Tampereen valtuustoryhmät haluavat säästää Eteläpuiston rakentamiselta. Sähköpostikyselyssä kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajat korostavat, että puisto pitää säilyttää pääosin virkistyskäytössä. Maltillinen asuntorakentaminen mainitaan vain kahdessa vastauksessa.
Keskustelu Eteläpuistosta on käynyt välillä kuumana, mutta viime aikoina on ollut hyvin rauhallista. Reilu vuosi sitten kaupunginhallitus päätti siirtää Eteläpuiston suunnittelun ja rakentamisen reilusti eteenpäin, tälle vuosikymmenelle.

Viime viikolla Tampereen valtuuston demariryhmä käynnisti keskustelun puiston tulevaisuudesta. Demarit linjasivat, että Eteläpuisto-kadun eteläpuolelle, toisin sanoen nykyiselle puistoalueelle ja rannalle, ei tulisi kaavoittaa lainkaan asuntoja. Ranta-alueelle voidaan kuitenkin kaavoittaa julkisia rakennuksia ja esimerkiksi sauna- ja ravintola.
Valtuustoryhmän kanta menee asteen pidemmälle kuin nykyinen pormestariohjelma, josta päätettiin vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen. Ohjelmassa linjattiin, että Eteläpuiston rakentamista vähennetään merkittävästi kaavaehdotukseen verrattuna ja puistomainen virkistyskäyttö turvataan.

Demarien mielestä Eteläpuistosta pitää keskustella nyt, koska kaavoitusta aletaan todennäköisesti viedä eteenpäin ensi kevään kunnallisvaalien jälkeen.
– Tilanne on vellonut jo vuosikausia, ja epävarmuuden tilassa on oltu hyvin pitkään. Mielestämme olisi hyvä, että linjaukset tehtäisiin jo hyvissä ajoin. Vaaleissa voitaisiin sitten keskustella isommista kokonaisuuksista, esimerkiksi talous-, työllisyys- ja sosiaali- ja terveyspuolella meillä on isoja kysymyksiä, sanoo sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi.
Kansanliike ja uudet asuinalueet käänsivät pään
Vielä viime vaalikaudella ajatukset Eteläpuistosta olivat hyvin toisenlaisia. Alueelle suunniteltiin asuntoja jopa 2 800 ihmiselle – suuri osa niistä nykyisen puiston päälle. Kaavan valmisteluun suuntaviivoja antoi yhdyskuntalautakunta, jota johti tuolloin apulaispormestarina ollut Pekka Salmi.

Suunnitelmia vastustettiin voimakkaasti, ja Eteläpuiston säilyttämisen taakse syntyi kansanliike.
– Tietenkin tämä valtaisa kansalaispalaute, jota tässä on tullut, on vaikuttanut omiin kantoihini. Ja toisaalta se, että keskustan alueella on muitakin paikkoja, joita voidaan täydennysrakentaa, Salmi sanoo.
– Kun apulaispormestarina vein tätä kaavaa eteenpäin, ei ollut vielä mitään tietoa esimerkiksi Viinikanlahdesta, joka on asuntorakentamisen kannalta hyvin merkittävä lisäys tähän keskustan tuntumaan.
Vihreät ja vasemmistoliitto eivät tyrmää asuntoja kokonaan
Ylen tekemässä sähköpostikyselyssä kahden valtuustoryhmän puheenjohtajat eivät täysin tyrmää mahdollisuutta rakentaa jonkin verran asuntoja Eteläpuistoon.
Vasemmistoliiton ryhmyrin Mikko Aaltosen mukaan maltillista asuntorakentamista voidaan harkita osaan jo osittain rakennetuista ja pysäköintipaikkoina olevista kohdista. Rakentaminen ei saa kuitenkaan estää alueen virkistyskäyttöä eikä tuhota historiallista puistoa.
Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Olga Haapa-aho pitää mahdollisena, että joihinkin osiin voidaan kaavoittaa asumista vähäisessä määrin. Hänen mukaansa asia ei ole kuitenkaan ajankohtainen nyt, koska kaavoitusohjelmassa on kiireellisempiä kohtia – kaupunginhallituksen linjauksen mukaan esimerkiksi Viinikanlahti suunnitellaan ennen Eteläpuistoa.
Korkea rakentaminen on poistanut paineita
Kokoomuksen, RKP:n ja kristillisdemokraattien ryhmää johtavan Ilkka Sasin mielestä on hyvä, että demarit avaavat keskustelua Eteläpuistosta. Hän kuitenkin korostaa valtuustokauden alussa tehtyä sopimusta.
– Eli tehdään uusi suunnitelma ja katsotaan siinä yhteydessä, mitä kaikkea tänne tulee, Sasi sanoo.

Myös siitä, onko asuntorakentamiselle erityisiä tarpeita, voidaan keskustella siinä vaiheessa. Sasin mukaan ryhmä ei ole tehnyt asiasta päätöstä, ja näkemykset voivat vaihdella. Ryhmän valtavirta kuitenkin kannattaa maltillista virkistysrakentamista.
– Tarve asuntorakentamiselle on edelleen kova keskustassa. Mutta kyllähän tilanne on muuttunut sen jälkeen, kun Tampereella on mahdollistettu korkeaa rakentamista. Se on poistanut paineita Eteläpuiston osalta, hän sanoo.

Lue myös: