Koronakaranteenisuojia muutetaan hirmumyrskysuojiksi Intiassa: Miljoonia ihmisiä evakuoidaan lähestyvän sykloni Amphanin tieltä

Intiassa ja Bangladeshissa yritetään saada ihmiset pitämään koronaturvavälit samalla, kun heitä viedään turvaan nelosluokan hirmumyrskyltä.

hirmumyrskyt
Synkkiä pilviä talojen yllä.
Taivaalle oli jo tiistaina kerääntynyt synkkiä pilviä Kolkatassa.Piyal Adhikary / EPA

Itä-Intiaa ja Bangladeshia lähestyy Bengalinlahdella sykloni Amphan, jonka tuulet puhalsivat maanantaiyönä kovempaa kuin yhdenkään alueella aiemmin riehuneen trooppisen hirmumyrskyn.

Syklonin ennustetulla reitillä asuu miljoonia ihmisiä.

Kovin mitattu tuulennopeus oli puuskissa 75 metriä sekunnissa, kertovat sekä Yhdysvaltain että Intian viranomaiset. Sittemmin tuulet ovat hieman laantuneet, mutta puhaltavat edelleen toiseksi korkeimman eli nelosluokan hurrikaanin voimalla, noin 66 metriä sekunnissa.

Syklonin odotetaan rantautuvan keskiviikkona ja tuovan mukanaan myrskytuulien lisäksi rankkasateita ja tulvia.

Kartta hirmumyrsku Amphanin reitistä Bengalinlahdella Intian itäpuolella.
Harri Vähäkangas

Viranomaiset ovat alkaneet siirtää kummassakin maassa ihmisiä turvaan Amphanilta. Evakuointia vaikeuttaa koronapandemia, sillä evakuoitavat yritetään saada pitämään turvavälit, jottei koronavirus pääsisi leviämään.

Intiassa evakuoitavia on ainakin satoja tuhansia ja heidät viedään tuhanteen keskukseen. Myös koronaviruksen saaneille perustettuja karanteenisuojia on muutettu evakuointikeskuksiksi.

Bangladeshissa aiotaan evakuoida 2,2 miljoonaa ihmistä. Evakuoitavia viedään korkeammille seuduille. Evakuoitavien on käytettävä kasvomaskeja ja muistettava turvaväli. Evakuointisuojien määrää on sekin normaalia suurempi pandemian takia.

Bangladeshissa oli todettu tiistaihin mennessä liki 21 000 koronatartuntaa ja 314 ihmistä on kuollut. Intiassa vahvistettuja tartuntoja on yli 100 000 ja kuolleita 3 163.

Syklonin odotetaan rantautuvan Intian ja Bangladeshin rajalla alueella, jonka lähellä sijaitsee 14 miljoonan asukkaan Kolkatan kaupunki.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus