Pohjois-Savon liitto vetoaa maamme päättäjiin, jotta kotimainen koronarokotevalmistus voisi alkaa Kuopiossa

Liiton mukaan Kuopiossa on kaikki valmiudet rokotevalmistuksen aloittamiseen.

rokotteet
Laboratoriomestari Eila Korhonen tutkii soluviljelmää.
Itä-Suomen ja Helsingin yliopistojen kehittämän koronarokotteen testivaiheen on arvioitu alkavan juhannuksen tienoilla.Sami Takkinen / Yle

Pohjois-Savon maakuntaliitto vetoaa maamme hallitukseen, sosiaali- ja terveysministeriöön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, jotta ne edistäisivät kaikin tavoin kotimaisen rokotevalmistuksen aloittamista.

Myös Itä-Suomen yliopistolla on Kuopiossa käynnissä koronavirusrokotteen kehitystyö yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Sitä päästäneen testaamaan jo tulevana kesänä ja se voisi olla valmis kesällä tai syksyllä 2021.

Pohjois-Savon liiton mukaan Kuopiossa on kaikki valmiudet rokotevalmistuksen aloittamiseen.

Helsingin yliopiston virologian professorin Kalle Sakselan, akatemiaprofessorin Kari Alitalon ja Itä-Suomen yliopiston akatemiaprofessorin Seppo Ylä-Herttualan kehittämä SARS-CoV-2 -rokote pyritään viemään kliinisiin kokeisiin niin nopealla aikataululla kuin lainsäädäntö, byrokratia ja saatavissa oleva rahoitus mahdollistavat.

Erikoiskoulutettu henkilöstö ja tilat rokotteen tuotantoon ja testaukseen ovat jo olemassa Kuopiossa, mutta rahallista tukea tarvitaan Pohjois-Savon liiton tiedotteen mukaan henkilöstön palkkakuluihin, materiaalihankintoihin sekä eläin- ja ihmistutkimukseen.

Kokonaisuudessaan rahoitusta tarvitaan noin viisi miljoonaa euroa toisen vaiheen kliinisten kokeiden loppuunsaattamiseksi.

Lue lisää:

Halutaanko Suomeen suomalainen vai paras rokote? THL:n mukaan molempia ei ehkä voi saada

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus