1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eteläpuisto

Aika ja kansanliike pelastivat Eteläpuiston asunnoilta? – Tampereen valtuustoryhmät kannattavat laajasti alueen virkistyskäyttöä

Eteläpuiston suunnittelu on ajankohtaista ensi kevään kuntavaalien jälkeen.

Eteläpuisto
Eteläpuisto.
Eteläpuisto on monelle tärkeä virkistysalue Pyhäjärven rannalla. Se halutaan säilyttää sellaisena myös tulevaisuudessa.Antti Eintola / Yle

Tampereen valtuustoryhmät haluavat säästää Eteläpuiston rakentamiselta. Sähköpostikyselyssä kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajat korostavat, että puisto pitää säilyttää pääosin virkistyskäytössä. Maltillinen asuntorakentaminen mainitaan vain kahdessa vastauksessa.

Keskustelu Eteläpuistosta on käynyt välillä kuumana, mutta viime aikoina on ollut hyvin rauhallista. Reilu vuosi sitten kaupunginhallitus päätti siirtää Eteläpuiston suunnittelun ja rakentamisen reilusti eteenpäin, tälle vuosikymmenelle.

Eteläpuiston ranta.
Eteläpuistoon rakennettiin muutama vuosi sitten väliaikainen rantapuisto, jossa on voinut muun muassa pelata, grillata ja kahvitella.Antti Eintola / Yle

Viime viikolla Tampereen valtuuston demariryhmä käynnisti keskustelun puiston tulevaisuudesta. Demarit linjasivat, että Eteläpuisto-kadun eteläpuolelle, toisin sanoen nykyiselle puistoalueelle ja rannalle, ei tulisi kaavoittaa lainkaan asuntoja. Ranta-alueelle voidaan kuitenkin kaavoittaa julkisia rakennuksia ja esimerkiksi sauna- ja ravintola.

Valtuustoryhmän kanta menee asteen pidemmälle kuin nykyinen pormestariohjelma, josta päätettiin vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen. Ohjelmassa linjattiin, että Eteläpuiston rakentamista vähennetään merkittävästi kaavaehdotukseen verrattuna ja puistomainen virkistyskäyttö turvataan.

Pekka Salmi.
Se, että tamperelaiset ovat vastustaneet voimakkaasti Eteläpuiston rakentamista, on vaikuttanut Pekka Salmen ja demarien valtuustoryhmän mielipiteeseen.Antti Eintola / Yle

Demarien mielestä Eteläpuistosta pitää keskustella nyt, koska kaavoitusta aletaan todennäköisesti viedä eteenpäin ensi kevään kunnallisvaalien jälkeen.

– Tilanne on vellonut jo vuosikausia, ja epävarmuuden tilassa on oltu hyvin pitkään. Mielestämme olisi hyvä, että linjaukset tehtäisiin jo hyvissä ajoin. Vaaleissa voitaisiin sitten keskustella isommista kokonaisuuksista, esimerkiksi talous-, työllisyys- ja sosiaali- ja terveyspuolella meillä on isoja kysymyksiä, sanoo sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi.

Kansanliike ja uudet asuinalueet käänsivät pään

Vielä viime vaalikaudella ajatukset Eteläpuistosta olivat hyvin toisenlaisia. Alueelle suunniteltiin asuntoja jopa 2 800 ihmiselle – suuri osa niistä nykyisen puiston päälle. Kaavan valmisteluun suuntaviivoja antoi yhdyskuntalautakunta, jota johti tuolloin apulaispormestarina ollut Pekka Salmi.

Pro Eteläpuisto adressin luovutustilaisuus.
Vuonna 2015 Eteläpuiston puolustajat luovuttivat adressin Tampereen päättäjille.Marjut Suomi / Yle

Suunnitelmia vastustettiin voimakkaasti, ja Eteläpuiston säilyttämisen taakse syntyi kansanliike.

– Tietenkin tämä valtaisa kansalaispalaute, jota tässä on tullut, on vaikuttanut omiin kantoihini. Ja toisaalta se, että keskustan alueella on muitakin paikkoja, joita voidaan täydennysrakentaa, Salmi sanoo.

– Kun apulaispormestarina vein tätä kaavaa eteenpäin, ei ollut vielä mitään tietoa esimerkiksi Viinikanlahdesta, joka on asuntorakentamisen kannalta hyvin merkittävä lisäys tähän keskustan tuntumaan.

Vihreät ja vasemmistoliitto eivät tyrmää asuntoja kokonaan

Ylen tekemässä sähköpostikyselyssä kahden valtuustoryhmän puheenjohtajat eivät täysin tyrmää mahdollisuutta rakentaa jonkin verran asuntoja Eteläpuistoon.

Vasemmistoliiton ryhmyrin Mikko Aaltosen mukaan maltillista asuntorakentamista voidaan harkita osaan jo osittain rakennetuista ja pysäköintipaikkoina olevista kohdista. Rakentaminen ei saa kuitenkaan estää alueen virkistyskäyttöä eikä tuhota historiallista puistoa.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Olga Haapa-aho pitää mahdollisena, että joihinkin osiin voidaan kaavoittaa asumista vähäisessä määrin. Hänen mukaansa asia ei ole kuitenkaan ajankohtainen nyt, koska kaavoitusohjelmassa on kiireellisempiä kohtia – kaupunginhallituksen linjauksen mukaan esimerkiksi Viinikanlahti suunnitellaan ennen Eteläpuistoa.

Korkea rakentaminen on poistanut paineita

Kokoomuksen, RKP:n ja kristillisdemokraattien ryhmää johtavan Ilkka Sasin mielestä on hyvä, että demarit avaavat keskustelua Eteläpuistosta. Hän kuitenkin korostaa valtuustokauden alussa tehtyä sopimusta.

– Eli tehdään uusi suunnitelma ja katsotaan siinä yhteydessä, mitä kaikkea tänne tulee, Sasi sanoo.

Ilkka Sasi.
Ilkka Sasin mielestä kansanliike on tuonut hyviä ajatuksia Eteläpuiston kehittämiseen.Antti Eintola / Yle

Myös siitä, onko asuntorakentamiselle erityisiä tarpeita, voidaan keskustella siinä vaiheessa. Sasin mukaan ryhmä ei ole tehnyt asiasta päätöstä, ja näkemykset voivat vaihdella. Ryhmän valtavirta kuitenkin kannattaa maltillista virkistysrakentamista.

– Tarve asuntorakentamiselle on edelleen kova keskustassa. Mutta kyllähän tilanne on muuttunut sen jälkeen, kun Tampereella on mahdollistettu korkeaa rakentamista. Se on poistanut paineita Eteläpuiston osalta, hän sanoo.

Pirkanmaan musiikkiopisto.
Kaupunginhallitus päätti viime vuonna, että puistoa vastapäätä olevan De Gamlas Hemin (kuvassa) ja sen viereisen Kulkutautisairaalan tontit voidaan kaavoittaa jo nyt. Täydennysrakentamisen mahdollistava kaava on vielä kesken.Antti Eintola / Yle

Lue myös:

Tunteita kuumentanut kaavoitus etenee Tampereella: Valitukset kaatuivat korkeimmassa hallinto-oikeudessa

Tampereen Eteläpuistosta urbaani kaupunginosa tornitaloineen – kiistelty kaava tulossa uudistettuna nähtäville

Lue seuraavaksi