1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

AVI: Kesällä alle 500 hengen yleisötapahtumat mahdollisia erityisjärjestelyin

Tapahtumien järjestäjille jää vastuu yleisön turvallisuudesta.

Kulttuuri
Faneja menossa sisään Ed Sheeranin konserttiin
Tulevana kesänä yli 500 hengen festivaalit ja konsertit on kielletty.Laura Hyyti / Yle

Aluehallintovirasto on saanut valmiiksi odotetun ohjeistuksensa erilaisten tapahtumien järjestämisestä. AVI julkaisi tiedotteen koronaepidemian aiheuttamista poikkeusjärjestelyistä tänään tiistaina.

Löydät tiedotteen täältä (siirryt toiseen palveluun).

AVIn mukaan yli 50 henkilön, mutta enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin.

Ihmisten turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisella sekä turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla.

Yli 500 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty, eivätkä aluehallintovirastot myönnä näiden osalta poikkeuksia.

Yleisöä Ursus Factoryn keikalla Tavastialla
Helsinkiläisen rock-klubi Tavastian keikat alkavat tauon jälkeen syyskuussa. Nelli Kenttä / Yle

Elokuvateattereiden avaaminen näyttää onnistuvan

Elokuvateatteriliiton puheenjohtaja Aku Jaakkola on ensinäkemältä tyytyväinen aluehallintoviraston antamiin määräyksiin.

Elokuvateattereissa oli jo aiemmin ryhdytty muokkaamaan omaan toimintaan sopivia käytäntöjä asiakkaiden terveyden turvaamiseksi.

– Aika lailla samoilla linjoilla ollaan valmisteltu elokuvateattereiden mahdollista avaamista kesällä. Nyt näyttää siltä, että avaaminen onnistuu.

Eniten elokuva-alalla oli jännitetty turvavälien mittaa. Nyt vaikuttaa siltä, että turvaväli voi olla joustavasti yhdestä kahteen metriin.

– Se helpottaa elokuvateatterien tilannetta. Jos turvaväli olisi ollut vaikkapa kaksi metriä, olisi ihmisten sijoittelu hankalaa.

Amos Rex, Bio Rex
Vielä toistaiseksi elokuvateatterit ammottavat tyhjinä, mutta kesällä moni avaa ovensa yleisölle.Jussi Mankkinen / Yle

Aluehallintoviranomaisten odotetuissa ohjeissa on vielä kuitenkin seikkoja, joita täytyy tarkistaa.

–Elokuviin tullaan yleensä kaveriporukalla tai perheen kanssa. Meidän valmistelemissa turvallisuusohjeissa olimme pyrkineet seurueiden erilleen sijoitteluun, ei jokaisen ihmisen.

Aku Jaakkola uskoo, että monet elokuvateatterit avaavat ovensa kesällä. Ajankohdan voi päättää jokainen teatterin pyörittäjä itse.

Heinäkuussa on tulossa isoja kansainvälisiä elokuvia ensi-iltaan, joten monet ovat laskeneet avaamisen olevan kannattavaa silloin.

Myös Suomen suurimman elokuvaketjun Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila uskoo ovien avautuvan viimeistään heinäkuun puolivälin jälkeen.

– Voimme availla jo ehkä heinäkuun alussa, mutta viimeistään kansainvälisten elokuvien tullessa ensi-iltaan.

Finnkino on jo valmistellut avaamista ja suunnitellut toimintaohjeita yleisölle.

– Hienoa, että vihdoin pääsemme viimeistelemään suunnitelmat ja siirtymään käytännön järjestelyihin.

Tapahtumajärjestäjä ei yllättynyt

No Fear Agency & Promotionin toimitusjohtaja Vesa Ristimäki on odottanut päivittäin AVIlta tarkennettuja ohjeita. Niiden sisältö ei tullut yllätyksenä.

– Oli odotettavissa, että 500 henkilöä tulee olemaan raja. Se täytyy meidän kaikkien hyväksyä ja tähän on tyydyttävä.

– Se tarkoittaa, että mitään festivaaleja ei kesällä järjestetä, Ristimäki sanoo.

Hän muistuttaa, että tapahtumajärjestäjille aika on todella haastava.

– Koko alalle koronan aiheuttama tilanne on valtava pettymys. Esiintyjien ja yleisön hengen turvaaminen on kuitenkin ensisijaisen tärkeätä.

No Fear Agency & Promotion ilmoitti tänään, että Suomirockin legendan Hassisen Koneen odotettu paluu siirtyy vuodella koronan takia.

Hassisen kone
Useat yhtyeet ja artistit ovat joutuneet siirtämään ensi kesälle suunniteltuja esiintymisiä. Hassisen Kone on yksi monista. Fullsteam Agency

Järjestäjillä vastuu turvallisuudesta

Aluehallintovirastojen määräykset ovat voimassa kesäkuun loppuun. Niiden tavoitteena on estää koronaviruksen leviäminen Suomessa.

Jokaisen tapahtumajärjestäjän tai toimijan pitää itse arvioida, miten se toteuttaa määräykset asiakasmäärien rajaamisesta, turvaetäisyyksistä ja hygieniaohjeistuksista.

Tilaisuuksien järjestäjiä on muistutettu siitä, etteivät osallistujat saa pakkautua liian tiiviiksi ryhmiksi. Lisäksi järjestäjien on aina huolehdittava siitä, että osallistujilla on mahdollisuus hyvään käsihygieniaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Rock-klubien avaaminen täysin auki – Tavastian Merimaa: “Emme halua olla viruslinko”

Museot avautuvat viimein tauon jälkeen – näin kävijöitä suojellaan koronalta