Kokkolan rannoille saa rakentaa aiempaa suurempia mökkejä – kiistelty rakennusjärjestys läpi valtuustossa

Huvilat jäänevät silti jatkossakin pienemmiksi kuin mihin rakennusoikeus antaa mahdollisuuden.

rakentamismääräykset
Kesämökki Päijänteellä.
Vamnhassa rakennusjärjestyksessä mökin rakennusoikeus on rajattu 80 neliöön ja saunan 25:een. Uusi mahdollistaa 120 neliön mökin, 30 neliön saunan ja 60 neliön talousrakennuksen.Henrietta Hassinen / Yle

Kokkolassa voi jatkossa rakentaa aiempaa suurempia kesämökkejä rantatonteille. Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kiistakapulaksi nousseen uuden rakennusjärjestyksen (siirryt toiseen palveluun) (Kokkolan kaupungin sivut).

Peistä on taitettu erityisesti nyt hyväksytyistä rantarakentamisen neliöistä: kesämökkien rakennusoikeus nousi 80 kerrosneliöstä 120:een. Myös saunarakennuksen ja talousrakennusten maksimikoko kasvoi: tontilla sallitaan 30 neliön sauna, 60 neliötä talousrakennuksia ja 10 neliön lato.

Virkamiehet olisivat alunperin rajoittaneet rakennusoikeuden 80 neliöön, mutta rakennus- ja ympäristölautakunta kirjoitti määräykset aikanaan näiltä osin uusiksi.

Vastustajien mukaan päätös asettaa kokkolalaiset eriarvoiseen asemaan, koska uudet mökit saavat olla selvästi vanhoja suurempia.

Puolustajat taas näkevät, että vanhat neliömäärät eivät vastanneet nykytarpeita. Väljempiä rakennusmääräyksiä ajaneet muistuttavat myös, että mökit jäänevät jatkossakin alle maksimikoon. Tarkoituksena on kuitenkin antaa väljemmät raamit ja tuoda Kokkolan rantarakentamisen määräykset lähemmäs muiden kaupunkien keskiarvoa.

Lue myös:

Rantarakentamisesta nousemassa kiistakapula Kokkolassa – lautakunta sallisi puolet enemmän rakennusoikeutta kuin virkamiehet

Kokkola uusii rakennusmääräyksensä – virkamies lupaa määräyksiin lisää selkeyttä, mutta ei rakennusoikeutta

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus