1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seitsemänkymppiset (Ikä)

Seitsemänkymppiset iloitsevat uusista ohjeista – Saa tavata jälkikasvua ulkona, liikkua muutenkin kuin sohvan ja vessan väliä

Yli 70-vuotiaille suositellaan nyt ulkoilua turvavälein. Lääkäriaikoja ei kannata perua.

Ulkoilua suositellaan nyt kaikille. Turvavälejä unohtamatta. Pitkäaikaissairauksia ei kannata jättää hoitamatta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Toukokuinen kevätpäivä Hakaniemen torilla Helsingissä on saanut ihmiset liikkeelle. Torielämä alkaa elpyä talvihorroksen jälkeen.

Koronakevät on ollut monille ikäihmisille apeaa aikaa. Maaliskuussa valtioneuvosto kehotti yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella.

Monelle kehotus oli kova pala. Kodista tuli yksinäinen paikka. Yle kertoi maanantaina, että sosiaali- ja terveysministeriö on hyväksynyt yli 70-vuotiaille uudet ohjeet.

Uusissa ohjeissa yli 70-vuotiaille suositellaan ulkoilua ja muiden ihmisten tapaamista turvavälein. Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa yhä kuitenkin siitä, että ikä on riski sairastua koronavirustautiin.

Muuten ikäihmisiä suositellaan seuraamaan samoja ohjeita kuin muutkin, pestä käsiä ja välttää kaupoissa käyntiä ruuhka-aikoina. (siirryt toiseen palveluun) Lääkäriaikoja ei kannata perua eikä pitkäaikaissairauden hoitamisesta luopua.

Raija Linste odottaa kesäkeiton lisäksi vierailua sukuloimaan Ruotsiin. Kunto on mennyt huonoksi, kun liikkuminen on keskittynyt sohvan ympärille. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Raija Linste kertoo poistuneensa kotoa, kun aurinko pilkahti pilven takaa. 75-vuotias Linste toivottaa uudet ohjeet tervetulleiksi.

– Alle 90-vuotiaat ovat hyvin nuorekkaita nykyään. Jopa alle 100-vuotiaatkin. Tuli sellainen matalapaine, kun sanottiin, ettei saa mennä ulos eikä saa mennä hissiin. Se on liian kovaa.

Suomessa on 880 000 yli 70-vuotiasta. Ohjeet karanteeninomaisista oloista olivat Raija Linsteelle kauhistus.

– Onhan se ikävää istua neljän seinän sisällä, mutta olen käynyt ulkona. Pitää ainakin käydä koiria katsomassa, jos ei muuta, Linste sanoo.

Paine ohjeiden muuttamiseen oli kova, koska monen ikäihmisen kuntokin on alkanut rapistua.

– En ole paljon muuten liikkunut kuin sohvan ja vessan välillä. Kyllä siinä kunto menee huonoksi. Ja liikaa olen nukkunut, se ei ole hyvä se.

Linsteellä on jo uusia haaveita. Osan niistä voi toteuttaa heti, osa saa odottaa.

– Täytyy kesäkeittoa saada! Tekisi mieli kesällä lähteä katsomaan veljeä Ruotsiin, mutta saa nähdä, onnistuuko se.

Torsti Koskinen viihtyy omin päin kotona. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Ihminen on laumaeläin

Myös 76-vuotias Torsti Koskinen toivottaa uuden ohjeistuksen tervetulleeksi. Yksinolo ei ole ollut hänelle ongelma, mutta Koskinen ymmärtää muita kohtalotovereita.

– Uusi ohjeistus ei vaikuta minuun, mutta se on hyvä asia niille vanhuksille, jotka ovat todella paljon yksin. Ihminen on kuitenkin pääsääntöisesti laumaeläin.

Koskinen on liikkunut ulkona, mutta vierailut ovat jääneet väliin.

Uuden ohjeistuksen mukaan riskiryhmien luona vierailut on hyvä pitää lyhyinä, eikä halailua suositella nuoremmillekaan.

– En ole käynyt kylässä. Minua tämä ei haittaa, se sopii suomalaisille, tietty etäisyys ja tietty yksinäisyys, Koskinen sanoo.

Lapsia ja lapsenlapsia on ollut ikävä. Kari Saksanen kertoo pesevänsä kätensä 30 kertaa päivässä. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Lapsia ja lapsenlapsia on ikävä

Kari Saksanen uskoo, että ikäihmisillä riittää harkintakykyä paremmin kuin nuorilla. 66-vuotias Saksanen on ollut tänä keväänä tarkkana.

– Olen valinnut kaupat, joissa on leveät käytävät. Pesen kädet 30 kertaa päivässä. En liiku julkisilla, vaan omalla autolla ja kaksipyöräisellä.

Saksanen kaipaa kipeästi jälkikasvuaan.

– Aion tavata lapset ja lapsenlapset ensi viikonloppuna ulkoilmassa. Tähän mennessä on tavattu vain lasin läpi. Ikävä on ollut! Eikä vieläkään päästä halaamaan.

Hakaniemen toriparlamentissa keskusteltiin myös ravintoloiden avaamisesta kesäkuun alussa.

– Rajoitusten poistaminen on riskaabelia. Kahden paukun jälkeen halaaminen on iso riski, Saksanen sanoo

Uudet ohjeet eivät koske hoivakoteja

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi perjantaina uudet ohjeet myös vanhusten hoivakodeille. Vierailut ympärivuorokautisen hoivan yksiköihin ovat edelleen pääsääntöisesti kiellettyjä.

Tästä voidaan kuitenkin tehdä poikkeuksia.

Oireettomat vanhusten läheiset voivat vierailla vakavasti sairaiden asiakkaiden ja saattohoidossa olevien luona.

Tapaamisia varten voidaan perustaa suojattuja tapaamispaikkoja tai huoneita, joissa yhteydenpito läheisten kanssa voidaan toteuttaa turvallisesti.

Niitä voivat olla esimerkiksi irralliset tapaamiskontit tai moduuli, jotka voidaan sijoittaa esimerkiksi aulatiloihin, tai yksikön ulkopuolelle.

Hoivakoteja kehotetaan myös pohtimaan, miten läheisten tapaamisia voidaan yhdistää ulkoiluun. Kesällä tapaamisia voi järjestää esimerkiksi pihalla turvavälein.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet (siirryt toiseen palveluun)

Ikääntymisen asiantuntija pitää hyvänä, että rajoituksia löysätään: ”Mitä pitempään kuluu aikaa, sen hankalammaksi käyvät sivuvaikutukset”

Yli 70-vuotiaat saavat vihdoin lisää vapautta: "Nyt kun on kesä, menkää ulos, mutta pitäkää turvavälejä"