Hyppää sisältöön

Patria ja Yhdysvaltain maavoimat allekirjoittivat yhteistyösopimuksen kranaatinheitinjärjestelmästä

Patrian Land-liiketoiminta työllistää noin 230 henkilöä Hämeenlinnassa ja Tampereella.

Patrian Land-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Järvinen on tyytyväinen yhteistyösopimukseen. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Puolustusvälinekonserni Patria ja Yhdysvaltain maavoimat ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen Patria Nemo -kranaatinheitinjärjestelmästä. Tutkimus- ja kehittämissopimuksessa (CRADA, Cooperative Research and Development Agreement) määritellään muun muassa kuinka hyvin Patria Nemo sopii Yhdysvaltain maavoimien käyttämiin ajoneuvoihin ja asehallintajärjestelmiin.

Tarkoituksena on myös todentaa Nemon suorituskyky ja soveltuvuus Yhdysvaltain käyttämiin ajoneuvoihin ja ammunnanhallintajärjestelmiin sekä arvioida yhdysvaltalaisen ampumatarvikkeen soveltuvuus Nemo-kranaatinheitinjärjestelmään.

Sopimus on osa Yhdysvaltojen maavoimien pyrkimystä tarjota taisteluosastoille nopea ja tarkka epäsuoran- ja suoran tulen suorituskyky, jolla pystytään myös parantamaan sotilaiden suojausta ja vähentämään heidän fyysistä kuormitustaan.

Loppuvuodesta 2018 Yhdysvaltain maavoimat julkaisi tietopyynnön koskien olemassa olevia tornillisia 120 mm:n kranaatinheitinteknologioita ja niiden kehittämiskykyä. Patria vastasi tietopyyntöön perustuen Nemo-kranaatinheitinjärjestelmään.

– Yhdysvaltain maavoimien ja Patrian välinen sopimus ilmentää parhaimmillaan sitä suorituskyvyn nousua, jonka moderni tornillinen kranaatinheitinjärjestelmä pystyy antamaan maavoimille, kertoo Patrian Land-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Järvinen yhtiön tiedotteessa.

Järvisen mukaan yhteistyösopimus on johdonmukaista jatkoa Patrian ja Yhdysvaltain hallituksen yhteistyölle, joka alkoi Patria Nemon vientikaupoista Yhdysvaltojen Foreign Military Sales (FMS) ohjelman kautta.

Patria Nemo on tornillinen, kauko-ohjattu, 120 mm:n kranaatinheitinjärjestelmä, joka kykenee ampumaan suoraa ja epäsuoraa tulta. Nemolla pystyy suorittamaan tulitehtäviä, joissa jopa kuusi kranaattia osuvat samanaikaisesti kohteeseen. Nemo on asennettavissa tela- tai pyöräalustaisiin ajoneuvoihin sekä veneisiin tai laivoihin.

Patrian Land-liiketoiminnan keskeisiä tuotteita ja palveluita ovat panssaroidut pyöräajoneuvot, kranaatinheittimet sekä niiden koko elinkaaren tukipalvelut. Liiketoiminta työllistää noin 230 henkilöä Hämeenlinnassa ja Tampereella.

.
.