Hallitus tullut ravintoloita vastaan – kaljahanat ehkä kesällä kiinni kello 22

Hallituksen on määrä päättää huomenna tiistaina miten laajasti ravintolat voivat olla auki kesäkuun alusta lähtien.

ravintolat
Suljettu ravintola-alue Espoon Tapiolassa.
Hallituksen on määrä käydä tiistaina lopulliset neuvottelut siitä miten ravintolat voivat avata kahden viikon kuluttua ovensa. Henrietta Hassinen / Yle

Ravintolat ovat saamassa luvan pidempään aukioloon kuin mitä hallitus alunperin kaavaili.

Neuvotteluissa on Ylen tietojen mukaan noussut esiin vaihtoehto, että alkoholin anniskelu loppuisi kello 22 ja ravintolat sulkeutuisivat kello 23.

Hallitus lähti viikko sitten siitä, että anniskelu loppuisi tuntia aiemmin eli kello 21. Ovet taas oltiin sulkemassa kello 22, mutta jo viime viikolla hallituksessa oli paineita siihen suuntaan, että kaljahanat ja ravintolat voisivat olla auki pidempään.

Vaatimusta ovat pitäneet esillä alan etujärjestöt.

STT:n tietojen mukaan asiakkaiden tulisi pysyä pelkästään istumapaikoilla eli seisoskelu esimerkiksi baaritiskillä ei olisi sallittua. Keskustelua on käyty myös muun muassa turvaväleistä Ruotsin mallin mukaan, mutta päätöksiä ei vielä ole tehty. Ruotsissa asiakkaiden on pystyttävä olemaan vähintään käsivarren mitan päässä toisistaan kaikkialla ravintolassa.

Hallituksen on määrä käydä tiistaina lopulliset neuvottelut siitä, miten ravintolat voivat avata kahden viikon kuluttua ovensa. Neuvottelut alkavat Säätytalossa kello 10.

Jos hallitus ei tee nopealla aikataululla ravintoloille uusia määräyksiä, ovet avautuisivat kokonaan kesäkuun alussa. Ravintolat ovat parhaillaan kiinni työpaikkaruokaloita ja noutomyyntiä lukuunottamatta, koska hallitus päätti aiemmin keväällä sulkea ravintolat tämän kuun loppuun asti koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Tavoitteena on, että eduskunta pääsisi jo huomenna tiistaina käsittelemään ravintoloiden rajoituksia. Neuvottelut ovat edenneet, ja ministereiden avustajat ovat hioneet rajoitusten yksityiskohtia vielä maanantaina.

Alueellisten erojen huomioinnista neuvoteltu

Aukioloaikojen lisäksi neuvottelut ovat Ylen tietojen mukaan pyörineet sen ympärillä, miten alueelliset erot otetaan huomioon ravintoloiden rajoituksissa.

Osassa sairaanhoitopiireistä koronatapauksia ei juurikaan ole, minkä takia maakunnissa olisi haluja pitää ravintolat vapaammin auki kuin esimerkiksi Uudellamaalla, jossa tautitapauksia on Suomessa eniten.

Alueellisten ratkaisujen tarve nousi esiin myös eduskunnan perustuslakivaliokunnassa jo maaliskuussa, kun ravintoloiden sulkemisesta päätettiin. Se lisää hallituksen painetta huomioida alueelliset erot.

Ravintoloiden etujärjestö pelkää puolestaan kilpailun vääristymistä, jos säännöt olisivat erilaiset eri puolilla maata.

Auki on se, kuka alueellisista ratkaisuista päättäisi, aluehallintoviranomaiset vai hallitus.

Jos päätöksiä tekisivät aluehallintovirastot (avi), kyse on siitä kuinka paljon alueille annettaisiin valtaa. Jos valtakunnalliset kriteerit ovat tiukat, alueviranomaisten rooli voisi jäädä joka tapauksessa pieneksi.

Hallitus suunnittelee rajoituksiin porrastusta, jossa rajoituksia olisi mahdollista kesällä löysätä, kun toimista kertyy kokemusta. Nopeimmillaan lievennyksiä voisi olla luvassa jo parin viikon kuluttua heti kesäkuussa, jos hallitus seuraa suosituksia, että poikkeusolojen päätöksien vaikutuksia pitää seurata vähintään kaksi viikkoa.

Hallitus on ollut myös puolittamassa ravintoloiden asiakaspaikat, mutta keskusteluja käydään vielä siitä saisivatko pienimmät kahvilat ja ravintolat helpotuksia.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus