1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tavaratalot

Asiakkaita on kaupoissa yhä enemmän – turvaväleistä muistutetaan jatkuvasti

Koronarajoitusten lieventäminen ja myös keväiset kelit ovat saaneet ihmiset liikkeelle kauppoihin

tavaratalot
Heti kun koronarajoitusten purkamisesta on alettu puhua, kaupoissa on asiakkaita kuin entiseen malliin.
Vaikka koronarajoitusten lievennykset ovat maltillisia ja tulevat voimaan asteittain, on jo pelkkä puhe lievennyksistä saanut ihmiset liikkeelle.Antro Valo / Yle

Päivittäis- ja kulutustavaran kauppa on saanut aivan uutta vauhtia monen hiljaisen viikon jälkeen. Vaikka koronarajoitusten lievennykset ovat maltillisia ja tulevat voimaan asteittain, on jo pelkkä puhe lievennyksistä saanut ihmiset liikkeelle.

Viikonloppuna nähtiin Rovaniemellä esimerkiksi rautakaupassa jo pientä ruuhkaa. Tavaratalossakin oli ihmisiä enemmän ja myynti paljon kovempaa kuin pitkiin aikoihin.

– Asiakaskäyntejä ei tehdä useammin kuin ennen, mutta ihmisiä on kyllä enemmän liikkeellä. Nyt toukokuussa tavaraa näyttää menevän entiseen malliin ja ruokaa menee kiihtyvällä tahdilla, Rovaniemen Prisman tavaratalojohtaja Matti Puranen kertoo.

Kauppakin käy vilkkaammin

Kaiken kaikkiaan ihmiset liikkuvat korona-aikana ulkona enemmän kuin tavallisesti – tai siltä ainakin silmämääräisesti vaikuttaa. Ja se näkyy myös tavaratalon myynnissä.

– Tällä hetkellä käyttötavarat alkavat käydä reippaammin kaupaksi. Olisikohan siinä sellainen tilanne, että kun kevät tulee, niin ihmiset haluaa lähteä ulos. Tässä tilanteessa ulkoillaan omalla pihalla, ja myös lenkkeily ja pyöräily on aktiivisempaa kuin ennen, Puranen arvioi

Näkymät ovat samanlaiset myös Kemi-Tornion alueella, sanoo Tornion ja Keminmaan Citymarkettien tavaratalojohtaja Pasi Leikkainen.

– Kyllä voi sanoa, että kun rajoituksia höllennettiin, niin ihmismäärä on lisääntynyt varsinkin tuossa rajalla Tornion Citymarketissa. Keminmaassakin on liikkunut kovasti ihmisiä, ja asiakasmäärät on kasvaneet tai palautuneet pikkuhiljaa siihen luokkaan, mitä oli ennen koronaa.

Turvaväleistä aletaan lipsua

Ilmeisesti kyllästyminen koronarajoituksiin ja puheet rajoitusten poistosta ovat löysänneet raja-aitoja ihmisten korvien välissä enemmän kuin olisi tarpeen. Selvästi osa kokee rajoitukset jo turhiksi ja tunkee kaupoissa lähietäisyydelle.

– Pikkuisen sellaista merkkiä on olemassa. Kun nyt ei ole ollut oikein dramaattisia tapahtumia, niin ehkä asenteet ovat hieman höltymässä, Rovaniemen Prisman tavaratalojohtaja Matti Puranen sanoo.

Kaupat koittavat aktiivisesti pitää huolta asiakkaiden turvaetäisyyksistä.

– Me pyrimme omalta osaltamme jatkuvasti muistuttamaan niistä kuulutuksilla ja kylteillä, ja kassahenkilöt sitten omalta osaltaan muistuttavat ihmisiä pakkausvaiheessa, Puranen sanoo.

Lue seuraavaksi