Hyppää sisältöön

Porissa isoja säästöesityksiä pöytään keskiviikkona – menevätkö suurinvestoinnit jäihin?

Porin talous on ajautumassa vaikeaan tilanteeseen koronaviruksen aiheuttaman talouden alamäen takia.

Porin kaupungintalossa pohditaan parhaillaan isoja säästöjä. Kuva: Tiia Hemminki / Yle

Porissa on Ylen tietojen mukaan harkittu useiden isojen investointien lykkäämistä koronaepidemian aiheuttamien talousongelmien takia. Myös veroasteeseen saattaa tulla korotus.

Äskettäin laaditun arvion mukaan Pori tekee tänä vuonna lähes 50 miljoonan euron alijäämän. Viime vuonna tilinpäätös oli lähes 30 miljoonaa euroa pakkasella.

Taloustilanne voi vielä pahentuakin vuoden aikana, varsinkin jos koronaepidemia palaa uudestaan syksyllä ja rajoitustoimia joudutaan lisäämään.

Säästöjä etsittävä

Kaupunginhallitus päätti jo viime viikolla, että yli vuoden pituisten kaupungin työtehtävien täyttäminen hyväksytään jatkossa kaupunginhallituksessa. Tarkoituksena on vähentää uuden henkilökunnan palkkaamista.

Tämä ei kuitenkaan mitenkään riitä pelastamaan tilannetta. Hallintokunnilta onkin pyydetty, että ne etsivät nopealla tahdilla omilla toimialoillaan mahdollisia säästöjä.

Isot investoinnit jäihin?

Kaupunki aikoo kertoa keskiviikkona "yleisen taloudellisen tilanteen aiheuttamista uudelleenjärjestelyistä Porin palveluverkkoon liittyen".

Paikalla tilaisuudessa ovat kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, sivistyspuolen toimialajohtaja Esa Kohtamäki ja erityisasiantuntija Kari-Matti Haapala, joka vastaa kaupungin toimitiloista.

Osanottajien luettelosta voi jo päätellä, että esille todennäköisesti nousee sivistyspuolen toimitilainvestointeja. Porissa liikkuu tietoja, joiden mukaan esimerkiksi suuret suunnitelmat uusista monitoimitalo-kouluhankkeista ja urheilu- ja palloilutaloista olisi otettu harkittavaksi.

Pohjois-Poriin ja Ahlaisiin on suunniteltu uusia monitoimitaloja, joihin sijoittuisi myös koulu. Urheilutalon remontti on tarkoitus aloittaa ensi vuonna, ja Isomäkeen on haluttu rakentaa palloiluhalli.

Isomäen suunnitelma on erittäin laaja ja sisältää myös muun muassa katetun tekojääradan, mutta koko suunnitelma on tarkoitus toteuttaa parinkymmenen vuoden aikana.

Sivistystoimessa on mahdollista nostaa esille myös viime vuonna valtuustossa hylättyjä koulujen yhdistämisesityksiä.

Luukkonen valtuustolle: Isoja asioita

Porin kaupunginjohtaja Luukkonen korosti maanantain myöhäisiltaan venyneessä kaupunginvaltuuston kokouksessa, että valtuusto saa jo kesäkuussa eteensä isoja asioita.

Hänen mukaansa ehdotukset ovat sellaisia, että kaikki joutuvat nielemään itselleen ikäviä ratkaisuja.

Kokoomus arvosteli aiempaa politiikkaa

Kaupunginvaltuustossa valtaa pitävä Pori-sopimusryhmä on aiemmin linjannut, että kaupungissa ei tehdä tällä vaalikaudella lomautuksia. Taloustilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi kevään aikana.

Sopimukseen kuulumattoman kokoomuksen riveistä todettiin maanantaina valtuuston kokouksessa, että säästöjen etsinnässä on pidettävä esillä kaikki mahdolliset keinot.

Valtuutettu Heikki Santavuo (kok.) totesi esittäneensä valtuutettu Mikael Ropon (kok.) kannattamana jo noin vuosi sitten yt-neuvotteluja Porin taloustilanteen korjaamiseksi saamatta muilta puolueilta vastakaikua.

Henna Kyhä (kok.) totesi puolueen ryhmäpuheenvuorossa, että Porin taloustilanne on ollut jo vuosia huono.

–On luonnollista, että huolettomasta rahankäytöstä seuraa synkkää jälkeä, Kyhä sanoi.

Kokoomusryhmä nosti esille muun muassa kouluverkkoratkaisut keinona hakea säästöjä. Suoraan kokoomuskaan ei kuitenkaan ryhmäpuheenvuorossaan ehdottanut lomautuksia.

Kristillisten Korpela: Kokoomus syyttää muita kaikesta, melkein koronastakin

Kristillisdemokraattien Simo Korpela vastasi kokoomuslaisille, että valtuustosalin oikealta laidalta ei ole tullut todellisia ehdotuksia siitä, mistä leikkauksia pitäisi tehdä.

– Nyt kokoomuksen on helppo katsoa ruiskukansinisten silmälasien läpi ja syytellä muita kaikesta koronaa myöten. On tehtävä yhteistyötä. Pelkkä pienten yksiköiden alasajaminen on huono keino säästää, Korpela sanoi.

Korpela arvioi, että Porissa joudutaan säästämään investoinneista ja harkitsemaan myös veronkorotuksia. Valtuutettu Martti Lundén (sd.) arveli Korpelan lailla, että osa vajeesta voidaan kattaa veronkorotuksin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) totesi, että kaikki keinot on otettava harkintaan. Lomautuksiin Bergroth-Lampinen ei ottanut kantaa.

SDP:n Wahlman: "Keskiviikkona madonlukuja, tarvitaan yhteistyötä"

Leikkausesitykset todennäköisesti jo tarkasti tunteva SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen Esa J. Wahlman arveli, että kun keskiviikon "madonluvut" on kerrottu julkisuuteen, keskustelu poliitikkojen kesken muuttuu entistä kovemmaksi.

– Kunnan taloutta on hoidettava yhteisymmärryksessä. Se ei ole oppositio–hallitus-politiikkaa. Toivon mukaan pääsemme asialliseen keskusteluun. Kannetaan vastuu yhdessä, Wahlman sanoi.

Vihreiden Anne Liinamaa tuki Wahlmania ja Korpelaa ja arvosteli rivien välissä kokoomusta.

– Syyttely ja jälkiviisaus ovat huonoja toimenpiteitä.

.
.