Panimoliitto arvostelee valomerkin ajoitusta ja asiakasrajoitusta – S-ryhmä perää rajoitusten nopeampaa hölläystä

Hallitus kertoi tänään, millä ehdoilla ravintolat saavat avata ovensa kesäkuussa.

ravintolat
Joukko nuoria antaa toisillee yläfemmoja bingoiilllassa Ravintola Oivassa.
Näin pidetiiin hilpeää ravintolassa ennen koronakriisiä. Nyt täytyy tyytyä rajoitetumpaan ilonpitoon. Kuva kesäkuulta 2018.Ilkka Klemola / Yle

Ravintola-alan keskeiset toimijat S-ryhmä ja Panimoliitto kiittävät hallitusta ravintoloiden rajoitusten purkamisesta, mutta toivovat samalla lisää höllennyksiä.

Ravintolat ovat olleet kiinni valtiovallan määräyksestä huhtikuun alusta alkaen, ja saavat avata ovensa taas kesäkuun alusta.

Lue aiheesta lisää: Näin oluthanat, terassit ja ravintolat avataan kesäkuun alussa – katso hallituksen päätökset tiivistetysti tästä

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen pitää hallituksen tänään esittämiä rajoitushöllennyksiä keinotekoisina.

– On ymmärrettävää että ravintolat sulkeutuvat kello 23. Toisaalta on mielestäni täysin keinotekoista, että alkoholin myynti pitää lopettaa kello 22, tuntia ennen sulkemisaikaa. Se ei vastaa todelliseen huoleen terveysasioista, Pakarinen arvostelee.

Panimo- ja virvoitusteollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen istuu pöydän ääressä.
Riikka Pakarisen mielestä Suomen olisi syytä seurata muita Pohjoismaita rajoitusten purussa.Arttu Timonen / Yle

S-ryhmän matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä arvelee, että alkoholia nautitaan anniskeluaikojen supistamisen takia sitten muualla.

– Kyllä se on normaaliaikanakin ollut yleistä, että rannoille kokoonnutaan ja siellä biletetään. Nyt tietysti jos valvotun anniskelun kellonajat vielä supistuvat, totta kai porukat hakeutuvat sinne, missä on vapaampaa ja voi toimia omaehtoisesti, Ojanperä sanoo.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa päivällä, että anniskelu lopetetaan tuntia ennen sulkemisaikaa siksi, että näin vältetään poistumisruuhka ravintolasta. Se taas pienentää koronariskiä.

Yökerhot pois pelistä

Ojanperän mukaan ravintolat pystyvät elämään uuden rajoitetun aukiolon kanssa, vaikka se sulkeekin ilta- ja yöravintolat vielä toistaiseksi aika lailla kokonaan pois toiminnasta.

– Mutta tuo asiakaspaikkojen rajoittaminen puoleen on iso rajoitus ravintolatoiminnan kannattavalle avaamiselle.

Pakarisen mielestä täyttöasteessa Suomen olisi ollut syytä mennä linjassa muiden Pohjoismaiden kanssa.

– Peräänkuulutan luottamista suomalaisiin. Suomalaiset ovat toimineet vastuullisesti koronakriisin aikana ja uskon, että jokainen tiedostaa vastuullisen toimintatavan ravintoloissa myös jatkossa.

S-ryhmän matkailu- ja ravitsemuskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä ikkunan ääressä.
Harri Ojanperän mukaan korona on ravintola-alan kovin kriisi vuosikymmeniin.Arttu Timonen / Yle

Ojanperä toivoo rajoitusten hölläämistä nopeaan tahtiin.

– Emme pysty toimimaan lähellekään täysipainoisesti 50 prosentin täyttöasteella, koska kaksi kolmasosaa myynnistä tulee sesonkitunteina. Rajoitus vie pohjaa kannattavuudelta ja kyllä (rajoitusten purun) odottaminen lokakuuhun saakka on kovasti pitkä ja tuskallinen aika.

Ojanperän mukaan korona on iskenyt ravintola-alaan äärimmäisen kovaa.

– Olen ollut eri johtotehtävissä alalla 80-luvulta lähtien ja en muista näin pahaa iskua koskaan tapahtuneen toimialalla. Isku on ollut todella raju ja olen huolissani siitä, että normaaliin elämään pääseminen kestää kauan.

Saako pöytää vaihtaa?

Hallitus linjasi myös monia muita ravintola-asioinnin ehtoja. Jokaisella asiakkaalla pitää esimerkiksi olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä.

Asiakkaat voivat kuitenkin noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä. Sitä ei kuitenkaan kerrottu, saavatko asiakkaat liikkua pöydästä toiseen illan mittaan, kuten on ollut tapana ennen koronakriisiä.

– Kyllä se varmasti mahdollista on. Luottaisin tässä asiakkaisiin ja ravintoloitsijoihin. He osaavat katsoa tilanteen. Uskon, että edestä näkee paremmin kuin kabineteista näitä linjaamalla. Toimiala osaa toimia näissä asioissa vastuullisesti ja oikein, Ojanperä vakuuttaa.

Lue lisää:

Näin oluthanat, terassit ja ravintolat avataan kesäkuun alussa – katso hallituksen päätökset tiivistetysti tästä

Tällainen on hallituksen ravintolaesitys: Ravintolat kiinni koko kevääksi, noutoruokaa saa hakea

Ravintolat paikanneet talousahdinkoaan myymällä ateriakasseja vappuna – ala haluaa oikeuden ulosmyyntiin myös viineille

Hallitus hyväksyi esityksen ravintolatuista – tukea luvassa yhteensä 123 miljoonaa euroa

Eduskunta ruoti ravintoloiden koronatukia – Työministeri Haatainen puolusti tukien perustumista tammi–helmikuuhun

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus