Hyppää sisältöön

Koira haistaa koronaviruksen – suomalaistutkimus selvittää, saataisiinko kuonot käyttöön vaikka vanhainkodissa

Alustavien testien mukaan koira voi yltää luotettavampiin tuloksiin kuin laboratoriokokeet.

Kössi-koira haistelutehtävissä. Kuva: Susanna Paavilainen

Koulutetut koirat ovat alustavissa tutkimuksissa onnistuneet erottamaan terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden virtsanäytteet. Tutkimusta tekevät Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta ja lääketieteellisen tiedekunta.

Hajuerotteluun koulutetut koirat ovat aiemmin palvelleet menestyksellä muun muassa syöpää sairastavien tunnistamisessa.

– Meillä on ennestään vankka kokemus koirien kouluttamisesta hajuerotteluun. Oli mahtavaa nähdä, miten nopeasti koirat omaksuivat jälleen uuden hajun, sanoo tutkimuksen ja DogRisk-ryhmän johtaja Anna Hielm-Björkman tiedotteessa.

Tutkijat aloittavat laajan potilasnäytteiden keräämisen varmistaakseen havainnon ja jatkaakseen koulutusta. Tutkijat myös selvittävät, kuinka kauan sairastumisen jälkeen koira haistaa vielä viruksen.

Alustavien testien perusteella koirat saattaisivat suoriutua tehtävästä nopeasti ja yltää jopa luotettavampiin tuloksiin kuin nykyiset molekyylipohjaiset laboratoriokokeet.

Koronakoira lentokentälle ja sairaalaan?

Hajuerotteluun koulutettuja koiria voisi hyödyntää koronavirustartunnan saaneiden tunnistamisessa esimerkiksi vanhainkodeissa, sairaalahenkilökunnan seulonnassa ja tullin palveluksessa lentokentillä. Siihen on kuitenkin vielä matkaa.

– On varmistettava monia asioita ennen kuin hajuerottelua päästään soveltamaan käytännössä, kertoo Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele tiedotteessa.

Hänen mukaansa tutkijat analysoivat suuren määrän näytteitä potilailta, jotka ovat saaneet positiivisen koronatestituloksen, ja verrokkiryhmältä, jonka tulos on ollut negatiivinen. Osa verrokeista on terveitä, osa sairastaa esimerkiksi jotakin muuta hengitysteiden infektiota.

Vastaavia tutkimuksia on menossa muissakin maissa, muun muassa Britanniassa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

.
.