Britannia ilmoitti laajan suunnitelmansa tullien leikkaamisesta

Uudet tullit tulevat voimaan, kun Britannian EU-eron siirtymäkausi päättyy vuoden lopussa.

Britannia
Doverin satama.
Britannia neuvottelee kauppasuhteensa EU:n ja Yhdysvaltain kanssa uusiksi. Kuva Doverin satamasta. Vickia Flores / EPA

Britannia on ilmoittanut uusista EU-eron siirtymäkauden jälkeisistä tulleistaan.

Britannia leikkaa monien tuotteiden tuontitulleja, mutta säilyttää kymmenen prosentin tullimaksun autoille. Tulleilla Britannia suojaa jatkossa myös maatalottaan: muun muassa lampaan-, naudan- ja siipikarjanlihan tullimaksut säilyvät ennallaan.

Monet tuotteet, kuten vaikkapa jääkaapit ja pakastimet (siirryt toiseen palveluun) ovat kuitenkin tullivapaita vuodenvaihteen jälkeen. Yhteensä tulleja poistetaan 30 miljardin punnan eli 33,6 miljardin euron arvosta tuotteita.

Uusi tullijärjestelmä tulee voimaan tammikuun alussa. Britannia neuvottelee sen pohjalta kauppasopimuksista EU:n, Yhdysvaltojen ja muiden maiden kanssa.

Hallituksen mukaan uusi tullijärjestelmä on Britannialle edullisempi ja selkeämpi kuin EU:n yhteinen tullikäytäntö. Tavoitteena on, että 60 prosenttia kaupasta olisi tullivapaata nykyisen 47 prosentin sijaan.

Britannian Kkansainvälisen kaupan ministerin Liz Trussin mukaan kuluttajat ja kotitalouden hyötyvät muutoksesta. Truss sanoi lausunnossaan, että tuhansien päivittäistavaroiden hinnat laskevat.

Lähteet: Reuters