Karhut tulevat ihmisten pihoille Pieksämäellä – Poliisi teki päätöksen karkoittamisesta

Alueella liikkuu emäkarhu ja kaksi noin yksivuotiasta pentua.

karhu
Karhuemo ja pennut
Pieksämäellä karhuhavainnoista voi ilmoittaa suoraan hätäkeskukseen. Arkistokuva.Yle/Kimmo Ohtonen

Poliisi teki maanantaina poliisilain mukaisen päätöksen karhujen karkoittamisesta Pieksämäellä. Karkoitusalueen rajat ovat Isokylä, Iso Naakkimajärvi, Maavesijärvi ja Suosaari.

Karhut ovat liikkuneet alueella toistuvasti asuttujen rakennusten pihoilla. Kevään aikana alueella on säännöllisesti liikkunut emäkarhu ja kaksi noin yksivuotiasta pentua, kertoo komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisin tiedotteessa. Poliisi pitää todennäköisenä, että karhut ovat tottuneet etsimään ravintoa asutuksen läheltä ja samalla menettäneet ihmisarkuuttaan.

Poliisi toivoo, että karkoitusalueella asuvat poistavat mahdollisuuksien mukaan pihoistaan karhuille ravinnoksi kelpaavat tuotteet. Myös roska-astiat pitää mahdollisuuksien mukaan säilyttää lukitussa tilassa. Karhuja ei myöskään missään tapauksessa pidä ruokkia.

Karhuja yritetty häätää alueelta huhtikuun lopusta lähtien

Poliisi teki päätöksen karkoituksesta, sillä alueella on vakituista asutusta, liikennettä, vilkkaita ulkoilualueita, hevos- ja tuotantoeläintiloja sekä kouluun kulkevia lapsia. Itä-Suomen poliisilaitos katsoo, että karhujen liikkuminen heikentää alueella asuvien ja oleskelevien ihmisten turvallisuutta.

Lain mukaan poliisilla on oikeus ottaa kiinni ja viimeisenä keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisten terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle.

Suomen Riistakeskus antoi jo huhtikuun lopussa poikkeusluvan Pieksämäen riistanhoitoyhdistykselle kolmen karhun häiritsemiseen Pieksämäen alueella. Karkoitukset eivät ole kuitenkaan tehonneet. Poliisi on saanut hätäkeskuksen kautta viisi karhuhavaintoa Pieksämäeltä.

Riistahallinnon Tassu-järjestelmään on paikkakunnalle kirjattu yhteensä 30 karhuhavaintoa toukokuun aikana. Näistä kolme on kirjattu pihakäynneiksi.

Pieksämäellä pihavierailuja tekevistä karhuista tulee ilmoittaa välittömästi hätäkeskukseen. Silloin karhujen karkoitustoimenpiteet saadaan nopeasti käyntiin.