1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lapin kunnat: Valtion koronapaketti on liian pieni

Koronakriisi rokottaa Lapin kuntien taloudesta yli 60 miljoonaa euroa, josta valtion tukipaketti korvaisi alle puolet.

Koronakriisi vähentää kuntien verotuloja ja kasvattaa muun muassa terveydenhuollon kuluja. Arkistokuva Kolarin terveyskeskuksesta. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Lapin kunnat pitävät valtion kunnille osoittamaa tukipakettia liian pienenä. Lapin kunnat ovat arvioineet koronakriisin aiheuttavan kuntatalouteen yli 60 miljoonan euron aukon, josta valtion tukipaketti korvaisi alle puolet. Luku ei sisällä sairaanhoitopiirien menoja.

Korona pienentää kuntien verotulojen ja kasvattaa kulujen kasvua esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa ja sivistystoimessa. Vaikutukset kuntien verotuloihin ovat erityisen suuret Lapissa, missä lomautukset ja työttömyys ovat iskeneet laajasti, kun matkailu loppui kuin seinään pandemian seurauksena.

Esimerkiksi Rovaniemellä työttömien määrä on noussut nopeasti lähes 3 000 ihmisellä.

Valtion tukipaketti kunnille koostuu neljästä osasta: suorasta tuesta sairaanhoitopiireille, kuntien yhteisöveron määräaikaisesta korottamisesta, kuntien valtionosuuksien määräaikaisesta korottamisesta sekä harkinnanvaraisen valtionosuuden korottamisesta.

Lapin kuntajohtajat vaativat, että valtionosuuksien määräaikainen korottaminen tehdään peruspalvelujen valtionosuuksien loppusummien perusteella.

Lapin kuntien mukaan varautuminen koronaan ja sen hoito tulee kalliimmaksi pohjoisessa, jossa myös peruspalvelujen järjestäminen ja tuottaminen on hintavaa. Lapin kuntien kustannuksia lisäävät muun muassa väestön ikärakenne, korkea sairastavuus, harva asutus ja pitkät etäisyydet.

Lue tuoreimmat uutiset Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.