1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mike Pompeo

USA:n ulkoministeriä tutkittiin saudiasekauppojen vuoksi – lisäksi Pompeon väitetään laittaneen alaisensa ulkoiluttamaan koiraansa

Ulkoministeri Mike Pompeo kieltäytyy kommentoimasta sitä, oliko hän teettänyt valtion työntekijöillä henkilökohtaiseen elämäänsä liittyviä töitä.

Mike Pompeo
Mike Pompeo.
Pompeo vahvistaa tiedon, jonka mukaan hän suositteli ulkoministeriön ylitarkastajan erottamista Trumpille.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kiistää, että ulkoministeriön ylitarkastajan Steve Linickin potkuissa olisi kyse kostosta.

Washington Postille (siirryt toiseen palveluun) asiaa kommentoinut Pompeo korosti, että hän ei edes tiennyt, että ylitarkastaja tutki häneen liittyviä valituksia.

Pompeon mukaan Linickin eron taustalla oli se, että tämä heikensi ulkoministeriön toimintaa. Tarkemmin ulkoministeri ei vastaustaan selventänyt.

Muun muassa Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ylitarkastaja Linick selvitti Donald Trumpin hallinnon hyväksyntää myydä 8,1 miljardin dollarin arvosta aseita Saudi-Arabialle, Arabiemiirikunnille ja Jordanialle. Hallinto käytti hätätilavaltuuksia kongressin kiertämiseen asiassa, koska se piti Irania uhkana Lähi-idän vakaudelle.

Kongressissa asekauppoja vastustettiin muun muassa siksi, että niiden katsottiin vain kiihdyttävän Jemenin sotaa.

Lisäksi kongressi katsoi, ettei aseita tule myydä Saudi-Arabialle, joka oli toteuttanut vuonna 2018 Washington Postin kolumnistin Jamal Khashoggin murhan.

Aiemmin nimettömänä asiaa kommentoiva demokraattiavustaja on kertonut ylitarkastaja Linickin lisäksi tutkineen valituksia, joiden mukaan Pompeo oli teettänyt julkishallinnon työntekijöillä henkilökohtaiseen elämäänsä liittyviä töitä sekä itselleen että vaimolleen. Näihin tehtäviin oli lähteen mukaan kuulunut muun muassa parikunnan koiran ulkoiluttamista ja pyykkien hakemista pesulasta.

Pompeo ei suostunut kommentoimaan Washington Postille sitä, oliko hän teettänyt valtion työntekijöillä henkilökohtaiseen elämäänsä liittyviä töitä.

Pompeo vahvisti kuitenkin haastattelussa sen, että hän oli ehdottanut presidentti Donald Trumpille Linickin erottamista.

Kongressin demokraatit vaativat nyt Valkoiselta talolta ja ulkoministeriöltä asiakirjoja Pompeo-tutkintaan ja Linickin erottamiseen liittyen.

Lue myös:

Yhdysvaltain demokraatit käynnistävät tutkinnan Trumpin päätöksestä erottaa ulkoministeriön ylitarkastaja – potkujen takana ulkoministeri Pompeon pyyntö

Presidentti Trump erotti ylitarkastajan, joka tutki ulkoministeri Pompeon toimia

Lue seuraavaksi