1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viikonloppukooste

Neljä kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Näin koronavirus mullistaa kaupunkeja, valmistuvien epäreilu kevät ja nuoretkin riskiryhmäläiset pelkäävät

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Ihmisiä istuu puistossa nurmikkoon maalatuissa rinkuloissa
New Yorkin Brooklynissa puiston nurmikolle maalattiin rinkulat helpottamaan turvavälien pitämistä.Justin Lane / EPA

Betonilähiöistä viihtyisiä keitaita, pyörät rökittävät autot, keskustat muuttuvat – Näin koronavirus mullistaa kaupunkeja

"Meidän on kuviteltava elämämme perustavanlaatuisesti uudelleen", sanoo Lontoon pormestari Sadiq Khan. Kaupunkeja ollaan nyt mylläämässä nopeasti koronan takia Lontoosta Milanoon ja Pariisista Kööpenhaminaan. Muutokset tulevat myös Suomeen.

Sami Ylipihlaja skeittaa
Skeittilaudat kuuluvat Huittisten hallintojohtajan arkeen.Päivi Meritähti / Yle

Apulannassakin mainetta maistanut Sami Ylipihlaja vaihtoi keikkalavat kaupungintaloon: “En ole tyrkyttäjä, siksi minusta varmaan tuli virkamies”

Metallican James Hetfieldin polvissa roikkuva kitara teki vaikutuksen heinolalaiseen nuoreen mieheen 1980-luvulla. 13-vuotiaana kitaran varteen tarttunut Sami Ylipihlaja alkoi valuttaa soitintaan sentti sentiltä alaspäin. Hänkin halusi näyttää coolilta.

Paula Tiessalo
Paula TiessaloLaura Railamaa / Yle

Paula Tiessalo: Tämä on koulusta valmistuville epäreilu kevät

Yhdenkään nuoren ei pitäisi joutua samanlaiseen epävarmuuteen kuin tämän kevään valmistuneet joutuivat, pohtii Paula Tiessalo blogissaan.

Veronica Helanen
Oululainen Veronica Helanen odottaa, että elämä normalisoituisi. Siihen on kuitenkin vielä matkaa, että hän uskaltaisi kulkea julkisilla paikoilla vapautuneesti.Timo Nykyri / Yle

Moni nuori riskiryhmään kuuluva pelkää ja on vihainen: “Ihmiset ajattelevat, ettei nuorille koronasta mitään seuraa”

Veronica Helaselle, Eetu Louhelle ja Mira Pekkaselle poikkeusajat ovat tarkoittaneet omaehtoista eristäytymistä kotiin. Tässä jutussa nämä kolme riskiryhmäläistä nuorta kertovat kipuilustaan eristäytymisen ja koronarajoitteiden purkamisen välillä.

Lue seuraavaksi