Joensuu vaatii kiitotien remonttia ja lentojen aloittamista mahdollisimman pian – lennot peruttu varmuudella lokakuun loppuun saakka

Pohjois-Karjalan edustajat pitävät erittäin raskaana tietoa, ettei Finnair lennä Joensuuhun ainakaan ennen marraskuuta.

lentoliikenne
Ruuhka Joensuun lentoasemalla.
Joensuun lentoasemalla on ruuhkaisinta, kun kentältä lähtee tilauslentoja Etelä-Eurooppaan.Lasse Laitinen / Yle

Joensuun lentoliikenteestä oli maanantaina palaveri Pohjois-Karjalan ja lento-operaattori Finnairin edustajien välllä.

Finnair ilmoitti Joensuun lentotoimintaa puolustaneille, että maanantaina tehtävän päätöksen mukaisesti Joensuuhun ei tule lentoja ainakaan ennen marraskuuta.

– Lentojen puuttuminen varmuudella lokakuun loppuun saakka on maakunnan yritysten ja muiden toimijoiden kannalta erittäin raskas ja vaikea, toteavat Pohjois-Karjalaa tapaamisessa edustaneet Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen, Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärvi, maakuntajohtaja Risto Poutiainen ja maakuntaliiton yhteyspäällikkö Sami Laakkonen.

Pohjoiskarjalaisten mielestä maakunnan saavutettavuuden ja elinkeinoelämän kilpailukyvyn kannalta on välttämätöntä käynnistää lentotoiminta Joensuussa asteittain mahdollisimman nopeasti.

Pohjois-Karjalan edustajat toteavat, että Joensuun vahvuus on ollut vahva liikematkustus ja verkostoarvo eli jatkolentojen suuri osuus Joensuu-Helsinki -reitillä.

Joensuun reitin kannattavuuteen vaikuttaa suuresti se, miten ja millä aikataululla lentomatkustus erityisesti Euroopassa käynnistyy ja mitä päätöksiä valtiot tekevät rajojensa avaamisesta.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, kauppakamari ja Joensuun kaupunki pyysivät neuvottelussa Finnairin tukea Joensuun kiitotien remontin kiirehtimiselle.

Toimijat tekevät maanantaina vetoomuksen valtioneuvostolle ja Finavialle kiitotieremontin toteuttamiseksi kesällä. Viesti on, että hanke on perusteltu, ajoitus olisi erinomainen ja loisi uskoa Joensuun lentoliikenteen tulevaisuuteen.

– Tämä signaali on elintärkeä erityisesti maakunnan vientitoiminnalle, pohjoiskarjalaiset vetoavat maan hallitukseen.

Finavian alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kiitotie piti korjata tulevana kesänä. Nyt remontista ei olisi häiriöitä lentotoiminnalle.

Jatkossa Pohjois-Karjalan ja Finnairin edustajat arvioivat säännöllisesti yleistä kysyntätilannetta. Seuraava tilannepalaveri on 11. kesäkuuta.

Finnair päättää talviaikataulun liikennöinnistä elokuussa. Yhtiön mukaan päätös perustuu lentojen kaupalliseen kysyntätilanteeseen.

Lue lisää:

Finnair lentää heinäkuussa Euroopan tärkeimpiin kohteisiin ja aloittaa myös kaukolennot Aasiaan

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus