Hyppää sisältöön

Tutkimus: Lasten haitallinen kolesteroli laski paremmilla arjen valinnoilla – eniten vaikutusta oli voipohjaisen levitteen vähentämisellä

Professorin mukaan yksilöllinen ravitsemus- ja liikuntaohjaus voitaisiin ottaa osaksi neuvola- ja kouluterveydenhuoltoa.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan ravitsemus- ja liikuntaohjaus laski veren haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta lapsilla. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Liikunta- ja ravitsemusohjauksella on onnistuttu alentamaan haitallista kolesterolia lapsilla. Asia selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yksilöllisen ja perhelähtöisen elintapaohjauksen vaikutusta yli 500 kuopiolaisen 6–8-vuotiaan lapsen veren rasva-arvoihin.

– Ohjaukseen osallistuneiden lasten veren haitallinen LDL-kolesterolin pitoisuus laski hieman kahden vuoden seurannan aikana, kun taas verrokkiryhmään kuuluneilla lapsilla pitoisuus ei muuttunut, toteaa dosentti Aino-Maija Eloranta.

Tutkimuksen johtajan, professori Timo Lakan mukaan tutkimus oli siinä suhteessa poikkeuksellinen, että yleensä tällaiset interventiot kohdistuvat korkean riskin ryhmiin, kuten ylipainoisiin.

– Tutkimuksessamme selvisi, että ohjauksella voidaan alentaa haitallista kolesterolia myös tavallisilla lapsilla, joilla ei ole rasva-aineenvaihdunnan häiriötä.

Elintapamittausta neuvoloihin ja kouluun

Tutkimuksen mukaan haitallisen kolesterolin vähenemiseen vaikutti eniten runsasrasvaisten kasvirasvalevitteiden lisääminen ja voipohjaisten levitteiden vähentäminen.

Myös rasvattomaan maitoon vaihtamisella ja liikunnan lisäämisellä oli vaikutusta.

– Tärkeintä oli kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä rasvoilla, Lakka kiteyttää.

Lakan mukaan ihmiset saattavat kuvitella, että pitäisi välttää runsasrasvaisia levitteitä. Näin ei kuitenkaan ole.

– Runsasrasvaisissa kasvipohjaisissa levitteissä on paljon eli vähintään 60 prosenttia hyviä eli pehmeitä rasvoja. Näissä tuotteissa onkin usein sydänmerkki, joka kertoo niiden terveellisyydestä, Lakka kertoo.

Lapsuusiässä todettu kohonnut veren LDL-kolesterolipitoisuus saattaa ennustaa valtimoiden seinämien paksuuntumista aikuisena. Lakan mukaan riskiryhmän tunnistaminen elintapamittauksilla sekä yksilöllinen liikunta- ja ravitsemusohjaus voitaisiin ottaa osaksi neuvola- ja kouluterveydenhuoltoa.

Hänen ajatuksensa on, että neuvolan 4-vuotistarkastuksessa ja kouluuntulotarkastuksessa mitattaisiin lasten pituuden, painon ja verenpaineen lisäksi myös liikkumista, fyysistä passiivisuutta, ravitsemusta ja unta.

– Ylipainoisille ja epäterveelliset elintavat omaaville voitaisiin tarjota hieman kevennettynä elintapaohjausmallia, jonka olemme kehittäneet tutkimuksessamme.

Seurantaa jatketaan vielä vuosien ajan

Tutkimuksessa perheet osallistuivat kahden vuoden aikana kuudelle yksilölliselle elintapaohjauskäynnille, joissa suunniteltiin ruokavalion laadun parantamista, liikunnan lisäämistä ja ruutuajan vähentämistä perheen omat lähtökohdat huomioon ottaen.

Lisäksi lapsilla oli mahdollisuus osallistua tutkimuksen järjestämiin viikoittaisiin liikuntakerhoihin. Lasten veren rasva-arvot määritettiin tutkimuksen alussa ja lopussa.

Nyt julkaistiin kahden ensimmäisen seurantavuoden tulokset veren rasva-arvojen osalta. Lakan mukaan ohjausta on jatkettu kahdeksan vuoden ajan ja seurantaa vielä niiden jälkeenkin aikuisikään saakka.

– Tällä hetkellä kaikki tutkittavamme ovat jo nuoria aikuisia, Lakka kertoo.

Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) tulokset julkaistiin äskettäin European Journal of Nutrition -lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Laajassa tutkimushankkeessa on julkaistu tähän mennessä yli 90 artikkelia kansainvälisissä tiedelehdissä.

Voit keskustella aiheesta 20.5. kello 23.00 asti.

Lue myös:

Kakkostyypin diabetes yleistyy nuorilla – Tutkija: "Varoitussignaali elintapojen muutoksen seurauksista"