1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Näin oluthanat, terassit ja ravintolat avataan kesäkuun alussa – katso hallituksen päätökset tiivistetysti tästä

Ravintolakansaa suojellaan puolittamalla asiakaspaikat ja sallimalla anniskelu vain iltakymmeneen. Terasseja asiakasmäärän rajoitus ei koske.

Hallitus päätti tiistaina ravintoloiden ja oluthanojen avaamisen ehdoista. Kuva: Yle

Hallitus on päättänyt avata ravintolat asteittain kesäkuun alusta alkaen. Hallituksen neuvottelussa sovittiin tiistaina, millä keinoin aukiolot voidaan sallia.

Ravintolat, kahvilat, pubit ja yökerhot ovat olleet suljettuina 4:nnestä huhtikuuta alkaen. Suuri osa ravintoloista on saanut myydä vain noutoruokaa.

Tässä ovat hallituksen tämän päivän ravintolapäätökset:

Määräykset samat koko Suomessa

Hallituksen helpotukset koskevat koko maata. Paikallisia eroja koronaviruksen levinneisyyden suhteen ei ainakaan toistaiseksi oteta huomioon.

Määräyksiä hygieniasta ja etäisyyksistä

Hallitus edellyttää, että ravintoloiden on puhdistettava asiakkaiden koskettamia pintoja ja esineitä riittävän usein. Lisäksi niiden pitää järjestää sisä- ja ulkotilojensa kalusteet ja palvelut siten, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle.

Toisin sanoen tungosta ja pullonkauloja ei saa olla. Asiakkaita ja seurueita ei saa sijoittaa liian lähelle toisiaan. Tarkkoja metrimääriä ei kuitenkaan ole annettu.

Aukiolot ja anniskeluajat

Ravintolat saavat olla auki kello 23:een. Se tarkoittaa sitä, että alkoholijuomien anniskelu loppuu kello 22.

Näiden rajoitusten lisäksi ravitsemisliikkeiden aukioloaika olisi enintään kello 6–23 ja anniskeluaika enintään kello 9–22. Jos asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22:ta, juoman nauttiminen olisi sallittua kello 23:een eli sulkemisaikaan saakka.

Aluksi vain puolet asiakaspaikoista käyttöön

Asiakaspaikkojen määrä rajoitetaan alkuvaiheessa puoleen. Toisin sanoen satapaikkainen ravintola saa ottaa sisätiloihinsa enintään 50 asiakasta. Asiakaspaikkojen määrää lisätään, kun se on hallituksen mukaan turvallista.

Kaikille oma istumapaikka, ruoka annostellaan

Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä. Asiakkaat voisivat kuitenkin noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä. Asiakkaat eivät saisi kuitenkaan annostella ruokaa ja juomaa itse esimerkiksi ns. buffetpöydästä.

Baaritiskillä ei voi nojailla

Monessa ravintolassa ja pubissa iso osa liiketilasta on baaritiskiä. Uusien sääntöjen mukaan tiskille ei voi kuitenkaan jäädä lasinsa kanssa seisoskelemaan.

Lasinsa voi noutaa, mutta sitten on mentävä saman tien omalle istuinpaikalleen. Poikkeus voi tulla kyseeseen silloin, kun tiskillä on istuin ja turvavälit ja asiakasmäärät toteutuvat.

Istumapaikan vaihtaminen on mahdollista

Toinen tavalliseen ravintolaelämään kuuluva seikka, josta ei ole määräyksissä mainintaa, on paikan vaihtaminen.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lähtökohta on, että etäisyyksien ylläpito ja kaikkiaan hyvä järjestys pysyvät. Nyt ei ole määritelty, saako vaikkapa yksin saapunut asiakas siirtyä kaverin pöytään.

Istumapaikka pitää olla, turvaetäisyydet tulee säilyttää, eikä varmaankaan koko ravintolan kiertämistä katsota hyvällä.

Isot ja pienet liiketilat

Ravintoloita ja kahviloita on hyvin erikokoisia, mutta nyt annetuissa helpotuksissa liiketilan koosta ei erityisesti mainita.

Terassit auki ilman asiakasrajoitteita

Hallitus päätti myös terasseista. Niitä eivät asiakaspaikkarajoitteet koske. Hallitus luottaa siihen, että ravintolat itse huolehtivat ulkoterassien turvallisuudesta eli etäisyyksistä ja hygieniasta. Vahtimestaripakkoa järjestystä valvomaan ei ole.

Kahvilat

Kaikki hygienia-, etäisyys-, tarjoilu, aukiolo- ja paikkasäännöt koskevat myös kahviloita. Hallituksen päätöksessä puhutaan yleisesti ravitsemusliikkeistä.

Yökerhot

Aukiolosäännöt eivät toimi yökerhoille, sillä ravintoloiden on suljettava viimeistään kello 23.

Pienpanimoiden etämyyntiä käsitellään huomenna

Pienpanimot ovat halunneet saada luvan etämyyntiin. Siitä ei vielä ole hallituksen päätöstä. Asiasta on tarkoitus keskustella hallituspuolueiden puheenjohtajien viisikon kesken huomenna keskiviikkona.

Tilannetta seurataan kahden viikon välein

Määräykset ovat voimassa näillä näkymin lokakuun loppuun asti. Hallituksen mukaan niitä voidaan kuitenkin muuttaa, jos kehitys menee hyvään suuntaan. Tilannetta tarkastellaan parin viikon välein. Ensimmäinen tarkastuskohta on juhannusviikolla.

Sääntöjen rikkojille lappu luukulle jopa kuukaudeksi

Nyt annettujen sääntöjen toteutumista valvovat aluehallintovirastot. Jos ne havaitsevat epäkohtia, ne voivat velvoittaa ravintolan korjaamaan puutteet. Jos sääntöjä rikotaan räikeästi, ravintola voidaan sulkea, mutta korkeintaan kuukaudeksi.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoiltaan klo 23.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Ravintolat odottavat päätöksiä kesästä: kokkolalainen pubiyrittäjä rajoittaisi ennemmin aukioloa kuin asiakasmääriä – "Parempi kuin ei mitään"

Hallitus esitteli ravintolalinjaukset: Asiakkaiden istuttava omissa pöydissään, anniskelu loppuu kello 22 – kokoomus arvostelee holhouksesta

Panimoliitto torjuu ravintoloille kaavaillut rajoitukset – ”anniskelun lopettaminen iltayhdeksältä olisi keinotekoista”