Trump kertoo syövänsä malarialääke hydroksiklorokiinia pillerin päivässä – USA:n lääkevirasto on varoittanut lääkkeen vaaroista

Lääkevirasto FDA:n mukaan lääke saattaa aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä tai vaarallisen nopeaa sydämen rytmitiheyttä.

Donald Trump
Donald  Trump
Donald Trump Doug Mills / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo syövänsä päivittäin malarialääke hydroksiklorokiinia, vaikka se ei asiantuntijoiden mukaan sovellu koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon. (siirryt toiseen palveluun)

Trump kertoo syöneensä lääkettä viimeisen puolentoista viikon ajan siltä varalta, että hän sairastuisi koronaan.

– Otan pillerin päivittäin, totesi presidentti ja lisäsi, että käyttää lisäksi sinkkiä ennaltaehkäisevästi.

Trump tähdensi, ettei Valkoisen talon lääkäri ollut suositellut lääkkeen käyttöä, vaan hän oli itse pyytänyt sitä.

Kun toimittaja tiedusteli Trumpilta syytä tähän, vastasi Trump:

– Koska uskon että se on hyvästä ja olen kuullut siitä paljon hyviä tarinoita.

CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan presidentti ja tämän lääkäri olivat tulleet siihen tulokseen, että lääkityksen mahdolliset edut ylittäisivät sen riskit.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA varoitti huhtikuussa hydroksiklorokiinin vaaroista koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin hoidossa.

FDA:n mukaan lääke saattaa aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä tai vaarallisen nopeaa sydämen rytmitiheyttä (siirryt toiseen palveluun). Viraston mukaan lääkettä ei tulisi käyttää missään muissa tilanteissa kuin sairaalaolosuhteissa lääkärin valvonnassa tai kliinisissä tutkimuksissa.

Trump torjui tiedot lääkkeen potentiaalisesti vaarallisista sivuvaikutuksista.

– Ainoa, mitä voin siihen sanoa on, että tähän mennessä kaikki vaikuttaa hyvältä.

Trump on toistuvasti ylistänyt lääkettä käänteentekevänä ratkaisuna koronavirusta vastaan, vaikka hänen oman hallintonsa asiantuntijat ovat sanoneet, että lääke ei sovellu koronaviruspotilaille eikä sen turvallisuudesta ole takuita.

Tuoreimmat tutkimukset viittaavat siihen, ettei hydroksiklorokiinista ole hyötyä koronan ennaltaehkäisemisessä tai sen hoidossa. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Yhdysvaltain lääkevirasto varoittaa Trumpin ylistämän malarialääkkeen vaaroista

Trumpin idea UV-valosta ja desinfiointiaineesta koronapotilaiden hoidossa hämmentää – Keuhkolääkäri: desinfiointiaineella tehdään itsemurhia

Tutkimustietoja hydroksiklorokiinista löytyy muun muassa täältä (siirryt toiseen palveluun) ja täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Keskustelu on auki keskiviikkoon kello 23.00:een asti.

Lähteet: AFP, AP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus