Koveneeko Yhdysvaltain ja Kiinan kilpailu, miten käy talouden? Kultaranta-keskusteluja pohjustettiin poikkeusoloissa virtuaalisesti

Kolme työryhmää mietti etukäteen, mitä koronasta seuraa maailmanpolitiikan, talouden ja suomalaisen yhteiskunnan kannalta.

Kultaranta
Kultaranta-keskustelujen Maailma-työryhmän istunnossa (vas. ylh) Princetonin yliopiston historian professori Stephen Kotkin, ulkoministeriön suunnittelu- ja tutkimusyksikön päällikkö Sini Paukkunen, ministeri Jaakko Iloniemi ja ryhmän puheenjohtaja, Tampereen yliopisto kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala.
Kultaranta-keskustelujen Maailma-työryhmän istunnossa (vas. ylh) Princetonin yliopiston historian professori Stephen Kotkin, ulkoministeriön suunnittelu- ja tutkimusyksikön päällikkö Sini Paukkunen, ministeri Jaakko Iloniemi ja ryhmän puheenjohtaja, Tampereen yliopisto kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala.Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Yhdysvaltain ja Kiinan välisellä kilpailulla, transatlanttisen suhteen kehityksellä ja EU:n toimintakyvyllä on kasvava merkitys myös Suomelle, uskotaan maailmanpolitiikan näkymiä koronan jälkeen pohtineessa Kultaranta-työryhmässä.

Koronapandemian seuraukset maailmanpolitiikassa on yksi huomenna käytävien Kultaranta-keskustelujen kolmesta teemasta.

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut on perinteisesti pidetty presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa. Huomenna sunnuntaina käytävät keskustelut pidetään tänä vuonna poikkeusjärjestelyin. Siksi myös tapahtumaan kuuluvat työryhmät ovat kokoontuneet pohtimaan keskustelujen teemoja virtuaalisesti etukäteen, ja ne ovat huomenna käytävien keskustelujen pohjana.

Maailmanpolitiikkaa pohtineeseen työryhmään kuuluivat muun muassa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin ulkopoliittinen neuvonantaja Thomas Bagger ja Princetonin yliopiston historian professori Stephen Kotkin, kerrotaan tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa.

Presidentti Niinistö tapaa median videokokouksessa ennen Kultaranta-keskusteluja perjantaina.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi median videokokouksessa ennen Kultaranta-keskusteluja perjantaina. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Taloudessa tavoiteltava uusiutumista

Minkälainen sitten on maailman ja Suomen talous koronan jälkeen? F-securen ja Nokian hallitusten puheenjohtajan Risto Siilasmaan vetämän työryhmän mukaan entiseen paluun sijaan taloudessa on tavoiteltava uusiutumista.

Keskusteluissa painottuivat digitalisaation ja teknologian merkitys, globalisaation kohtalo ja valtioiden rooli uudenlaisten finanssi- ja talouspoliittisten haasteiden ratkaisemisessa.

Työryhmään kuuluivat muun muassa taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja Siemens AG ja Maersk Groupin hallituksen puheenjohtaja Jim Hagemann Snabe.

Miten selvitä koronasta mahdollisimman hyvänä yhteiskuntana?

Maailmanpolitiikan ja talouden lisäksi Kultarannassa keskustellaan suomalaisesta yhteiskunnasta ja siitä, miten Suomi selviää koronasta mahdollisimman hyvin.

Kultaranta-keskusteluja pohjustavassa työryhmässä nousi esiin esimerkiksi nuorten asema, yhteishenki sekä osaaminen ja investoinnit. Työryhmän mukaan koronakriisistä selviytyminen edellyttää uudistuksia, mutta samalla se voi tarjota mahdollisuuden luoda uusia toiminta- ja ajattelutapoja.

Keskustelua käytiin e2 Tutkimuksen johtajan Karina Jutilan johdolla. Mukana olivat muun muassa Tampereen yliopiston dekaani Juho Saari, Luonnonvarakeskuksen tutkimuprofessori Jyrki Niemi ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard.

Voit katsoa Kultaranta-keskustelut huomenna sunnuntaina suorana Ylen TV1:ssä ja Areenassa kello 18.15 alkaen.

Lue myös:

Minkälainen on koronapandemian jälkeinen aika? Katso Kultaranta-keskustelut suorana Ylen kanavilla

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus