1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työelämä

Avokonttori ei kuole koronaan, mutta toimisto muuttaa muotoaan – sisustussuunnittelija Vertti Kivi: "Sydäntila kokoaa ihmiset yhteen"

Tulevaisuuden toimisto pienenee ja väljenee, kun etätyö ja epidemiariski huomioidaan jo suunnittelussa.

työelämä
Sisustusarkkitehti Vertti Kivi
Sisustussuunnittelija Vertti Kivi uskoo toimistotilojen neliömäärän pienenevän, mutta samalla tilat tulevat parempaan käyttöön. Eikä se tarkoita entistä ahtaammiksi.Jari Pussinen / Yle

Monet toimistot ammottavat yhä tyhjyyttään koronaepidemian takia. Hallituksen suositus tehdä etätöitä mahdollisuuksien mukaan on edelleen voimassa.

Työterveyslaitos on laatinut ohjeistuksen turvallisen töihinpaluun varmistamiseksi (siirryt toiseen palveluun), kun sen aika koittaa. Ohjeet auttavat tartuntariskin karsimiseksi työpaikalla ja antavat ohjenuoraa myös työntekijöiden henkisen hyvinvoinnin takaamiseksi.

Epidemialla saattaa kuitenkin olla kauaskantoisempiakin vaikutuksia siihen, millaisissa toimistoissa tulevaisuudessa työskentelemme.

DNA:n toimitiloja Kuopiossa.
Toimistotiloissa on jatkossa syytä huomioida turvallisuus myös tartuntatautien osalta. Arkistokuva.Matti Myller / Yle

Otettu etätyöloikka on muuttanut käsityksiämme työnteosta, ja uusia epidemioita voi tulla senkin jälkeen, kun koronasta toivottavasti joskus päästään eroon.

Vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki toteaa, että epidemian myötä työympäristöjen turvallisuus täytyy huomioida uudelta kantilta jo niiden suunnittelussa.

– Tämä on hyvä herätys, että ihmisten terveys ja turvallisuus pitää olla keskiössä myös toimistosuunnittelussa. Välillä neliömetrit, eurot ja tekniset ratkaisut ovat näyttäneet menevän edelle, mutta kyllä ihminen täytyy nyt nostaa keskiöön.

Sydäntila on yrityksen viihtyisä komentokeskus

Julkisten tilojen suunnitelluun erikoistunut helsinkiläinen dSign on satojen suomalaisten toimistotilojen takana.

Sisusustussuunnittelija Vertti Kivi kertoo, että koronakevään kauaskantoisia vaikutuksia on ehditty pohtia jo paljonkin porukalla.

– Aina kun tulee muutoksia, näemme siinä paljon mahdollisuuksia. On mielenkiintoista, kun ihmiset käyttäytyvät uudella tavalla, summaa Kivi.

Vertti Kivi uskoo yritysten tilatarpeen pienenevän, kun suuri osa työstä tehdään etänä. Vähemmät neliöt tulevat kuitenkin parempaan käyttöön – ihmisten kohtaamiseen.

– Uskon, että tällaisten sydäntilojen merkitys tulee kasvamaan. Se on tila, jossa kaikki haluavat olla, kaikki haluavat tulla, siellä tavataan toisia ihmisiä, vaihdetaan kuulumisia ja tehdään tärkeimpiä töitä.

Sisustusarkkitehti Vertti Kivi
Sisustussuunnittelija Vertti Kivi uskoo sosiaalisen kanssakäymisen olevan arvossaan eristäytyneisyyden helpottaessa.Jari Pussinen / Yle

Sydäntila henkii yrityksen identiteettiä. Viihtyisäksi sisustetussa tilassa on erilaisia kohtaamispisteitä, ja videoyhteydet suurilla seinänäytöillä vaikka maailman toiselle laidalle. Kulloinkin käsillä olevan työn mukaan voi valita itselleen mieluisan sopen.

– Tehdään ikään kuin hienoja komentokeskuksia yrityksille. Ne tulevat olemaan yhä viihtyisämpiä, kahvilamaisia tiloja, joihin ihmiset haluavat tulla.

Sosiaalinen eristäytyminen kestää vielä aikansa ja yhteydenpito hoituu sähköisillä välineillä. Asiakaskontaktien solmimiseen riittää vaikka yksi kohtaaminen vastakkain, sen jälkeen videoyhteyksillä kommunikointi on luontevaa jatkoa. Matkustustarve vähenee ja ympäristö kiittää.

Rauhallinen työympäristö syntyy yksittäisillä työpisteillä
Työtilat voivat olla rauhallisia sopukoita, vaikka naapuri olisi lähelläkin.Vertti Kivi, Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Oy

Etätöiden tekoon kotoa käsin on nyt pitkälti opittu, mutta epidemian jälkeen työyhteisön yhteenkuuluvuuden tunne vahvistuu jälleen kohtaamisista kasvokkain.

– Työnteko on yhä enemmän sosiaalista kanssakäymistä, jossa halutaan kuulua joukkoon. Kokemus syntyy sydäntilassa, joka tuo esiin yrityksen hengen ja sielun. Sitten mennään taas vähäksi aikaa tekemään etänä töitä, sanoo Vertti Kivi.

Turvallisuus lähtee riskikartoituksen päivittämisestä

Viime vuosituhannen avokonttorit ovat vaihtuneet maisemakonttorien kautta moderneiksi monitilatoimistoiksi. Erilaisille tarpeille on erilaisia työpisteitä ja neuvottelutiloja, rauhallisia sopukoita puheluiden hoitamiseen.

Koronaviruksen myötä toimistosuunnittelussa tuskin on paluuta pitkiin, tasaisiin pöytärivistöihin, joissa istutaan käsivarren mitan päässä vierekkäin ja vastakkain. Tartuntariskin minimointi on hyvä huomioida koronaepidemian taltuttuakin.

Vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki kuuluu Työterveyslaitoksen monitieteiseen työryhmään, joka tutkii työympäristöjen turvallisuutta ja ihmisten hyvinvointia.

– Turvallinen paluu työpaikalle alkaa riskien arvioimisesta ja päivittämisestä. Ensi vaiheessa on syytä tehdä toimintasuunnitelma yhdessä työterveyshuollon ja työsuojelun kanssa, summaa Ruohomäki.

Kuva Ylen Uutisten avokonttorista, työntekijöitä työpisteillään.
Ylen oma uutistoimitus työskentelee avonaisessa tilassa. Tosin koronaepidemian takia valtaosa yleläisistä tekee parhaillaan etätöitä.Eleni Paspatis / Yle

Aiemmin lähinnä meluisuudesta ja rauhattomuudesta moitittujen avotilojen suunnittelussa täytyy nyt huomioida uusia asioita.

Työpisteiden väljän sijoittelun ohella turvaetäisyyksiä tulisi tarkastella myös kulkureiteillä ja käytävillä. Väljyyttä syntyy etätyön yleistyttyä, mutta sitä voidaan saada myös esimerkiksi työaikoja porrastamalla.

Siivouskäytännöt sekä yhteistilojen ja yhteiskäytössä olevien työvälineiden hygienia on oma lukunsa. Ilmanvaihto ja puhdas sisäilma ovat entistäkin tärkeämpiä.

Työturvallisuus on myös toimiston yhteisiä käyttäytymissääntöjä, ja niistä kiinnipitämistä.

Virpi Ruohomäki ei povaa avotilojen kokonaan katoavan koronaviruksen myötä. Tulevaisuuden toimisto tuskin on pleksilasilabyrintti tai korkeiden sermiseinämien kuutiomaisema.

– Arvioin, että avokonttorit vähenevät ja nykyaikaisempia monitilatoimistoja tulee niiden tilalle. Monitilatoimistoja voidaan edelleen kehittää, ja juuri tilojen riittävään väljyyteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Ruohomäki huomauttaa koronatilanteen olevan niin tuore, että tutkimustietoa tarvitaan varmasti tulevaisuutta silmällä pitäen.

Kosketusturvallisuutta antibakteerisilla pinnoilla

Antibakteeriset materiaalit tulevat yleistymään työympäristöissä lähivuosina, uskoo sisustussuunnittelija Vertti Kivi.

Kalusteet ja koko toimisto lattiasta kattoon voidaan käsitellä aineilla, jotka vähentävät pinnoilta saatavien kosketustartuntojen riskiä.

– Maalipintojen sävyyn saadaan ripoteltua antibakteerista ainetta, ja sama voidaan tehdä laminaatteihin ja tekstiileihin. Esimerkiksi kupari on automaattisesti antibakteerinen, mutta sama saadaan erikoisominaisuutena muihinkin materiaaleihin, sanoo Kivi.

Vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki Työterveyslaitokselta kuitenkin huomauttaa, että uusien aineiden mahdolliset terveysriskit on syytä selvittää tarkkaan.

Pahimmillaan materiaaleista voi aiheutua sisäilmää pilaavia paikallisia päästöjä.

Äitisi ei ole töissä täällä

Yksi asia, joka suomalaisista toimistoista tuskin katoaa koskaan, on kahvihuone.

Taukotilan tarjoamalle vapaamuotoiselle yhdessäololle on aina tarvetta, uskovat sekä Vertti Kivi että Virpi Ruohomäki.

Sovituista käyttäytymissäännöistä ja hygieniasta tulee vain pitää tarkemmin kiinni, ettei yhteiskeittiö ja firman jääkaappi ala muistuttaa viruslinkoa.

Mari Laasio kotonaan.
Omasta mukista kannattaa pitää tiukasti kiinni tulevaisuudenkin toimistossa.Mårten Lampén / Yle

Etätöiden jatkuessa epidemian jälkeenkin sähköisen viestinnän vastapainoksi kaivataan työkavereiden kohtaamista kasvokkain.

– Suomessa on vahva kahvitaukokulttuuri, en usko sen mihinkään häviävän. Ihminen on perusluonteeltaan sosiaalinen, muistuttaa Virpi Ruohomäki.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 21.5. kello 23.

Aiheesta aiemmin:

Suomalaistutkimus: Puhemelu aiheuttaa stressiä ja häiritsee työntekoa

Työpaikka meluisa ja huonosti valaistu halli? Sisustusarkkitehti Vertti Kivi korjaa 5 pahinta avokonttorimokaa

Vaikea keskittyä avokonttorissa? Väitös: Ongelmia voi vähentää tasaisella taustahuminalla

Lue seuraavaksi