Poliisi: Koulun pihalla Imatralla videoitu pahoinpitely oli julma – alakouluikäisiä epäiltyjä ja heidän perheitään on uhkailtu

Pahoinpitelystä on levitetty videoita sosiaalisessa mediassa. Poliisi toivoo nyt malttia somekeskusteluun.

poliisitutkinta
Koulun piha-aluetta Imatralla.
Imatralaisen koulun pihalla tapahtuneesta pahoinpitelystä on levinnyt videoita sosiaalisessa mediassa. Sekä epäillyt että uhri ovat alakouluikäisiä.Ville Toijonen / Yle

Kaakkois-Suomen poliisi jatkaa Imatralla koulun pihalla tehdyn pahoinpitelyn tutkintaa.

Poliisi epäilee tässä vaiheessa, että kolme alakouluikäistä lasta pahoinpiteli alakouluikäistä lasta. Uhria potkittiin päähän useita kertoja.

Uhri vietiin sairaalahoitoon. Vammat eivät olleet hengenvaarallisia ja tällä hetkellä hän on kotona tarkkailtavana.

Pahoinpitely näkyy videoilla, joita on levitetty sosiaalisessa mediassa. Poliisi on nähnyt videoista muutamia.

Tutkinnanjohtajan, komisario Jarno Saarisen mielestä teko täyttää törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön.

– On erittäin julmaa potkia pään seudulle puolustuskyvytöntä henkilöä, toteaa Saarinen.

Poliisilla käsitys motiivista

Poliisi sai ilmoituksen pahoinpitelystä hätäkeskuksen kautta maanantaina iltapäivällä kouluajan ulkopuolella.

Epäiltyjen henkilöllisyys on poliisin tiedossa. Saarisen mukaan poliisilla on aika hyvät tiedot pahoinpitelyyn johtaneista tapahtumista, mutta kaikkea poliisi ei kerro julkisuuteen.

– On jonkinnäköinen käsitys motiivista ja sitten tapahtumista. Video auttaa aika paljon. Ei ole kovasti selittelemistä eli näyttö on aika selvä, Saarinen sanoo.

Videoiden perusteella tapahtumapaikalla oli paljon ihmisiä. Pahoinpitelystä epäillään tässä vaiheessa kolmea lasta. Epäiltyjen määrä tarkentuu, kun tapahtumien kulkua selvitetään lisää.

Poliisilla ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, olivatko videoiden kuvaajat osallisina tapahtumiin vai ulkopuolisia.

Videon levittäjä voi syyllistyä rikokseen

Koska epäillyt ovat alle 15-vuotiaita, heillä ei ole rikosoikeudellista vastuuta. Toisin sanoen heille ei voi langettaa tuomioita rikoslain perusteella. Poliisi ei voi kohdistaa epäiltyihin myöskään pakkokeinoja, kuten kiinniottoja.

Epäillyille voi kuitenkin tulla vahingonkorvausvastuu.

Poliisi selvittää tapahtumien kulkua muun muassa puhuttamalla asianomaisia. Poliisi tekee yhteistyötä sosiaalityöntekijöiden kanssa.

– Sosiaalitoimella on omat keinonsa puuttua asiaan. En kuitenkaan puhuisi rangaistuksesta vaan avusta, mitä sieltä saa, komisario Jarno Saarinen Kaakkois-Suomen poliisista sanoo.

Saarinen toivoo, ettei videota jaettaisi enää yhtään enempää.

– En näe siihen mitään järjellistä syytä. Video saattaa aiheuttaa ahdistusta. Jos tulee mieleen jakaa videota, sopii miettiä, että mitä sillä voi saavuttaa ja onko se tarpeen.

Videon levittäjä voi syyllistyä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai kunnianloukkaukseen. Niistä seuraamukset ovat enimmillään sakkoja.

Epäiltyjä ja heidän perheitä uhkailtu

Tapahtunut on herättänyt voimakkaita reaktioita sosiaalisessa mediassa. Kaakkois-Suomen poliisi toivoo ihmisiltä malttia somekeskusteluun.

– Epäiltyjä ja heidän perheitään on uhkailtu. Se ei auta asiaa tai asianomistajaa millään tavalla, kirjoittaa poliisi Facebook-sivullaan.

Tapahtuneesta keskusteltu kouluissa, asiasta kannattaa jutella myös kotona

Maanantain tapahtumia ja sosiaalisessa mediassa levinneitä videoita on käsitelty Imatran kouluissa tiistaiaamusta alkaen keskustelemalla.

Koulujen henkilökunta ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin oppilashuollon ammattilaiset ovat puhuneet tapahtuneesta oppilaiden kanssa.

Erityisesti videot ovat järkyttäneet lapsia ja aikuisia. Imatran kaupungin hyvinvointipalvelujen päällikkö Arja Kujala neuvoo, että asiasta on hyvä puhua vielä kotona lasten, nuorten ja vanhempien kesken.

– Vanhemmat voivat kysyä, mitä lapsi on nähnyt tai kuullut asiaan liittyen, Kujala sanoo.

Lapsilta voi kysyä, mietityttääkö asia heitä ja mitä ajatuksia ja tunteita tapahtunut heissä herättää. Asiasta voi tarvittaessa puhua useammankin kerran, jos asia vaivaa lasta.

Kujalan mukaan lapsille on tärkeää luoda turvallisuuden tunnetta ja lohduttaa heitä. Lapsille voi kertoa, että aikuiset selvittelevät asiaa ja sekä tekijä että uhri saavat aikuisilta apua.

– Mikäli asia jää painamaan lapsen mieltä pidemmäksi aikaa ja tuntuu, että omat keinot eivät riittävästi auta, kannattaa matalalla kynnyksellä olla yhteydessä oppilashuoltoon, Kujala ohjeistaa.

Yhteyttä voi ottaa myös Imatran tai Lappeenrannan lasten ja nuorten taloihin.