkoi saada oireita joitakin päiviä myöhemmin.

Wright kertoi lehdelle, että hän olisi perunut matkansa, jos hän olisi saanut tiedon tartuntatilanteesta.

Tutkinta selvittää, mitä viranomaiset tiesivät tartunnoista

Tutkintaa viranomaisten tekemisistä ajaa Itävallan kuluttajajärjestö VSV. Se on väittänyt korkeassa asemassa olevien poliitikkojen, pormestarien, hotellinpitäjien ja talviurheilualan edustajien tavoitelleen taloudellisia etuja, vaikka terveysuhat olivat ilmeisiä.

Tutkinnassa on tarkoitus selvittää, mitä viranomaiset tiesivät taudin leviämisestä ja milloin. Viranomaisten toimia on puolusteltu julkisuudessa sillä, että lääkärit eivät vielä tuolloin tienneet, kuinka herkästi virus levisi.

Ischglin hiihtokeskuksessa todettiin after ski -baarissa tartunta tarjoilijalla 7. maaliskuuta, mutta laskettelu ja bilettäminen saivat jatkua vielä viikon.

Jo tätä ennen oli saatu viitteitä viruksen leviämisestä Tirolin alueella. Islannin viranomaiset nimesivät 5. maaliskuuta Ischglin riskialueeksi sen jälkeen kun viidellätoista alueella olleella islantilaismatkailijalla oli todettu tartunta.

Tirolin osavaltio kertoi tuolloin kuitenkin pitävänsä todennäköisempänä, että islantilaiset olivat saaneet tartunnan vasta kotimatkalla.

Lähteinä käytetty: Washington Post, Deutsche Welle, BBC.

Lue myös:

.
.