Trump uhkaa lopettaa Maailman terveysjärjestön rahoituksen pysyvästi: "USA harkitsee eroa, jos parannuksia ei tapahdu"

Trump julkaisi Twitterissä WHO:n pääjohtajalle Tedros Adhanom Ghebreyesusille lähettämänsä kirjeen. 

koronavirus
WHO:n päämaja Genevessä.
WHO:n päämaja sijaitsee Genevessä.Salvatore Di Nolfi / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa lopettaa Maailman terveysjärjestön WHO:n rahoituksen pysyvästi.

Trumpin mukaan Yhdysvallat lopettaa WHO:n rahoittamisen ja harkitsee järjestöstä eroamista, jos WHO ei merkittävästi paranna toimintaansa kuukauden aikana.

Trump julkaisi Twitterissä WHO:n pääjohtajalle Tedros Adhanom Ghebreyesusille lähettämänsä kirjeen.

Yhdysvallat keskeytti rahoituksen WHO:lle huhtikuun puolivälissä. Presidentti Trump syyttää WHO:ta epäonnistumisesta koronakriisiin vastaamisessa.

Trumpin mukaan WHO reagoi tilanteeseen liian hitaasti. Lisäksi Trump syyttää WHO:ta Kiinan puolella olemisesta.

Huippukokous alkoi riitaisasti

Trumpin ilmoitus tuli kesken eilen alkanutta WHO:n huippukokousta. Virtualisesti järjestettävä kokous alkoi Kiinan ja Yhdysvaltojen riitelyllä.

Yhdysvallat syytti Kiinaa huomion kääntämisestä toisaalle, kun Kiina ilmoitti kokouksen aluksi lahjoittavansa kaksi miljardia dollaria eli 1,85 miljardia euroa koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Lisäksi Kiina aikoo lähettää lääkäreitä ja lääkintätarvikkeita kehitysmaihin.

Yhdysvallat vaatii tutkimusta siitä pimittikö Kiina tietoja, kun epidemia alkoi Wuhanissa. Useiden Yhdysvaltojen edustajien mielestä Kiina pyrkii lahjoituksella estämään tutkinnan.

Kahden vuoden aikana maksettava kahden miljardin dollarin lahjoitus on yli kaksi kertaa suurempi kuin mitä Yhdysvaltojen tuki oli WHO:lle ennen rahoituksen keskeyttämistä.

Maanantaina alkanut Maailman terveyskokous on WHO:n ylin päättävä elin. Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti lahjoituksesta kokouksen aluksi. Trump ei puhunut virtuaalikokouksessa.

Xi sanoi Kiinan saaneen viruksen kuriin ja maan onnistuneen pelastamaan ihmishenkiä.

WHO: Selvitys tehdään

Yhdysvaltain puheenvuoron käyttänyt terveysministeri Alex M. Azar puolestaan arvosteli Kiinaa ja WHO:ta. Azarin mukaan Kiinan ja WHO:n toiminnan takia maailmassa on menetetty ihmishenkiä.

– Tämä järjestö epäonnistui maailman tarvitsemien tietojen hankkimisessa, epäonnistuminen maksoi monia ihmishenkiä, Azar sanoi The New York Timesin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kiinaa Azar syytti tietojen pimittämisestä.

Presidentti Donald Trump puolestaan kutsui WHO:ta Kiinan sätkynukeksi. Trumpin mukaan WHO on antanut huonoja ohjeita ja ollut aina Kiinan puolella.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi, että järjestön toimintaa tullaan selvittämään heti kun siihen on mahdollisuus.

Monissa puheenvuoroissa arvosteltiin sitä, ettei pandemian vastaisessa työssä ole saatu aikaiseksi yhtenäisyyttä. Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi, ettei mikään valtio voi ratkaista ongelmaa yksinään.

Maailman terveyskokouksessa keskusteltiin myös tarkkailijan aseman antamisesta Taiwanille. Päätös siirrettiin tehtäväksi myöhemmin tänä vuonna.

Yhdysvallat vaatii Taiwanille tarkkailijan asemaa, mutta Kiina vastustaa sitä tiukasti.

Lue lisää:

Trump kertoo syövänsä malarialääke hydroksiklorokiinia pillerin päivässä – USA:n lääkevirasto on varoittanut lääkkeen vaaroista

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus