Ravintolat odottavat päätöksiä kesästä: kokkolalainen pubiyrittäjä rajoittaisi ennemmin aukioloa kuin asiakasmääriä – "Parempi kuin ei mitään"

Yrittäjät ovat miettineet valmiiksi, miten asiakkaat voisivat istua tavallista väljemmin.

ravintolat
Kuvassa Nico Huima seisoo ravintolan terassilla.
Yrittäjä Niko Huima arvioi, että tiskillä jonottaminen vaatii eniten ohjausta. Terassilla väljästi istuminen onnistuu.Petra Haavisto / Yle

Hallituksen on määrä päättää tänään tiistaina, millä pelisäännöillä ravintolat voidaan avata turvallisesti ensi kuun alussa.

Neuvottelu alkaa Säätytalolla kello kymmeneltä, ja sen jälkeen esitys on menossa valtioneuvoston ylimääräiseen istuntoon. Myös eduskunta on varautunut käymään asiasta kiireellisen lähetekeskustelun jo tänään.

Oluthuone Huismannin yrittäjä Nico Huima Kokkolasta odottaa päätöstä mahdollisimman pian, sillä avaamiseen on vain vähän aikaa.

– Eniten aiheuttaa huolta epätietoisuus siitä, voiko väkeä ottaa takaisin töihin ja kuinka monta.

Hän toivoo, ettei asiakasmääriä rajoitettaisi, vaan ennemmin päädyttäisiin sulkemaan tavallista aiemmin.

– Olisi se parempi kuin ei mitään, vaikka iltatunnit parhaita ovatkin. Ehkä ihmiset tottuisivat siihenkin.

Aiemmin on puhuttu, että anniskelu loppuisi kello 21 ja ravintolat sulkeutuisivat kello 22, mutta nyt hallitus on tiettävästi taipumassa lisätuntiin.

Hallitus tullut ravintoloita vastaan – kaljahanat ehkä kesällä kiinni kello 22

Huismannissa on sisällä 100 asiakaspaikkaa ja terassilla 120. Huiman mukaan terassilla pöytiä voi asetella tavallista väljemmin, mutta kontaktien välttäminen täysin on mahdotonta.

Myös sisältä voi poistaa pöytiä. Eniten ohjausta vaatisi tiskillä jonottaminen. Pöytiin tarjoilukin onnistuisi teoriassa, mutta johtaisi Huiman mukaan odotusaikoje venymiseen. Lisäksi se vaatii lisää henkilökuntaa, mikä taas vähentäisi kannattavuutta.

Ruokaravintoloitsija ratkaisisi itse asiakkaiden sijoittelun

Yrittäjä Sanna Skog Pedrina'sista odottaa kovasti, että saisi avata ravintolan ja pyytää työntekijät takaisin. Paljon ratkaisee kuitenkin se, rajoitetaanko asiakasmääriä.

– Jos asiakkaita saa ottaa vain puolet, se tarkoittaa puolta myynnistä eikä ole samalla lailla kannattavaa kuin ennen.

Anniskelun mahdolliset rajoitukset eivät niinkään vaikuta ruokaravintolaan, joka menee kiinni aikaisin muutenkin.

Metrirajat olisivat haaste, ja Skog jättäisikin ravintoloitsijalle ratkaistavaksi, miten asiakkaat sijoitetaan niin, ettei jouduta istumaan vieri vieressä. Myös pöytiin ohjaamista joutunee harkitsemaan.

Skog pitää hyvänä ajatuksena pelkän pöytiin tarjoilun sallimista, sillä noutopöytä on hänestä suurempi riski tartunnoille.

Pääasia on päästä avaamaan ravintola, sillä take away -myynnillä ei ravintoala Skogin mukaan pyöri.

– Perjantai ja lauantai ovat ihan ok, mutta jos haluaisimme olla take away -ravintola, tämä olisi pieni grilli.