Hyppää sisältöön

Ministeri Tytti Tuppurainen Finnairin tuesta: "Siihen ei voi sitoa mitään ehtoja" – Valtio haluaa auttaa lentoyhtiön yli kriisistä

Kotimaiset lentoyhteydet ovat tärkeitä elinkeinoelämälle ja Suomen huoltovarmuudelle, sanoo ministeri.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) Ylen A-studiossa.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) Ylen A-studiossa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi Ylen A-studion haastattelussa, että hallitus ei voi esittää ehtoja Finnairin tukemiselle. Lentoyhtiö aikoo järjestää arviolta 500 miljoonan euron osakeannin, johon myös Suomen valtio osallistuu.

– Siihen ei voi sitoa mitään ehtoja. Tämä on aivan selvä asia. Mitään ehtoja ei voi yksittäinen osakkeenomistaja osakeantiin osallistumiseensa liittää. Ei edes valtio, vaikka olisi enemmistöomistaja, Tuppurainen kertoi.

Finnair ilmoitti sunnuntaina, ettei se lennä kesällä Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin eikä Kokkolaan kannattavuussyistä. Elokuussa yhtiö tarkastelee, liikennöidäänkö näiden kaupunkien kentille talvikaudella.

Päätös lakkauttaa lennot toistaiseksi herätti kysymyksen, voisiko valtio pääomistajana asettaa ehtoja Finnairin tukemiselle ja turvata näin lentoliikenteen maakuntiin.

Monet poliitikot ovat vedonneet maakuntakenttien puolesta, koska niitä pidetään tärkeinä elinkeinoelämän kannalta. Tuppuraisen mukaan toimiva kotimaan lentoliikenne on myös huoltovarmuuskysymys.

– Olemme viestittäneet vahvan tahtotilamme yhtiön johdolle ja toimitusjohtajalle, että maan hallituksen mielestä Suomessa pitää olla toimivat kotimaiset lentoyhteydet.

Koronaepidemia on ajanut lentoyhtiöt ahtaalle kaikkialla maailmassa. Tuppuraisen mukaan on kansallinen yhteinen asia huolehtia, ettei Finnair nyt kaadu kriisiin. Kaikessa on kuitenkin kysymys siitä, miten talous elpyy ja onko kotimaan reiteille matkustajia.

– Toiminnan pitää olla kannattavaa. Ei valtiokaan voi sellaista suvaita, että tyhjiä koneita lennettäisiin. Se olisi myös meidän ilmastotavoitteita vastaan.

Entä olisiko valtiolla mahdollisuutta turvata lentoliikennettä viiteen suomalaiskaupunkiin, jos Finnair päättäisi, ettei se niihin lennä kesänkään jälkeen?

– Jos edellytetään tiettyjä liikenneyhteyksiä, valtiovalta voi olla ostoliikenteen puitteissa tiettyjä reittejä ylläpitämässä, mutta tässä mennään jo kovin pitkälle. Itse olisin luottavainen sen suhteen, että kun kysyntä elpyy niin Finnair pystyy avaamaan lennot myös näille viidelle paikkakunnalle, sanoi Tuppurainen.

Lisää aiheesta:

.
.