Iijoen tulva saattaa Pudasjärvellä jäädä aiemmin arvioitua pienemmäksi

Tulvahuippua odotetaan Pudasjärvelle viikon tai puolentoista viikon päähän.

tulvat
Iijoen varressa Pudasjärvellä sijaitseva talo on suojattu tulvalta penkereellä
Tulvasuojauksia on nyt paranneltu Pudasjärvellä Iijoen mahdollisen suurtulvan vuoksi. Kiinteistöjä on suojattu pengertämällä ja suoja-aidoin.Ensio Karjalainen / Yle

Pudasjärvi saattaa välttyä suurtulvilta. Näin siksi, että lumi on sulanut Koillismaalla viimeiset päivät hitaasti, osin ilmaan haihtuen. Näin ollen Koillismaan ylängöltä ei näyttäisi tämänhetkisten tietojen mukaan ryöpsähtävän suuria massoja sulamisvesiä Iijokeen.

Vielä viime viikolla Ely-keskus ja Pudasjärven tekninen johtaja Eero Talala ennakoivat suurtulvan mahdollisuutta. Ennuste näyttäisi nyt muuttuneen.

– Tällä hetkellä näyttää huomattavasti paljon rauhallisemmalta. Kylmät yöt ja sopiva säätila, eikä ole vettä tullut kovasti. Vaikuttaa, että pääsemme alemmaksi kuin huipputulvat ovat olleet.

Silti helpotuksesta ei voida vielä huokaista, vaikka Koillismaan ylängöilläkin on nyt rauhallista.

– Vähän riippuu, miten vettä tulee Taivalkoskella ja Kuusamossa ja lämpeävätkö ilmat. Perinteisesti on käynyt niin, että kun oma tulva on laskenut, niin sitten tulee Koillismaalta vesiryöppy, Eero Talala miettii.

Tulvahuippua odotetaan Pudasjärvelle viikon tai puolentoista viikon kuluttua.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)