Lue tästä Uudenmaan koronapäivitykset 28.4.-19.5.

Lue tästä Uudenmaan koronapäivitykset 28.4.-19.5.

Yleistä

19.5. klo 18.22 Helsingissä lyhytaikaishoidon paikat aukeavat asteittain

Helsingissä omaishoitajat ovat saamassa helpotusta, sillä lyhytaikaishoidon paikat aukeavat asteittain (siirryt toiseen palveluun). Kaupunki sulki lähes kokonaan koronaviruspandemian vuoksi omaishoitamista tukevia avopalveluja, kuten päivätoiminta ja lyhytaikaishoito.

Hoitopaikkoja on tarjottu koronaviikkoina vain kaikkein kriittisimmissä tilanteissa. Muutoin omaishoitajille on tarjottu muun muassa keskusteluapua ja vertaistukitoimintaa.

Ensimmäisenä on avattu tiistaina Seniorisäätiön Pakilakodin 20 paikkaa. Muita paikkoja avataan vähitellen tilanteen niin salliessa.

19.5. klo 16.13 Sipoossa 13 oppilasta karanteeniin – koulun henkilökuntaan kuuluvalla todettu koronatartunta

Sipoon Gumbostrands skolassa on todettu yhdellä henkilökuntaan kuuluvalla koronavirustartunta.

Altistuksen takia koulun 13 oppilasta on asetettu varotoimena karanteeniin tänään tiistaina. Altistuneet oppilaat ovat samasta opetusryhmästä.

Koulun muut oppilaat eivät ole altistuneet tartunnalle ja jatkavat lähiopetuksessa normaalisti. Kaikkien altistuneiden oppilaiden huoltajat ovat saaneet tiedon asiasta.

Etelä-Sipoossa sijaitsevassa Gumbostrands skolassa on noin 50 oppilasta.

19.5. klo 12.41 HUS: Koronaviruksen vuodehoito- ja tehohoitotarve on laskenut

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa koronavirustilanne on tasaantunut ja rauhoittunut, kertoo kehittämisjohtaja Visa Honkanen.

– Alun nousun jälkeen ollaan nyt pikkuhiljaa sekä vuodeosastohoidon tarpeen että tehohoidon tarpeen suhteen laskevalla käyrällä.

Sama trendi näkyy koronatestituloksissa.

– Vaikka testejä on otettu enemmän, niitä positiivisia löydöksiä on pikku hiljaa jopa absoluuttisesti vähemmän eli niiden suhteellinen osuus on laskemaan päin, Honkanen sanoo.

HUS arvioi Suomen selvinneen epidemiasta toistaiseksi hyvin tähän mennessä. Kehitysjohtaja Visa Honkanen vertaa Suomen tilannetta Tanskaan ja Norjaan, joissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin menehtyneiden määrä on suhteellisesti samalla tasolla.

Ruotsissa luvut ovat moninkertaisesti suuremmat.

– Jos asukasmäärään suhteuttaa niin Ruotsissa [koronaviruksen aiheuttamaan tautiin] menehtyneiden määrä on Suomeen verrattuna noin viisinkertainen tähän mennessä, Honkonen summaa.

19.5. klo 11.55 Helsingin yliopisto tutkii koirien kykyjä koronaviruksen tunnistamisessa

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat tutkivat COVID-19-tartunnan saaneiden tunnistamista hajuerottelulla. Koulutetut koirat ovat alustavissa tutkimuksissa onnistuneet erottamaan terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden virtsanäytteet.

Alustavien testien perusteella koirat saattavat suoriutua tunnistustehtävästä nopeasti ja yltää luotettavampiin tuloksiin kuin laboratoriokokeet.

Hajuerotteluun koulutetut koirat ovat aiemmin tunnistaneet muun muassa syöpää sairastavia.

18.5. klo 14.44 Helsingin Suursuon sairaalassa 67 tartuntaa

Helsingin Suursuon sairaalassa on todettu 67 koronavirustartuntaa.

Johtajaylilääkäri Laura Pikkaraisen mukaan tartunnoista 41 on todettu henkilökunnalla ja 26 potilailla. Tartuntoja on todettu sairaalan neljällä osastolla. Epidemian alkuperä ei ole vielä tiedossa.

Korjattu klo 15.55: tartuntoja on todettu neljällä osastolla, ei kolmella.

18.5. klo 14.35 Helsingissä järjestettävä Naisten Kymppi siirtyy ensi vuodelle

Suomen suurimman naisten lenkkeilytapahtuma Naisten Kymppi siirretään järjestettäväksi 29. toukokuuta vuonna 2021. Alun perin tapahtuma olisi pitänyt järjestää Helsingissä 16. elokuuta. Järjestäjien mukaan tapahtuman rakentamista ei voida jatkaa, kun varmuutta loppukesän viranomaislinjauksista yleisötapahtumien suhteen ei vielä ole.

18.5. klo 14.30 Linnanmäen huvipuisto avataan 12. kesäkuuta

Linnanmäen huvipuiston portit avataan perjantaina 12. kesäkuuta. Linnanmäen tiedotteen mukaan huvipuiston alueella tullaan valtioneuvoston ohjeiden pohjalta rajaamaan väkimäärää ja esimerkiksi turvavälit aiotaan huomioida kaikessa toiminnassa.

Linnanmäen mukaan kuitenkin lähes kaikki huipuiston laitteet ja pelit ovat asiakkaiden käytössä myös tulevana kesänä. Huvipuisto saa vielä toukokuun aikana viranomaisilta lisätietoa rajoituksiin liittyvistä ohjeista.

18.5. klo 13.10 HUSissa tutkitaan matala-annoksista kertasädehoitoa koronaviruksen aiheuttaman keuhkokuumeen hoidossa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tutkii matala-annoksista kertasädehoitoa koronaviruksen aiheuttaman keuhkokuumeen hoidossa. Tavoitteena on lieventää sairaalahoitoa vaativaa koronavirusinfektiota ja estää sen vaikeutumista tehohoitoa vaativaksi.

Tieteellisessä tutkimuksessa selvitetään, voidaanko hyvin pienellä keuhkojen alueelle kohdennetulla kerta-annoksella sädehoitoa vaikuttaa vaikean koronavirusinfektion etenemiseen. Aluksi HUSin Syöpäklinikalla hoidetaan viittä potilasta.

Pitkäaikaishaittana säteily aiheuttaa noin yhden prosentin lisääntyneen riskin saada sädetetylle alueelle syöpäkasvain 10–20 vuoden kuluessa. Riskin vuoksi tutkimukseen otetaan mukaan vain yli 50-vuotiaita potilaita.

Maailmalla on hiljattain käynnistynyt kaksi muuta vastaavaa tutkimusta. Ennen antibiootteja sädehoitoa on käytetty 1900-luvun alkupuoliskolla bakteerien ja virusten aiheuttaman keuhkokuumeen hoidossa.

18.5. klo 10.33. Kannelmäen peruskoulussa mahdollinen korona-altistus tapahtui jo ennen täysimittaista lähiopetukseen palaamista

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo Yle Uutisille, että Kannelmäen koulussa mahdollinen altistuminen on tapahtunut jo ennen kuin koulut palasivat kaikkia oppilaita koskevaan lähiopetukseen viime torstaina 14.5.

Lukkarisen mukaan karanteeniin määräämisessä on pelattu varman päälle.

– Voi olla hyvinkin ettei kummassakaan koulussa, etenkään Kannelmäessä ilmene jatkotartuntoja. Missään tapauksessa ei kyllä 14:ää tartuntaa tule, sen uskallan sanoa.

Johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoo, että yksittäisiä tapauksia tulisi ilman koulujen avaamistakin.

– Todennäköisyys saada tartunta koulusta on todella, todella pieni. Nämä altistuksetkin on laskettu sen mukaan, että toimitaan varoaikojen puitteissa. Se, että koulusta saisi tartunnan, huomioiden koululaisten määrän, on kyllä mitättömän pieni tällä hetkellä.

Itäkeskuksen peruskoulussa on asetettu yksi oppilas ja kaksi koulun henkilökuntaan kuuluvaa kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi.

Kannelmäen peruskoulussa on puolestaan asetettu 14 oppilasta ja neljä koulun henkilökuntaan kuuluvaa kotikaranteeniin.

18.5. klo 9.16 Itäkeskuksen ja Kannelmäen peruskoulun oppilaita ja henkilökuntaa koronakaranteeniin

Itäkeskuksen ja Kannelmäen peruskoulujen oppilaita sekä henkilökuntaa on asetettu karanteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi.

Itäkeskuksen peruskoulussa on asetettu yksi oppilas ja kaksi koulun henkilökuntaan kuuluvaa kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi.

Kannelmäen peruskoulussa on puolestaan asetettu 14 oppilasta ja neljä koulun henkilökuntaan kuuluvaa kotikaranteeniin.

Karanteenin aikana oppilaat opiskelevat muun muassa etäyhteyksien välityksellä.

Molempien koulujen oppilaiden huoltajat ja koulun henkilökunta ovat saaneet tiedon altistuksesta.

Muiden oppilaiden lähiopetus jatkuu kouluissa normaalisti.

17.5. klo 14.53 Porvoon Linnajoen koulussa parikymmentä kotikaranteeniin

Porvoossa Linnajoen koulun oppilaalla on todettu koronavirustartunta, tiedottaa Porvoon kaupunki.

Tartunnalle on altistunut 17 oppilasta ja neljä koulun opettajaa. Heidät on määrätty kotikaranteeniin. Linnajoen koulua käy noin 550 yläkoululaista.

Muut luokat jatkavat koulunkäyntiä maanantaina tavalliseen tapaan, noudattaen aiemmin annettuja turva- ja hygieniaohjeita. Lisäksi ohjeet kerrataan koulussa heti maanantaiaamuna.

Koulussa tehdään viikonlopun aikana ylimääräinen siivous.

Suomessa palattiin etäopetuksesta kouluihin torstaina 14. toukokuuta. Ohjeistukseen kuuluu muun muassa se, että lähikontakteja on mahdollisimman vähän. Esimerkiksi ruokailu ja välitunnit järjestetään kouluissa porrastetusti.

Porvoossa on todettu kaikkiaan 53 koronatartuntaa. Kaupungin mukaan sairastuneista yli 30 on jo toipunut.

17.5. klo 14.53 Sipoolaisessa koulussa palataan tilapäisesti etäopetukseen

Sipoon kunta suosittelee Söderkulla skolan 4.–6.-luokkalaisia siirtymään tilapäisesti etäopetukseen maanantaista alkaen. Suositus on voimassa koko ensi viikon.

Kunnan mukaan merkittävä osa koulun opettajista ja koulunkäynnin ohjaajista on karanteenissa altistuttuaan koronavirustartunnalle, joten lähiopetusta ei voida järjestää koulun kaikille oppilaille turvallisesti.

Etäopetusta opettajat voivat antaa oppilaille turvallisesti myös karanteenissa ollessaan. Oppilaat eivät ole altistuneet.

Lähiopetusta annetaan Söderkulla skolassa tavalliseen tapaan ensi viikollakin 1.–3.-luokkalaisille ja kaikille pienryhmille.

Suosituksesta huolimatta kouluun voivat tulla ne 4.–6.-luokkalaiset, jotka haluavat. Opetus heille tarjotaan kuitenkin etäyhteyksien kautta paikan päälle kouluun.

17.5. klo 14.09 Finnair ei lennä kesällä Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan

Finnair kertoo, että se ei lennä Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin tai Kokkolaan vielä kesän 2020 aikana.

Yhtiö tekee talvikautta 2020–2021 koskevat päätökset näiden kohteiden osalta myöhemmin, kun se näkee, miten lentoliikenteen yleinen kysyntä kehittyy.

Yle kertoi aiemmin tänään, että Finnair saattaa lopettaa lennot monille maakuntakentille ainakin vuodeksi. Lakkautusuhan alla olevat reitit ovat Finnairille heikoimmin tuottavia.

Esimerkiksi Kajaanista nousi Helsinkiin lähteviin koneisiin viime vuonna keskimäärin vain 37 matkustajaa, ja koneiden täyttöaste jäi reiluun 50 prosenttiin. Kaupunkien välillä tehtiin viime vuonna hieman yli 84 000 lentomatkaa.

Koronavirusepidemia on vähentänyt huomattavasti kotimaan lentoliikennettä. Finnairin mukaan yhtiöllä oli kotimaan liikenteessä huhtikuussa 2 400 matkustajaa, ja toukokuussa tähän mennessä 1 800 matkustajaa.

Finnair kertoo, että se lisää lentoja heinäkuusta alkaen asteittain ja päivittää ohjelmaansa kuukausittain kysynnän mukaan.

17.5. klo 12.21 Korona ja ilmastonmuutos astuivat Suvivirteen – uusi säkeistö tuo vuosisataisen perinteen vahvasti nykyaikaan

Helsingin piispa Teemu Laajasalo valitsi Tuuli Charalambousin sanoituksen Suvivirren seitsemänneksi säkeistöksi.

Charalambous osallistui Vantaankosken seurakunnan järjestämään kilpailuun, jossa kerättiin ehdotuksia Suvivirren viimeiseksi säkeistöksi.

Sitä ei kuitenkaan paineta virsikirjaan.

Koska Suvivirsi on monille herkkä aihe, seurakunta sai runsaasti palautetta kilpailun järjestämisestä. Osa kiitteli siitä, että vanhaa virttä päivitetään, kun toisia huoletti, meneekö perinteinen virsi pilalle.

Laajasalon mielestä vuosisatoja vanha Suvivirsi sopii erinomaisesti nykyaikaan.

– Kun Suvivirsi suomennettiin 1700-luvun alussa, taustalla oli kurjuutta, kärsimystä ja kuolemaa. Huomattava osa suomalaisista oli juuri kuollut nälkään ja tauteihin. Kun kurjuuden keskelle tulee tällainen laulu, joka on täynnä toivoa, siinä on jotain, joka yhdistyy myös tähän aikaan kulkutaudin ja maailman murheiden keskellä.

Charalambousin sanoitus tuo toivoa koronan ja ilmastonmuutoksen sävyttämään nykyaikaan.

17.5. klo 12:08 Näin korona on hiljentänyt Helsinki-Vantaan lentoaseman

Ylen juttu kertoo grafiikoin ja kuvin, miten koronavirus on muuttanut Suomen lentoyhteyksiä maailmalle.

Finnair on tiivistänyt muutoksen näin: ennen koronavirusta heidän lennoillaan matkusti tavallisena päivänä yli 40 000 ihmistä. Nyt matkustajia on päivittäin alle tuhat. Huhtikuun lennoilla koneissa istui yksi matkustaja keskimäärin joka kuudennessa penkissä.

Suomessa muutos näkyy dramaattisimmin Helsinki-Vantaalla, jonka kautta lähes kaikki lentoliikenne kulkee.

Ylen tietojen mukaan Finnairin heinäkuussa voimaan tulevat uudet lentoaikataulut merkitsevät useilla kotimaan kentillä lentotauon venähtämistä. Koronakriisin takia Finnair ei tällä hetkellä lennä normaalisti liikennöimilleen kentille, esimerkiksi Jyväskylään, Kajaaniin, Joensuuhun, Kokkola-Pietarsaareen tai Kemi-Tornioon.

Ylen tietojen mukaan maaliskuussa alkanut lentotauko saattaa jatkua näillä kentillä ainakin vuoden ajan. Mahdollista on, etteivät lennot ala lainkaan. Syynä on koronapandemian takia rajusti vähentynyt lentomatkustus.

Finnairin odotetaan julkistavan maaliskuuhun 2021 asti voimassa olevat uudet aikataulut maanantaina. Yhtiöstä ei haluttu vahvistaa lauantaina Ylen tietoja reittien lakkautusuhasta.

16.5. klo 16:08 Valtio ei enää kustanna taksimatkoja Helsinki-Vantaan lentokentältä kotikaranteeniin

Lentoasemia ylläpitävä Finavia on perjantaina päivittänyt tiedotettaan (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrotaan, että Helsinki-Vantaan lentoasemalta kotiin palaavien matkustajien on mahdollista saada taksilla kuljetus kotipaikkakunnalleen valtion piikkiin.

Kotimaahan palanneita matkustajia on kehotettu painokkaasti välttämään kaikkea julkisten kulkuneuvojen käyttöä matkalla kotiin 14 vuorokauden karanteeniin.

Ilmaisen kyydin sai, jos kyytiä ei ollut mahdollista järjestää itse. Esimerkiksi ulkomailta saapuvien kausityöntekijöiden kohdalla matkan kustantajaksi ilmoitettiin työnantaja.

Kyseinen tiedote julkaistiin maaliskuun lopussa. Perjantaina Finavia päivitti tekstin, ettei valtion kustantamia kotimatkoja enää tehdä: "Päivitys: Valtion maksamat kuljetukset on lopetettu. Tässä sivulla oleva sisältö on vanhentunut".

Finavian viestinnän asiantuntija Pinja Kallis ja Vantaan kaupungin terveyspalveluiden johtaja Piia Vuorela vahvistavat Ylelle, että valtioneuvosto on lähettänyt keskiviikkona tiedon siitä, että valtion kustantamia taksikyytejä ei enää järjestetä 14.5. alkaen.

Vuorelan mukaan Vantaan terveydenhuollon henkilökunta ei myöskään enää kerää saapuvilta matkustajilta oirekyselyitä.

Finavian mukaan lentoasemalle saapuville matkustajille jaetaan edelleen kirjalliset ohjeet maahan saapumiseen liittyvistä suosituksista ja määräyksistä.

Lisäksi Finavia suosittelee vahvasti, että matkustajat käyttäisivät maskia lentoasemalla liikkuessaan.

16.5. klo 11.15 Kesätyöpaikkoja puolet vähemmän kuin viime keväänä – koronarajoitusten purkaminen helpottaa tilannetta

Työnantajat palkkaavat koronaepidemian takia huomattavasti vähemmän kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna. Uudenmaan ely-keskuksen mukaan kesätyöpaikkailmoituksia oli huhtikuussa hieman yli puolet viime vuoden huhtikuun määrästä. Toukokuun 12. päivään mennessä Uudellamaalla oli ilmoitettu vain 53 kesätyöpaikasta, kun viime vuoden toukokuussa ilmoitettiin yhteensä 1 300 paikasta.

Kaupan alalla S-ryhmä on perunut osan nuorten kesätyöpaikoista. Hakemuksia on tullut yhtä paljon kuin aiempinakin vuosina, mutta kesätyöntekijöitä palkataan puolet aiemmasta määrästä, joka on normaalina vuonna noin 14 000.

Toinen suuri kaupan alan työllistäjä Kesko ei palkkaa aiempien vuosien tapaan korkeakouluopiskelijoita, jotka hakevat tutkintoaan vastaavaa kesätyötä. Kassa-, hyllytys- ja palvelutehtäviin palkataan kesätyöntekijöitä lähes normaalisti.

Kesätyöpaikkoja voi tulla vielä hakuun, muistuttavat TE-toimistot. Esimerkiksi ravintoloiden avaaminen kesäkuun alussa kasvattaa työvoiman tarvetta.

Avoimia paikkoja on Uudenmaan TE-toimiston mukaan tällä hetkellä erityisesti rakennusalalla, sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä siivouksessa sekä tuotanto- ja varastotyössä.

Lähde: STT

15.5. klo 18.56 Espoon vastaanottokeskuksen karanteeni on päättynyt

Maahanmuuttoviraston mukaan koko vastaanottokeskuksen henkilökunta ja yli 300 keskuksessa asuvista turvapaikanhakijoista on tähän mennessä testattu.

Tähän mennessä tartuntoja on todettu 128 asiakkaalla. Heistä 100 on jo todettu terveeksi.

Tartunnan saaneet asiakkaat ovat edelleen eristyksissä, kunnes heidät on todettu terveiksi.

Tartunnasta parantuneet asiakkaat ovat voineet liikkua vapaasti myös keskuksen ulkopuolella karanteenin aikana.

Luona Oy vastaa Espoon vastaanottokeskuksen operatiivisesta toiminnasta ja käytännön järjestelyistä.

Luona tekee yhteistyötä Maahanmuuttoviraston ja terveysviranomaisten kanssa.

15.5. klo 18.14 Laakson sairaalassa levinnyt koronavirusepidemia on johtanut potilaiden kuolemiin myös tavallisilla vuodeosastoilla

Helsingissä Laakson sairaalassa levinnyt koronavirusepidemia on johtanut potilaskuolemiin.

Laaksossa hoidetaan potilaita sekä koronaosastoilla että niin sanotuilla tavallisilla osastoilla. Potilaiden osastotartunnat ovat tapahtuneet näillä tavallisilla osastoilla.

Johtajalääkäri Laura Pikkarainen arvioi, että osastolla saamaansa covid-tartuntaan olisi menehtynyt viisi potilasta. Osa heistä oli vakavasti sairaita.

Yle uutisoi keskiviikkona Laakson sairaalan tilanteesta. Siinä yhteydessä haastateltu johtajalääkäri Laura Pikkarainen sanoi, ettei kukaan tartunnan saaneista ole kuollut. Hän täsmentää puhuneensa ainoastaan henkilökunnan tartunnoista.

– Potilaita on valitettavasti kyllä menehtynyt, se on selvä.

Yle Uutisiin ovat ottaneet yhteyttä useat omaiset, joiden läheinen on menehtynyt covid-tautiin saatuaan tartunnan nimenomaan ollessaan sairaalahoidossa muista syistä. He eivät esiinny jutussa nimellään asian arkaluonteisuuden vuoksi.

Omaisille tilanne on raskas, kun jo toipumisen merkkejä osoittanut läheinen onkin koronatartunnan saatuaan menehtynyt melko nopeasti. Lue koko juttu tästä.

15.5. klo 17.04 Helsingissä valmistaudutaan jo koronan toiseen aaltoon

Koronavirus on koetellut erityisesti Uuttamaata. Tartuntojen osalta Helsinki on selvässä kärjessä. Helsingissä varmistettuja tartuntoja on vajaat 2 300, mikä on yli kolminkertainen määrää verrattuna esimerkiksi Espooseen tai Vantaaseen.

Kysyimme Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä HUSista sekä Helsingin kaupungilta, miten ne ovat varautuneet koronaviruksen mahdolliseen toiseen aaltoon. Lue koko juttu tästä.

HUS on pikakouluttanut henkilökuntaa, kuten tehohoitajia ja happihoidon osaajia, useita satoja. Hoito-ohjeet on päivitetty – samoin ohjeistus suojavarusteiden käyttöön.

Paljon puhuttuja suojavarusteita on myös hankittu varastoon tulevia potilaita ja hoitotilanteita varten, Mäkijärvi kertoo.

Lisäksi hoitotilojen riittävyyttä ja vaihtoehtoisten tilojen käyttöä on kartoitettu. Mäkijärven mukaan HUSissa on varauduttu siihen, että yhtä aikaa olisi mahdollista hoitaa 200–300 tehopotilasta.

Meilahden sairaala-alueen maanalaisiin pysäköintitiloihin kaavaillusta varasairaalasta nähtiin ensimmäisiä kuvia viime viikolla.

– Se on nimensä mukaisesti varasairaala, eli olosuhteet eivät ole samaa luokkaa kuin sairaalassa muutoin. Se kuitenkin saadaan toimivaksi ja siellä pystytään potilaita hoitamaan tarvittaessa, Mäkijärvi sanoo.

15.5. klo 16.58 Noin kahdeksan tuhatta koululaista jää kotiin pääkaupunkiseudulla – lähes joka kymmenes anonut vapautusta

Vaikka yli 90 prosenttia peruskoulaisista aloitti lähiopetuksen torstaina, lukumääräisesti lähiopetuksesta poissaolijoiden joukko on kuitenkin suuri: noin 7800 oppilasta ei osallistu lähiopetukseen. Yhteensä peruskoululaisia on lähemmäs 100 000 Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa.

Helsingin kouluista oppilaita oli ensimmäisenä koulupäivänä poissa 8,5 prosenttia. Peruskoululaisia pääkaupungissa on yhteensä 44 200.

Espoossa koulusta pois oli ensimmäisenä koulupäivänä oli 7,6 prosenttia kaikista peruskoululaisista. Espoossa suomenkielisessä opetuksessa on 29 000 oppilasta.

Espoossa kotiin jääneissä on vaihtelua alueellisesti. Eniten vapautusta on anottu Suur-Espoonlahden alueella: siellä 9,1 prosenttia koululaisista on anonut vapautusta koulusta. Toiseksi eniten pois koulusta oltiin Leppävaarassa, jossa 8, 6 prosenttia on anonut vapautusta.

Eniten lähiopetukseen osallistutaan Tapiolassa, jossa vain 4,9 prosenttia peruskoululaisista on jäänyt kotiin. Suur-Kaukalahden alueella 5,8 prosenttia koululaisista on anonut vapautusta.

Vantaalla 8,5 prosenttia koululaisista on jäänyt pois lähipetuksesta. Vantaalla peruskouliaisia on 24 000.

14.5. klo 12.57 Flow Festival peruttu

Flow Festival on peruttu tältä vuodelta koronavirusepidemian vuoksi. Järjestäjä kertoo asiasta verkkosivullaan (siirryt toiseen palveluun).

Vuoden 2020 tapahtumaan ostetut liput käyvät sellaisenaan vuoden 2021 Flow Festivalille. Lippurahat voi myös saada takaisin.

14.5. klo 10.45 Autojen vuokraus lisääntynyt roimasti

Henkilöautojen pitkäaikainen vuokraus on lisääntynyt selvästi koronaepidemian aikana.

Vuokraamoista kerrotaan, että yli kuukauden vuokra-aika alkoi yleistyä heti Uudenmaan sulun päätyttyä.

– Pidempiaikainen vuokraus on lisääntynyt vähintään 50 prosenttia, ja erityisesti vuokrausten kasvu näkyy täällä pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan alueella, kertoo esimerkiksi Hertz Suomen toimitusjohtaja Hannu Mikkonen.

14.5. klo 10.40 Koulut avasivat ovensa, mutta aivan kaikki eivät menneet sinne

Koulut ovat avanneet tänä aamuna ovensa lähes kahden kuukauden etäopetuksen jälkeen. Olemme seuranneet koulujen avautumista eri välineissämme:

Suurin osa suomalaisista lapsista oli ennakkotietojen mukaan tulossa kouluun tänään. Ylen laajassa selvityksessä ilmeni, että vain pieni osa vanhemmista oli ilmoittanut lapsensa olevan poissa koulusta.

Kaikki eivät kuitenkaan menneet kouluun tänään, ja esimerkiksi Helsinki on luvannut kertoa myöhemmin, kuinka iso osuus peruskoululaisista jäi lopulta kotiin.

Koulujen avautumisella on myös yllättäviä kerrannaisvaikutuksia: se on esimerkiksi lisännyt taas pesuaineiden menekkiä.

13.5. klo 16.45 STM antoi määräyksen suojusten käytöstä sosiaalihuollon palveluissa

Sosiaali- ja terveysministeriö on määrännyt asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskentelevät käyttämään suojusta sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä ja kotiin annettavissa palveluissa. Tavoitteena on suojata asiakkaita, joilla on kohonnut riski sairastua vakavasti koronavirustartunnan (COVID-19) seurauksena.

Jos kirurgista nenä-suusuojusta ei ole käytettävissä, on käytettävä pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta tai kasvot peittävää visiiriä.

Päätöksellä suojataan kaikkia riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita, jotka ovat sosiaalihuollon palveluissa yleensä iäkkäitä ihmisiä. Päätös ei koske työntekijöiden suojaamista eikä sairastuneiden suojaamista, joista on voimassa olevat ohjeet.

Päätös on tehty valmiuslain perusteella. Se tulee voimaan välittömästi ja on voimassa 30.6.2020 saakka.

13.5. klo 16.42 Hallitus on Säätytalolla koolla päättämässä yritysten tukipaketeista

Hallitus kokoontui keskiviikkona iltapäivällä kello 15.30 Helsingin Säätytalolle neuvottelemaan uudesta yleistuesta yrityksille.

Uusi tuki on tarkoitettu juoksevien kustannusten, kuten palkkojen ja vuokrien kattamiseen. Tuen ainoa tehtävä on auttaa yrityksiä pelastumaan konkursseilta koronakriisin aikana.

Ylen tietojen mukaan valtio on antamassa tukea vähintään satoja miljoonia euroja.

Suomi ei ole vielä neuvotellut muiden EU-maiden kanssa lomamatkailun mahdollisesta avaamisesta, kertoivat ministerit Maria Ohisalo (vihr.) ja Timo Harakka (sdp.) STT:lle Säätytalolle mennessään.

EU-komissio julkisti tänään ehdotuksen siitä, että koronavirusepidemian samassa tilanteessa olevat jäsenmaat voisivat sallia asukkailleen vapaa-ajanmatkustamisen maasta toiseen. Ohisalo kertoo STT:lle, että Suomen hallitus keskustelee komission ehdotuksesta ensi viikolla.

Tällä hetkellä hallitus ei suosittele lomamatkailua ulkomaille. Ohisalon mukaan ei ole arviota siitä, milloin suositus muuttuisi.

Ohisalo uskoo, että yökerhot saatetaan avata eri aikaan kuin esimerkiksi kahvilat. Hän sanoi Säätytaloon mennessään, että tässä tautitilanteessa yökerhojen tilanne on hyvin toisenlainen kuin esimerkiksi kahviloiden, joissa voidaan olla pitkien etäisyyksien päässä toisista asiakkaista.

Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat olleet asiakkailta suljettuina 4. huhtikuuta alkaen.

Lue myös:

Yrittäjä Tanja Sipilä käynnisti joukkorahoituskampanjan ja toivoo velkojilta pitkämielisyyttä – kivijalkaliikkeiden ahdinko suurin pääkaupunkiseudulla

13.5. klo 13.45 Porvoossa palvelutaloille "koronaturvalliset tapaamistuvat"

Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimi kertoo hankkineensa neljä tilapäistä, konteista rakennettua vierailupaikkaa vanhuspalveluiden yksiköiden yhteyteen.

Näissä tapaamistuviksi nimetyissä vierailupaikoissa palvelutalojen asukkaat ja heidän omaisensa voivat tavata koronan osalta turvallisesti, mutta myös säältä suojassa.

Kontit asennetaan Toukovuoren, Pääskypellon ja Omenamäen palvelutalojen sekä Johanna-kodin pihoille toukokuun aikana. Vierailusta tapaamistuvassa sovitaan palvelutalon henkilökunnan kanssa.

13.5. klo 12.50 Moni lapsi palaa tällä viikolla päiväkotiin

Tarkkaa lukua esimerkiksi Helsingin kaupungilta ei pystytä kertomaan, mutta suomenkieliseltä puolelta noin 60 prosenttia päiväkotilapsista palaa päiväkotiin tämän viikon aikana.

Poikkeusolojen aikana helsinkiläisissä päiväkodeissa oli vain 20 prosenttia lapsista eli noin 7 300 lasta. Yhteensä varhaiskasvatuksen parissa on 28 000 helsinkiläistä. Helsingin vs. varhaiskasvatuksen johtaja Ulla Lehtonen sanoo, että tilaa riittää, kun toiminta organisoidaan pieniin ryhmiin. Eteisiin mennään ja sieltä tullaan pienissä porukoissa ja porrastetusti. Suojamaskin käytöstä ei ole Helsingin varhaiskasvatuksessa suositusta.

13.5. klo 9.32 Espoossa Nihtisillan vastaanottokeskuksen koronatilanne hämmentää asukkaita ja naapurustoa

Espoon Nihtisillan vastaanottokeskuksessa on todettu tähän mennessä 124 tartuntaa. Parantuneitakin on jo 91, mutta keskuksen asukkaat pelkäävät naapuruston ihmisten reaktioita.

Luonan liiketoimintajohtajan Suvi Salosen mukaan huolestuneita yhteydenottoja on tullut sekä lähialueen asukkailta että liikkeenharjoittajilta.

– Olemme pyrkineet jakamaan oikeaa tietoa yksiköstämme ja luomaan oikeanlaista tilannekuvaa siitä, mitä karanteeni, eristys ja sen päättyminen tarkoittavat, Vesalainen kertoo.

13.5. klo 9.24 Suomessa on suuret erot siinä, miten lapset tulevat torstaina kouluun

Yle selvitti kaupungeista eri puolella Suomea, miten suuri osa oppilaista on ilmoitettu poissaolevaksi. Arviolta jopa kymmeniä tuhansia jää kotiin, mutta vähemmän kuin etukäteen arveltiin.

Espoossa poissaolohakemuksia jätetty vajaat 900 eli vajaat 3 prosenttia oppivelvollisista. Vantaalla puolestaan keskimäärin 5–10 prosenttia jää pois koulusta. Helsingissä tietoa tästä ei vielä ole.

Voit lukea muiden kaupunkien vastaukset täältä.

12.5. klo 12.03 Finavia edellyttää suojaimien käyttöä

Finavia edellyttää suu-nenäsuojaimien käyttöä jatkossa kaikilta lentoasemien työntekijöiltä, jotka työskentelevät asiakaspalvelutehtävissä ilman suojapleksiä. Lisäksi Finavia suosittelee vahvasti, että myös matkustajat käyttäisivät maskia lentoasemalla liikkuessaan.

– Pyydämme matkustajia käyttämään omia maskejaan aina lentoasemalla liikkuessaan. Sopiva maski on hyvä hankkia osana muita matkavalmisteluja, sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finavian tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

STT

12.5. klo 12.01 Lähiopetus jatkuu erityisjärjestelyin

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan oppilaiden turvallisuus pyritään takaamaan erityisjärjestelyillä. Andersson kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa koulujen opiskelujärjestelyistä ja päiväkotien ohjeistuksesta.

– Flunssaoireisena ei kenenkään pidä tulla kouluun tai varhaiskasvatukseen, Andersson korostaa.

Opiskelu pyritään saamaan turvalliseksi muun muassa pitämällä opetusryhmät erillään toisistaan ja porrastamalla tunteja, ruokatunteja ja koulukyytejä. Oppilaiden käsienpesua ja käsidesin käyttöä valvotaan sekä tilojen siivousta tehostetaan. Koko koulun yhteisiä kokoontumisia ei järjestetä.

Opetushallituksen mukaan oppilas voi olla poissa lähiopetuksesta viimeiset viikot, jos lapsella tai hänen perheenjäsenellään on sairaus tai he kuuluvat riskiryhmään. Hoitava lääkäri voi kirjoittaa poissaolosta todistuksen koululle.

Hallitus valmistelee perusopetuslakiin muutosta, jotta syksyllä voitaisiin tarvittaessa opiskella sekä lähi- että etäopetuksessa, koska koronaepidemia ei ole vielä ohi.

11.5. klo 17.06 Porvoo avaa liikuntapaikkoja vaiheittain

Porvoo avaa koronapandemian vuoksi suljettuja liikuntapaikkoja vaiheittain (siirryt toiseen palveluun). Kulujen alkaessa 14. toukokuuta Urheiluhalli avataan lähikoulujen käyttöön. Myös ulkoliikuntapaikat, kuten pallokentät ja tekonurmet avataan samaan aikaan kuntalaisten ja seurojen käyttöön varauskalenterin mukaisilla vuoroilla.

Kaupunki muistuttaa, että kentillä tulee noudattaa turvaetäisyyksiä ja kokoontumisrajoitusta, joka on 10 henkeä toukokuun loppuun. Urheiluseurojen vastuulla on, että harjoitukset toteutetaan pienryhmissä lähikontakteja välttäen ja valtioneuvoston määräämiä ryhmäkokoja ja muita ohjeita noudattaen. Ulkoiluliikuntapaikkojen yhteydessä olevat wc:t ja pukuhuoneet ovat suljettuina toukokuun loppuun.

11.5. klo 17.01 Oikeusasiamies: Uudenmaan rajalla jaeltiin perusteetta sakkoja

Poliisi on antanut useita perusteettomia sakkoja Uudenmaan rajaa valvoessaan, katsoo oikeusasiamies. Eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen mukaan Uudenmaan rajan valvonnasta linjattiin, että jos kertaalleen käännytetty ihminen pyrkii uudestaan maakuntarajan yli ilman hyväksyttävää syytä, hänelle voidaan sakottaa.

Luvattoman rajanylityksen yritystä ei kuitenkaan ollut säädetty rangaistavaksi, joten sakkojakaan ei olisi pitänyt jakaa. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

11.5. klo 16.57 Vantaa aloitti näytteenotot omassa drive-in-pisteessä Pakkalassa

Vantaa on aloittanut maanataina koronanäytteenoton omassa drive-in-näytteenottopisteessä. Testauksen tarve arvioidaan terveysasemien puhelinpalvelussa numerossa 09 8395 0000. Puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin 8–16 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin 8–14.

Näytteitä otetaan kaikkina viikonpäivinä Pakkalassa sijaitsevassa Leija-keskuksessa. Paikalle voi saapua sovittuna aikana omalla autolla, auton kyydissä, pyörällä tai jalkaisin, mutta julkisia kulkuneuvoja ei tule käyttää.

Näytteenoton ajanvarauksesta tulee tekstiviesti-ilmoitus puhelimeen. Näyte otetaan nenänielun limakalvolta vanupuikolla.

Negatiivisesta tuloksesta lähetetään 1–2 vuorokauden kuluttua näytteenotosta tieto tekstiviestillä. Asiakkaalle soitetaan, mikäli tulos on positiivinen. Tulos on nähtävissä myös omakanta.fi (siirryt toiseen palveluun) tai Maisa-asiakasportaalissa heti sen valmistuttua.

11.5. klo 16.50 Sipoolaisessa vanhusten hoivakodissa on todettu ensimmäinen koronatartunta

Sipoossa on todettu ensimmäinen koronatartunta vanhusten hoivakodissa. Tartunnan saanut vanhus on siirretty hoitoon toisaalle. Tartunnan alkuperä on toistaiseksi tuntematon.

Kaikki samassa yksikössä asuvat ja sen henkilökunta on testattu. Asukkaiden testitulokset olivat negatiiviset, mutta yhdellä henkilökuntaan kuuluvalla se oli posiitiivinen. Työntekijä on eristyksessä ja pois töistä. Lisäksi muutamia muita työntekijöitä on edelleen karanteenissa altistuksen takia. Tilannetta yksikössä seurataan jatkossa tarkasti.

Sipoon kunta ei kerro hoitoyksikön nimeä asiakkaiden yksityisyyden suojelemiseksi.

11.5. klo 16.42 Kouluterveydenhuollon merkitys korostuu koronakevään jälkeen, palveluiden määrä on paikoin romahtanut – Helsingissä palveluita saatavilla kesäkuussakin

Koulujen sulkemisen myötä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä opiskeluhuollon palveluiden määrä on laskenut jopa 80 prosenttia, todetaan Hetemäen työryhmän raportissa. Paikoin palvelut on ollut suljettuna kokonaan ja työntekijät siirretty muihin tehtäviin.

Peruskouluissa tehdään nyt täyttä häkää järjestelyjä, jotta oppilaat voivat palata koulun penkeille tällä viikolla. Lähiopetuksen lisäksi ainakin Helsingissä myös oppilashuollon kuraattorit ja psykologit ovat käytettävissä ja myös kouluterveydenhoitajien palvelut saadaan lähes kokonaan avattua.

Helsingissä kouluterveydenhuollon kausi jatkuu kesäkuun puolelle. Vanhemmat ja oppilaat voivat olla yhteydessä koulujen terveydenhuollon henkilöstöön varsinaisen lukuvuoden päättymisen jälkeenkin.

10.5. klo 21.01 Kouluja saatetaan joutua sulkemaan jo ennen kesälomia

Selvitimme, miten Suomi voi uudelleen kiristää rajoituksia, jos koronatartunnat lähtevät leviämään nopeasti. Esimerkiksi joitakin kouluja saatetaan joutua sulkemaan jo toukokuun viimeisellä viikolla.

– Kyllä se mahdollista on. Ja tähänhän tartuntatautiviranomaisilla on mahdollisuus – ja velvollisuuskin, sanoo strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lue lisää tästä jutusta.

10.5. klo 20.53 Kaupunkikuva vilkastuu pikkuhiljaa – osa ihmisistä ei jaksa enää pelätä

Katukuva on alkanut hiljalleen vilkastua. Esimerkiksi Triplan kauppakeskuksesta kerrotaan, että asiakasmäärät ovat kasvaneet muutamassa viikossa kymmenestä 20:een prosenttia ja ihmisiä on käytävillä huomattavasti enemmän kuin koronakriisin alussa.

Myös osassa ruokakauppoja on ollut viime päivinä enemmän asiakkaita kuin vielä maalis–huhtikuussa. Itähelsinkiläisessä Roihuvuoren kirsikkapuistossa puolestaan oli viikonloppuna yhtä aikaa arviolta satoja ihmisiä ihastelemassa näyttävää kukkaloistoa.

Kriisipsykologin mukaan koronakriisissä eletään nyt eräänlaista väsymysvaihetta.

10.5. klo 20.43 Korona-ajan ratkaisu: minihäät

Korona on pakottanut useat parit suunnittelemaan kesän häät uusiksi. Yritykset puolestaan ovat alkaneet tarjota paketteja, jotka auttavat minihäiden järjestämisessä.

Yksi uudenlaisia häitä järjestävä yritys on helsinkiläinen lakifirma. Vastaanoton kerrotaan olleen innostunut – voit lukea lisää tästä jutusta:

10.5. klo 20.23 Kirjastoissa pääosin vain varausten nouto sallittu, Helsingissä eri linja

Kirjastot avaavat oviaan pääosin huomenna maanantaina, mutta poikkeusjärjestelyin. STT:n tekemän soittokierroksen perusteella monissa kaupungeissa ainoastaan varausten nouto ja lainojen palauttaminen on mahdollista. Poikkeuksen tekee Helsinki, jossa myös hyllyjä pääsee tutkailemaan. Helsingissä lisäksi osa kirjastoista avasi ovensa jo perjantaina.

Hallitus linjasi aiemmin tällä viikolla, että kirjastot voivat välittömästi alkaa lainata kirjoja ja muita aineistoja. Monet kirjastot eivät kuitenkaan voineet tarttua tilaisuuteen heti linjauksen jälkeen, sillä niillä ei ollut tarpeeksi henkilökuntaa käytettävissään.

Hallituksen linjauksen mukaan ainoastaan lainaustoiminnan kannalta välttämättömät tilat voi pitää auki, joten esimerkiksi lukusaleissa ja työskentelytiloissa ei saa oleskella.

Helsingin tulkinnan mukaan välttämättömään lainaustoimintaan kuuluu myös kirjojen silmäilymahdollisuus. Helsingin arvion mukaan pelkkä varaushyllyjen avaaminen olisi tuonut suuremman turvallisuusuhan.

– Meidän volyymit ovat niin suuret, että jos olisimme kehottaneet asiakkaita tulemaan vain tietylle hyllyalueelle etsimään varauksia, meidän arviomme mukaan se tuottaisi paljon suuremman ruuhkautumisriskin, Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen sanoo.

STT

9.5. klo 18.04 Roihuvuoren kirsikkapuistossa satoja ihmisiä

Näyttävä kukkaloisto on houkutellut tänään runsaasti ihmisiä puistoihin, etenkin Roihuvuoren kirsikkapuistoon Itä-Helsingissä.

Esimerkiksi iltapäivällä paikalla oli arviolta joitakin satoja ihmisiä yhtä aikaa.

Helsingin poliisista kerrotaan, ettei poliisin ole kuitenkaan tarvinnut puuttua mihinkään, koska kyseessä ei ollut varsinainen tapahtuma vaan yleistä ulkoilua ja säästä nauttimista.

Poliisi tähdentää, että voimassa on yhä kymmenen hengen kokoontumisrajoitus. Jos suurempia ryhmiä havaitaan, poliisi puuttuu tilanteeseen ohjeistuksin ja kehotuksin.

9.5. klo 11.06 Nämä asiat kiinnostavat koronajäljittäjiä

Ketä tapasit? Halasitteko? Kauanko istuitte vierekkäin? Kuka oli samassa työvuorossa? Muun muassa tällaisia asioita koronajäljittäjät haluavat tietää.

Helsinki on koronavirustilanteen "hotspot" Suomessa. Kaupungissa on ollut eniten koronatartuntoja koko epidemian ajan, eilen perjantaina yhteensä 2 108.

Jäljitystyötä tekee Helsingissä yli sata ihmistä, ja myös uusia koulutetaan.

Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta.

9.5. klo 10.59 Lapsettomuushoidot jatkuvat, HUS saanut paljon yhteydenottoja

Lapsettomuushoitoja tehdään jälleen yli kuukauden keskeytyksen jälkeen. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on alkanut ottaa lapsettomuushoitopotilaita uudelleen vastaan tämän viikon alusta lähtien.

HUSin lisääntymislääketieteen yksikön apulaisylilääkäri Varpu Ranta kertoo Ylelle, että yhteydenottoja on tullut paljon.

– Osa vielä kyselee ja miettii tätä tilannetta. Mutta niille, jotka haluavat tulla hoitoon eikä siihen ole mitään estettä, hoito pyritään järjestämään.

Koeputkihoidot pysyvät kuitenkin edelleen tauolla.

8.5. klo 17.59 Korona-aikana lastaan odottavat vaativat tukihenkilöitä takaisin synnytyssairaalaan

Sairaanhoitopiirit rajasivat huhtikuun alussa tukihenkilöiden läsnäolomahdollisuuksia olla mukana synnytyssairaalassa.

Käytännössä, tukihenkilö saa olla paikalla ainoastaan synnytyssalissa.

Tukihenkilö ei siis voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa.

Rajoitukset ovat puhuttaneet perheiden keskuudessa.

Joukko korona-aikana lasta odottavia tai synnyttäviä vanhempia kokee, ettei heidän huoltaan kuulla tai se ei saa vastakaikua.

"Oikeuksia Odottaville" -nimellä itseään kutsuva ryhmä järjesti tänään pienimuotoisen mielenilmauksen Naistenklinikan pihalla Helsingissä.

Mielenilmauksen puhenaisena toimiva Karoliina Pekkala sanoo, ettei heidän ole tarkoitus altistaa sairaaloiden henkilökuntaa koronavirukselle. Hän nostaa esille, ettei synnyttävällä äidilläkään ole suojavarusteita, ellei kyse ole koronaan jo sairastuneesta.

– Kuinka todennäköistä on, kun tukihenkilö on suurimmassa osassa tapauksista synnyttäjän puoliso, että vain toisella heistä olisi koronavirus.

HUS aikoo järjestää aiheesta etäkeskustelun 14.5.2020 Lue koko juttu tästä.

8.5. klo 17.54 Sipoossa ensimmäinen hoivakodissa todettu koronatartunta

Kyseessä on Sipoon ympärivuorokautisen hoiva-asumisen yksikkö. Yksityisyyden suojaamiseksi Sipoo ei täsmennä mistä yksiköstä on kyse.

Tartunnan alkuperää selvitetään ja tartuntaketjua jäljitetään parhaillaan.

Kaikki yksikön asukkaat sekä henkilökunta testataan koronavirustartunnan varalta. Yksikössä asuvien läheisiin on otettu puhelimitse yhteyttä.

Tartunnan saanut asukas on siirretty pandemiasairaanhoitoon toisaalle.

Sipoon kunnan mukaan suojavarustetilanne on kunnassa erittäin hyvä ja suojavarusteita on riittänyt hyvin.

8.5. klo 15.38 Helsingissä koronavirustartuntojen määrä ylitti 2 100

THL:n mukaan koronavirustartuntoja on Helsingissä nyt yli 2 100. Helsingissä uusia tartuntoja oli 19 ja tartuntoja on yhteensä 2 108.

Suomessa on eniten koronavirustartuntoja Helsingin lisäksi sen naapurikaupungeissa Espoossa ja Vantaalla. Espoossa tartuntoja on nyt 656 ja Vantaalla 652. Vantaalla uusia tartuntoja on torstaihin verrattuna 17. Espoossa uusia tartuntoja rekisteröitiin kuusi.

STT

8.5. klo 9.19 Helsingissä 15 hoivakodissa koronatartuntoja

Helsingissä koronan aiheuttamaan tautiin kuolleista 80 on ollut hoivapalvelujen asiakkaita.

Yle kertoi huhtikuun loppupuolella, että esimerkiksi Kontulan seniorikeskusessa työntekijät ovat olleet jaksamisensa äärirajoilla.

Kaupungin mukaan epidemia on taittumassa hoivakodeissa ja osa karanteeneista on purettu.

Helsingissä on yhteensä 79 hoivakotia. (siirryt toiseen palveluun) Osa niistä tuottaa palvelua kaupungille ostopalvelusopimuksella. Hoivakodeissa asuu noin 4 400 ihmistä.

Tällä hetkellä koronatartuntoja on 15 hoivakodissa, sekä kaupungin omissa että ostopalveluyksiköissä.

8.5. klo 6.35 Helsingissä eniten tartuntoja Itä-Helsingin alueella

Helsingin kaupungin uusimpien tietojen mukaan covid-19-tartuntoja on keskimäärin kolme tuhatta asukasta kohden.

Kaikkiaan 2 127 helsinkiläistä on sairastunut tautiin. Kuolleita on 132. Heistä 80 on ollut hoivpalvelujen asiakkaita.

Tartuntoja on kaikkialla Helsingissä ja hyvin erilaisilla asuinalueilla. Useilla alueilla tartuntamäärät ovat pieniä. Toisilla alueilla tartuntamääriin voi vaikuttaa alueella sijaitseva ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoidon yksikkö.

Alueellisissa luvuissa ovat mukana kaikki tähän asti tartunnan saaneet ja myös parantuneet. Suurin osa helsinkiläisistä tartunnan saaneista on jo parantunut.

Tilastojen mukaan helsinkiläiset käyvät kaikilla alueilla hyvin testeissä. Vähemmistöjen tilanne on nyt tasoittunut.

Tartunnat painottuvat kuitenkin edelleen Itä-Helsingin alueelle.

Helsingin kaupungin verkkosivuilla julkaistun tartuntatilastokartan näet täältä. (siirryt toiseen palveluun)

7.5. klo 18.10 Peruskoulujen avaaminen aiheuttaa suururakan Helsingissä

Oppilaiden paluu koulunpenkkiin lukuvuoden kahdeksi viimeiseksi viikoksi vaatii kunnilta mittavia järjestelyjä.

Esimerkiksi Helsinki varautuu hankkimaan lisähenkilöstöä, järjestämään porrastettua opetusta ja hankkimaan lisätiloja muun muassa lukioilta sekä ammattikouluilta.

Kaupungin peruskouluissa lähiopetus alkaa kaikille oppilaille taas viikon päästä torstaina.

Koronarajoitusten mukaan opetuksessa pitää noudattaa erityistä väljyyttä. Toimialajohtaja Liisa Pohjolainen Helsingin kaupungilta kertoo, että kouluissa pyritään välttämään fyysisiä kontakteja ja pitämään riittävät turvavälit.

– Jokainen koulu joutuu hankkimaan lisätiloja, sanoo Pohjolainen.

Opetustilojen väljyyttä lisätään myös sillä, että opetusta aiotaan porrastaa.

– Tarkoittaa käytännössä sitä, että jotkut oppilasryhmät tulevat kouluun aiemmin ja jotkut vähän myöhemmin. Vastaavasti koulu loppuu aikaisemmin tai myöhemmin, Pohjolainen sanoo.

Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta.

7.5. klo 14.57 Kasvomaskipakkoa ei ole toistaiseksi tulossa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava HSL ei aio toistaiseksi suositella matkustajille kasvomaskin käyttöä metroissa, busseissa, lähijunissa tai raitiovaunuissa. Yhtiö suhtautuu kuitenkin matkustajien suojautumiseen myönteisesti.

– Tässä vaiheessa odotamme sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n kantaa kasvomaskien turvallisuuteen, mutta emme katso ollenkaan pahalla maskin käyttöä, kertoo joukkoliikenteen osastonjohtaja Tero Anttila HSL:stä.

Kasvomaskipakkoa joukkoliikenteessä pohditaan Anttilan mukaan vasta sitten, jos tartunnat lähtevät kasvuun.

– Jos yhteiskunta avautuu, maskeja on saatavissa ja RO-luku lähtee nousuun, se on yksi mahdollinen keino, mutta asia on myöhemmän harkinnan paikka, kertoo joukkoliikenteen osastonjohtaja Tero Anttila HSL:stä.

7.5. klo 6.37 HUS ja muut yliopistosairaalat antoivat ohjeet kouluun ja päiväkotiin paluuseen

HUS on laatinut muiden yliopistosairaaloiden kanssa ohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun) lasten riskiryhmistä potilasryhmittäin. Koulusta ja päivähoidosta pois jäämistä suositellaan vain harvoille potilasryhmille.

Lapset sairastavat koronaviruksen usein lievempänä ja vähäoireisempana kuin aikuiset, joten lapset tarvitsevat hyvin harvoin sairaalahoitoa.

Vaikean koronavirustaudin riski on matala lapsilla ja nuorilla, jotka ovat terveitä, ja joiden perussairaus, kuten astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa. Diabetesta sairastavat lapset, joilla ei ole merkittäviä lisäsairauksia, eivät ole riskiryhmää.

Yliopistosairaaloiden ohjeen mukaan varhaiskasvatuksesta tai koulusta ei ole syytä jäädä pois koronavirusepidemian aikana, jos lapsella ei ole ollut rajoituksia lähiopetukseen ja varhaiskasvatukseen osallistumisessa influenssa- tai RSV-kaudella.

Kotiin jäämistä suositellaan ainoastaan tiettyjä keuhkosairauksia ja sydänsairauksia sairastaville lapsille sekä syöpähoidettaville tai elinsiirron saaneille lapsille sekä tietyille lastenneurologisille potilaille. Näihin riskiryhmiin kuuluu koko Suomessa alle yksi prosentti oppivelvollisista.

Lapsen hoitava lääkäri tekee päätöksen lapsen ja sisarusten kotiin jäämisestä yksilöllisen arvion perusteella.

Koulussa ja varhaiskasvatuksessa on tärkeää huolehtia käsihygieniasta sekä riittävästä etäisyydestä muihin lapsiin ja aikuisiin. Tärkeää on, ettei kouluun tai päivähoitoon mennä sairaana.

6.5. klo 15.09 Kierrätyskeskuksen myymälöitä avataan osittain

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus avaa Nihtisillan, Suomenojan, Kyläsaaren ja Koivukylän myymälät perjantaina 8.5. Myymälöissä otetaan vastaan normaalisti lahjoitustavaroita huonekaluja lukuunottamatta. Huonekalujen vastaanotto aloitetaan sitten, kun tilaa niiden varastointiin vapautuu.

Kierrätyskeskuksen mukaan koronavirusepidemian aika on moninkertaistanut verkkokaupan myynnin.

6.5. klo 14.48 Loviisa ottaa yhteyttä nuoriin robottipuheluilla

Loviisan kaupunki ottaa yhteyttä kaikkiin kaupungin 18-29-vuotiaisiin automaattipuheluilla. Loviisan Ohjaamo ottaa puheluiden perusteella yhteyttä kaikkiin nuoriin, jotka toivovat tietoa tai tukea arkisiin huoliin. Puheluilla halutaan kartoittaa sitä, miten koronaepidemia vaikuttaa nuorten jaksamiseen.

6.5. klo 14.14 Ratamo-kirjastojen varauksia saa noutaa 11.5. alkaen

Hyvinkään ja Nurmijärven kirjastoista voi noutaa varauksia 11.5 alkaen. Muita palveluita kirjastoissa ei kuitenkaan ole vielä auki ennen kuin 1.6. Aineistoja voi varata 8.5. alkaen.

6.5. klo 12.52 Hyvinkää jatkaa lukion etäopetusta, mutta järjestää koeviikon koulussa

Hyvinkään lukioissa tavallinen opiskelu jatkuu etänä, mutta 18.5. – 28.5. koeviikon kokeet pidetään lukioissa paikan päällä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

6.5. klo 12.11 HUSin alueella 145 uutta koronatartuntaa

HUSin alueella on vahvistettu tänään 145 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on nyt todettu alueella epidemian aikana yhteensä 3 932.

6.5. klo 12.05 Vantaa pitää lukiot etäopetuksessa mutta ottaa ammattikoululaiset lähiopetukseen

Vantaan kaupunki kertoo jatkavansa lukioissa pääosin etäopetusta toukokuun loppuun saakka. Lukioon valmistavan opetuksen opiskelijat tosin palaavat lähiopetukseen ja yksittäisiä kokeita tai aineita voidaan tarvittaessa järjestää lähiopetuksena.

Vantaan ammattiopisto Varia palaa lähiopetukseen erityisesti käytännön opetuksen osalta 14.5.

6.5. klo 11.45 Kansallispuistojen palvelut aukeavat kesäkuussa

Kansallispuistojen vuokramökit, luontokeskukset ja perinnetilat avataan 1.6. Ravintolat ja kahvilat saattavat myös avautua, mutta tämä riippuu hallituksen asettamista rajoituksista.

Kansallispuistojen tiloja hallitseva Metsähallitus ei velvota ravintoloita olemaan auki, jos rajoitukset tekevät kannattavasta toiminnasta vaikeaa. Puistojen tiloissa ja alueilla saa järjestää enintään 50 henkilön kokoontumisia.

6.5. klo 11.30 Koronaepidemia siirtää Helsinki Biennaalin ensi vuoteen

Helsinki Biennaali -nykytaidetapahtuma pystytään järjestämään vasta ensi vuonna. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori mainitsee tiedotteessa, ettei kansainvälistä tapahtumaa haluta järjestää, kun matkustusta on rajoitettu koronavirusepidemian takia.

Vallisaareen ja kaupungin rannoille rakentuva tapahtuma on tarkoitus järjestää samoilla taideteoksilla kuin aiemmin. Tapahtuman ajankohta on 12.6.–26.9.2021.

5.5. klo 13.40 Keskustakirjasto Oodi pystyttää tiskeille pleksilasit

Eilen illalla kerrottiin myös kirjastoihin liittyvien rajoitusten purkamisesta. Esimerkiksi niin sanottu uloslainaus on mahdollista jo tänään, mutta kokonaan kirjastot avautuvat kesäkuun alussa.

Helsingissä keskustakirjasto Oodissa yllätyttiin iloisesti lainaustoiminnan nopeasta alkamisesta. Käsittelimme aihetta tänään suorassa verkkolähetyksessämme, ja voit perehtyä aiheeseen lisää tässä jutussa:

5.5. klo 12.33 Suuret taidemuseot avaavat ovensa kesäkuussa

Suomen merkittävimmät taidemuseot avaavat ensimmäisten joukossa oviaan koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten hellittäessä kesäkuun alussa.

Esimerkiksi Kansallisgalleriassa on tehty jo ennakkoon valmisteluja museoiden mahdollisen avaamisen varalta. Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo avaavat ovensa tiistaina 2. kesäkuuta.

Yleisöryntäystä museoihin ei kuitenkaan odoteta. Voit lukea aiheesta lisää tästä jutusta:

5.5. klo 12.25 Varustamo toivoo höllennyksiä myös vapaa-ajan matkoihin

Varustamoyhtiö Tallink Silja on valmis käynnistämään työmatkaliikenteen Suomen ja Viron välillä heti, kun se on viranomaisten mukaan mahdollista.

Hallitus kertoi eilen, että työmatkaliikenne maiden välillä sallitaan jälleen toukokuun neljännestätoista päivästä alkaen.

Tallink Silja on tyytyväinen siihen, että rajat saadaan taas auki asteittain, sanoo kaupallinen johtaja Marco Palmu. Hänen mukaansa yhtiö odottaa kuitenkin jo seuraavia päätöksiä.

– Olemme tehneet omia laskelmia, ja uskomme, että myös vapaa-ajan matkustamisen rajoituksia saataisiin kesällä jonkin verran purettua asteittain. Toivomme, että pääsemme risteilemään jälleen kesällä. Tietysti aina ihmisen terveys huomioon ottaen.

Palmu toteaa, että jo pelkästään työmatkaliikenteen sallimisella on paitsi taloudellinen myös sosiaalinen merkitys: Suomessa on esimerkiksi virolaisia työntekijöitä, jotka eivät ole päässeet näkemään perheitään pitkään aikaan.

5.5. klo 6.18 Hallitus linjasi koronarajoituksista

Hallitus tiedotti eilen maanantaina koronarajoitusten purkamisesta ja jatkamisesta. Voit lukea lisää linjauksista tästä jutusta:

Esimerkiksi työmatkaliikenne Suomen ja Viron välillä ollaan jälleen sallimassa.

Hallituksen eilisiä linjauksia käsitellään tänään myös Ylen aamussa, jossa kuullaan muun muassa sisäministeri, vihreiden Maria Ohisaloa. Suoraa lähetystä voit seurata tästä.

4.5. klo 13.20 HUSin alueella yli 3 700 tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella on todettu toistaiseksi 3 728 koronavirustartuntaa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kokoamista tiedoista.

Edelleen eniten tartuntoja on pääkaupunki Helsingissä: yhteensä 1 989.

Koko maassa vahvistettuja koronavirustartuntoja on 5 327. THL:n tilastot eivät kuvaa reaaliaikaista tilannetta, sillä ne päivittyvät muutaman päivän viiveellä.

4.5. klo 9.40 HUS jatkamassa lapsettomuushoitoja

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) jatkavansa asteittain koronavirusepidemian vuoksi lakkautettuja lapsettomuushoitoja.

Lapsettomuushoidot lopetettiin maaliskuussa väliaikaisesti, mutta koska epidemiatilanne on tällä hetkellä vakaa, voidaan osa toimenpiteistä aloittaa uudestaan, HUS toteaa.

HUSin mukaan koronavirustilanne elää Suomessa kuitenkin päivittäin ja siksi linjaukset voivat muuttua nopeasti.

4.5. klo 6.25 Hallitus neuvottelee edelleen koronarajoitusten purkamisesta

Hallitus neuvottelee koronaviruksen vuoksi tehtyjen rajoitusten purkamisesta vielä tänään maanantaina.

Hallitus neuvotteli koko sunnuntain siitä, miten rajoituksia puretaan, mutta päätöksiä ei saatu vielä tehtyä.

Helsingin seudun kannalta kiinnostavaa on muun muassa, milloin esimerkiksi työmatkaliikenne Suomen ja Viron välillä sallitaan jälleen. Ulkoministeri, vihreiden Pekka Haavisto on kertonut hallituksen suunnittelevan rajan avaamista asteittain: ensimmäisenä vapautettaisiin juuri työmatkaliikenne ja matkailijoiden vuoro olisi vasta myöhemmin.

30.4. klo 17.30 Katso 17.50 alkaen suorana vapputunnelmat koronan hiljentämästä Helsingistä

Vappua ei suinkaan ole peruttu, vaan tänä vuonna se vietetään virtuaalisesti. Muun muassa opiskelijajärjestöt kautta maan ovat kannustaneet juhlimaan vappua tänä vuonna kotona.

Koronan vuoksi myös perinteiset vapputapahtumat, esimerkiksi vappupuheet ja -kulkueet on peruttu. Osa niistä nähdään kuitenkin verkossa.

Yle näyttää suorana tässä jutussa kello 17.50 alkaen, miltä tämän vuoden vappu näyttää Helsingissä ja Turussa. Esimerkiksi Helsingissä ei tehdä perinteistä Havis Amanda -patsaan lakitusta. Sen sijaan patsas lakitetaan virtuaalisesti, ja tämä nähdään myös suorassa lähetyksessä.

30.4. klo 16.27 Ratikat joka päivä sunnuntaiaikatauluun

Ratikat kulkevat maanantaista 4.5. alkaen joka päivä sunnuntain aikataulujen mukaan. HSL hakee aikataulujen harventamisella säästöjä, sillä koronavirusepidemia on pudottanut matkustusmääriä ja vähentänyt lipputuloja huomattavasti.

30.4. klo 10.07 Ulkoministeri Haavisto Viron yleisradiolle: Hallitus keskustelee Suomen ja Viron rajan avaamisesta sunnuntaina

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi Viron yleisradio ERR:n(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa keskiviikkona, että Suomen hallitus aikoo keskustella sunnuntaina Suomen ja Viron välisen rajan mahdollisesta aukaisemisesta.

Haavisto kertoi haastattelussa, että rajan avaaminen tapahtuisi asteittain ja joitakin rajoituksia olisi yhä voimassa. Jos aukeamispäätös tehdään, lievennyksiä rajanylityksiin voisi tulla voimaan muutamassa päivässä, ERR kirjoittaa.

Haaviston mukaan Suomen ja Viron ministerit ovat jatkuvasti vaihtaneet tietoa koronakriisin alusta alkaen. Ulkoministeri kertoo olleensa yhteydessä Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun kanssa tiistaina. Haaviston mukaan vaikuttaa siltä, että viruksen leviämistä on Virossa kontrolloitu hyvin.

Ulkoministeri kertoo olevansa tietoinen, että monet virolaiset ovat rajoitusten takia vaikeassa tilanteessa.

– Moni virolainen on lähtenyt Suomeen töihin, Olemme erittäin kiitollisia heidän panoksestaan. Tiedämme, että moni ei ole nyt nähnyt perhettään pitkään aikaan, koska matkustajaliikenneyhteyksiä ei ole, Haavisto sanoi.

30.4. klo 9.33 Uudenmaan rajan aukeaminen ei avannutkaan Pandoran lipasta

Uudenmaan rajan sulkeminen vajaaksi kolmeksi viikoksi käynnisti Suomessa ennennäkemättömän ihmiskokeen.

Pysähtyvätkö koronatartunnat, pysyvätkö ihmiset kotona ja miten käy tartuntojen, kun raja aukeaa?

Nyt rajan aukeamisesta on kulunut kaksi viikkoa ja ensimmäisiä tuloksia on näkyvissä. Koronavirusinfektion itämisaika on keskimäärin 5 vuorokautta ja vaihtelee 1–14 vuorokauden välillä.

Yle selvitti teleoperaattori Telian laatimien tilastojen perusteella, miten Uudellemaalle ja sieltä pois liikuttiin ennen rajan sulkemista, sen aikana ja rajan avautumisen jälkeen.

Katso grafiikat ja lue koko juttu tästä.

30.4. klo 9.08 Poikkeustila romahdutti lastensuojeluilmoitukset Helsingissä, kouluarkeen palaamisesta toivotaan pelastajaa

A-studiossa keskiviikkona vieraillut Helsingin kaupungin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski sanoo, että lastensuojelussa on herännyt suuri huoli lapsista, jotka elävät turvattomissa kodeissa.

Lapsiin kohdistuvan väkivallan tunnistaa yleensä opettaja tai varhaiskasvatuksen työntekijä, joka on lapsen lähellä.

Poikkeustilan aikana Helsingissä on tehty lastensuojeluilmoituksia vain kolmannes normaaliaikaan verrattuna.

Samalla monet vanhemmat ovat jääneet vaille tarvitsemiaan mielenterveys- ja päihdepalveluita, koska he eivät ole kyenneet käyttämään palveluiden etävastaanottoja.

– Myös monet perheet välttelevät palveluita koronan pelossa. Esimerkiksi Helsingissä neuvolakäynnit ovat vähentyneet kolmella tuhannella poikkeusolojen aikana.

29.4. klo 19.02 HUSin alueella nyt yhteensä 3 368 vahvistettua tartuntaa

HUSin alueella vahvistettiin 125 uutta koronavirustartuntaa keskiviikkona 29.4.

29.4. klo 18.57 HUSin tilastot: Tehohoitoon joutunut huomattavasti enemmän miehiä

Yhteensä HUSin sairaaloihin on otettu 486 koronaviruspotilasta.

Sairaalahoitoa tarvinneista kaksi kolmesta on yli 50-vuotiaita. Yli 70-vuotiaita on kaikista sairaalapotilaista hieman yli neljäsosa.

Sairaalahoitoa tarvinneista 53 prosenttia on miehiä ja 47 prosenttia naisia.

Tehohoitopotilaiden kohdalla miesten osuus on kuitenkin huomattavasti suurempi, 65 prosenttia. Tehohoidossa on ollut yhteensä 115 potilasta. Tehohoidossa olevien ikäjakauma on samanlainen kuin kaikilla sairaalapotilailla.

29.4. klo 18.56 THL: Uudellamaalla vain harvalla uuden koronaviruksen vasta-aineita

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella hyvin harvalla on muodostunut vasta-aineita uudelle koronavirukselle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, joka on julkaissut ensimmäisiä tuloksia väestötutkimuksestaan.

Tutkimuksessa on tutkittu nyt 516 näytettä. Positiivisiksi on todettu 11 näytettä seulontatestissä. Yhdeksän näistä on tutkittu neutralisaatiotestillä ja näistä vain yksi on ollut positiivinen.

29.4. klo 8.57 Potilaskato Helsingin ja Vantaan terveysasemilla ja hammashoidossa jatkuu

Terveysasemien ja hammashoidon asiakkaat ovat kaikonneet koronaepidemian aikana. Ylen haastattelemien Helsingin ja Vantaan terveysjohtajien mukaan asiakaskadon taustalla on epätietoisuus tai pelko.

Helsingin terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarisen mukaan terveysasemilla olisi kuitenkin mahdollista ottaa myös kiireettömiä potilaita vastaan.

Myös Vantaan terveyspalvelujohtaja Piia Vuorela kannustaa olemaan yhteydessä terveysasemiin, sillä hengitysoireisille potilaille on varattu oma hoitopaikka.

THL:n tuoreen raportin mukaan uhkana on, että nyt patoutunut palvelutarve kuormittaa terveydenhuoltoa vielä pitkään.

29.4. klo 7.27 Sipoossa etäkoululaisten noutoruoan suosio kasvaa

Etäkoululaisten noutoruokailun suosio kasvaa edelleen Sipoossa. Kunta on järjestänyt ruoan noutopaikoille on järjestetty erikseen liikenteen ja pysäköinnin ohjausta.

Ruokia on nyt tilattu viikoittain yli 900:lle koululaiselle kodin ja koulun välisen viestijärjestelmän Wilman kautta. Noutoruokailun alkuvaiheessa ruokapakkauksia tilattiin lähes 600:lle koululaiselle.

Ruokajakeluun pitää ilmoittautua Sipoossa viimeistään edeltävän viikon keskiviikkona. Ruokapaketit puolestaan noudetaan tiistaisin ja perjantaisin Söderkullan ja Nikkilän koulukeittiöistä.

29.4. klo 7.22 Espoo muuttaa koululaisten eväspussit kerran viikossa jaettaviksi lounaspaketeiksi

Espoo alkaa keskiviikkona jakaa koululaisille lounaspaketteja kerran viikossa. Lämmitettäviä ruokia sisältävä paketti korvaa kaupungissa aiemmin jaetut eväspussit.

Paketit ovat jaossa keskiviikkoisin kello kahden ja viiden välillä iltapäivällä. Ne on tarkoitettu etäkoululaisille, eskarilaisille ja lukiolaisille.

Huoltaja tai lukiolainen valitsee Wilmassa lounaspaketin kahdesta vaihtoehdosta sekä paketin noutopaikan.

29.4. klo 7.05 Helsinki on perustanut työntekijöilleen osaajapankin

Helsingin kaupunki on perustanut työntekijöilleen osaajapankin, jossa halukas voi ilmoittautua tekijäksi johonkin toiseen kuin omaan työhönsä.

Pormestari Jan Vapaavuori kertoi tiistai-illan tiedotustilaisuudessaan, että osaajapankki on perustettu lomautusten välttämiseksi ja se on toiminut huhtikuun alusta lähtien.

Osaajapankista on ilmennyt myös se, että Helsingin kaupungilla on töissä 2 700 sote-alalla pätevää, kuitenkin jossakin muussa tehtävässä työskentelevää ihmistä.

28.4. klo 17.51 Pormestari Vapaavuori toppuuttelee vapun juhlintaa: "Hyisessä Helsingissä ei tapahdu mitään"

Helsingin kaupunki ei varaudu lainkaan perinteiseen vapunviettoon. Kaivopuistoon ei tuoda vessoja, toreilla ei käydä vappukauppaa, julkinen liikenne ei aja ylimääräisiä vuoroja, ja tapahtumat on siirretty verkkoon.

Kaupunki tarjoaa netin kautta etävapun viettäjille esimerkiksi JVG:n konsertin ja virtuaalisen Mantan lakituksen.

– Pysytään kotona ylimääräisiä kontakteja välttäen. Fyyisessä Helsingissä ei tapahdu mitään. Vietetään perinteisen vapun sijaan maailman paras etävappu, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori painottaa Helsinki-kanavan tiedotustilaisuudessa.

Vaikka kaupunki on suljettu tavalliselta vapulta, on poliisi valmistautunut partioimaan kaupungilla ja valvomaan etenkin alkoholinkäyttöä normaaliin tapaan.

28.4. klo 17.13 HSL paikkaa koronan aiheuttamaa lovea lipputuloissa harventamalla ratikka-aikatauluja

Helsingin seudun liikenne HSL suunnittelee raitiovaunujen aikataulujen harventamista.

Ratikat liikennöivät päivittäin sunnuntaiaikataulussa 4. toukokuuta alkaen, jos HSL:n hallitus päättää niin kokouksessaan huomenna keskiviikkona.

HSL etsii ratkaisulla säästöjä, sillä matkustajamäärät ovat pudonneet koronavirusepidemian takia rajusti.

Myös matkakortin lataamiseen on suunnitteilla muutoksia.

Matkakorttiin voi ladata kautta ainoastaan 30 päiväksi kerrallaan tai jakuvana 12 kuukauden säästötilauksena, jos ehdotus menee läpi.

Tähän tapaan matkakorttia ladataan jo nyt HSL:n mobiilisovelluksessa.

Kausilippujen ehtojen muuttamista perustellaan sillä, että mobiilisovellukseen ja matkakortille saadan samanlainen tarjonta.

HSL ennakoi myös uudistuksen kasvattavan lipputuloja, joka on tarpeen koronakriisin takia. Koronakriisin arvellaan tehneen HSL:n tuloihin 150 miljoonan euron loven.

28.4. klo 13.30 Apulaisoikeusasiamies selvittää kuntien hoivapalveluiden toteutumista koronaepidemian aikana

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on pyytänyt kuntia vastaamaan muun muassa siihen, miten ne ovat järjestäneet palvelujen valvonnan epidemian aikana ja miten koronaepidemia on vaikuttanut ympärivuorokautisia palveluita tarvitsevien asiakkaiden palveluihin.

Lisäksi kuntien on selvitettävä, miten kunnissa on varmistettu, että yksittäisen muistisairaan asiakkaan palvelut saadaan toteutettua ihmisarvoa kunnioittaen, jos käy ilmi, että laitoksessa tai palveluasumisyksikössä esiintyy koronavirusta.

Apulaisoikeusasiamies toteaa, että kuntien toiminnan merkitys korostuu poikkeusolojen aikana esimerkiksi muistisairaiden hoidossa, koska omaisten on tavanomaista vaikeampi havainnoida muistisairaan vanhuksen saamaa hoitoa.

Lähde: STT

28.4. klo 12.59 HUSin alueella todettiin 39 uutta koronataruntaa

HUSin alueella on nyt todettu yhteensä 3 243 koronatartuntaa. Uusista tartunnoista suurin osa oli Helsingissä ja Vantaalla.

28.4. klo 11.35 Maahanmuuttovirasto: Vastaanottokeskuksissa todettu 30 koronatartuntaa

Maahanmuuttovirasto (Migri) kertoo, että turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksissa on tähän mennessä todettu yhteensä 30 koronatartuntaa.

Tartuntoja on todettu kuudessa keskuksessa. Suurin osa tartunnoista on todettu Uudellamaalla.

Tulosalueen johtaja Olli Snellman kertoo Maahanmuuttoviraston tiedotteessa, että Espoossa Nihtisillan vastaanottokeskuksessa kaupungin tartuntatautilääkäri on tehnyt päätöksen aloittaa laajempi koronavirustestaus tartuntojen takia.

Suomessa on 40 vastaanottokeskusta. Niissä on kirjoilla noin 7 3 243700 ihmistä, joista noin 4 400 asuu vastaanottokeskuksissa.

28.4. klo 11.00 Huoltovarmuuskeskus teki sopimuksen miljoonien suojainten toimituksista

Huoltovarmuuskeskus (HVK) kertoo solmineensa viime viikolla heinäkuun alkuun jatkuvan sopimuksen suojainten jatkuvista toimituksista.

Suomeen tuodaan sopimuksen mukaan 12,5 miljoonaa kirurgista suu- ja nenäsuojainta touko-heinäkuun välisenä aikana. HVK:n mukaan sopimus on tehty laadukkaita suojaimia jo aiemmin toimittaneen kiinalaisen tehtaan kanssa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on testannut kyseisen toimittajan tuotteita, jotka tuotiin aiemmin huhtikuussa Kiinasta Suomeen. Testien mukaan kirurgiset suu- ja nenäsuojaimet täyttivät vaaditun standardinmukaisen suodatustehokkuusvaatimuksen, joten tuotteet soveltuvat sairaalakäyttöön.

28.4. klo 7.41 Suurin osa Ylen joukkoistukseen vastanneista pitäisi koulut suljettuina koko loppukevään

Ylen verkkokyselyyn vastanneista suurin osa pitäisi peruskoulut kiinni loppu-lukukauden ajan. Koulujen kiinni pitämistä kannattaa 70 prosenttia ja vastustaa 30 prosenttia vastaajista.

Vaikka koulut avattaisiin, suurin osa vastanneista ei pidä todennäköisenä, että oma lapsi osallistuisi lähiopetukseen. Näin vastasi vajaa 70 prosenttia kaikista vastanneista.

Monet koulujen kiinni pitämisen kannalla olevat perustelivat avoimissa vastauksissa sitä, että kouluja ei kannata avata lyhyeksi ajaksi, koska riskit epidemian pahenemiselle ovat hyötyjä suuremmat.

Vastauksia Ylen verkkosivuilla olleeseen kyselyyn tuli 3 200. Kyselyn tulos ei edusta kaikkia suomalaisia. Enemmistö vastaajista kertoi olevansa alakouluikäisen huoltajia.

28.4. klo 7.32 Kaksi kolmesta yrittäjästä on saanut koronakriisin takia vuokranalennusta, kun on sitä pyytänyt – vuokrakysymys näyttää olevan hankalin pääkaupunkiseudulla

Vuokranantajat ovat lähteneet omalla panoksellaan mukaan koronaviruskriisin hoitamiseen. Tämä johtopäätös voidaan vetää, jos uskoo Suomen yrittäjien keskiviikkona julkaistavan Yrittäjägallupin ennakkotietoja.

Etujärjestön kyselyn mukaan 15 prosenttia yrittäjistä on yrittänyt neuvotella vuokrahuojennuksia koronaviruskriisin takia. Kymmenen prosenttia kaikista vastanneista on myös alennuksen saanut.

Pääkaupunkiseudulla toimivat yritykset ovat hakeneet eniten vuokranalennuksia Suomessa. Lähes neljännes alueen yrityksistä on hakenut alennuksia ja 14 prosenttia vastanneista on niitä saanut.

– Vuokrakysymys näyttää olevan kaikista hankalin pääkaupunkiseudulla. Se on ymmärrettävää, koska siellä on suuret kauppakeskukset, joissa on korkeat vuokrat. Vuokrat voivat olla myös kaupunkialueella suuret, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Pääkaupunkiseudun jälkeen Suomen yrittäjien kyselyssä tulevat Etelä- ja Länsi-Suomi. Pohjois- ja Itä-Suomessa vuokranalennuksia on haettu ja saatu kaikista vähiten.

Lue tästä aikaisemmat koronapäivitykset