1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietosuoja

58 hätäkeskuspäivystäjää epäiltynä rikoksesta: poliisi selvittää, katsoivatko perusteetta rekistereitä Porvoon poliisiampumisesta

Rikoksesta on epäiltynä miltei joka kahdeksas hätäkeskuspäivystäjä. Epäily paljastui laillisuusvalvonnassa.

Hätäkeskuspäivystäjiä epäillään siitä, että he katsoivat poliisin ampumisesta epäiltyjen miesten henkilötietoja tai muita tapaukseen liittyviä tietoja. Kuva: Mika Kanerva / Lehtikuva

Yhteensä 58 hätäkeskuspäivystäjää on epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisesta rekisterihakujen takia. Tutkintapyynnön asiasta on tehnyt Hätäkeskuslaitos.

Jokaisesta rekistereihin tehdystä hausta jää jälki lokiin. Hätäkeskuslaitoksen johtaja Taito Vainio vahvistaa Ylelle, että asia nousi esiin laillisuusvalvonnassa.

Viime elokuussa kahta poliisia ammuttiin Porvoossa. Teosta epäiltyjä ruotsalaisveljeksia ajettiin takaa Pirkanmaalle, jossa heidät otettiin kiinni. Laajan poliisioperaation aikana ja sen jälkeen lukuisat hätäkeskuspäivystäjät katsoivat tapahtumiin liittyviä kirjauksia rekistereistä.

– Epäily on, että keissin yhteydessä olisi käyty katselemassa henkilötietoja ilman virkatehtävään liittyvää perustetta, hätäkeskuslaitoksen johtaja Taito Vainio sanoo.

Esitutkinta on käynnistynyt

Jutun tutkinnanjohtajana toimii Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Pasi Nieminen. Hän kertoo, että asiassa on aloitettu esitutkinta. Päivystäjiä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäiltyjä on 58. Viime vuoden henkilöstökertomuksen mukaan hätäkeskuspäivystäjiä on yhteensä 468.

Nieminen ei kerro, mille ajalle epäilyt ajoittuvat. Ylen tietojen mukaan osa kirjautumisista on operatiivisen toiminnan ajalta ja toiset jopa päiviä tapahtumien jälkeen. Nieminen ei myöskään erittele, mihin rekistereihin rikoksesta epäillyt päivystäjät ovat kirjautuneet.

Nieminen korostaa, että tutkinta on vasta alussa. Poliisi arvioi hätäkeskuslaitokselta saamaansa materiaalia ja kuulustelee epäillyt. Sen jälkeen poliisi arvioi syyttäjän kanssa, onko osalla tai kaikilla epäillyillä ollut lainmukainen syy katsoa tietoja tai onko asiassa perusteita nostaa syytteitä.

Kymmeniä poliiseja tuomittu

Aiemmin vastaavista rikoksista on tuomittu kymmeniä poliiseja. Suurimman huomion tietourkintatapauksista ovat saaneet Ulvilan murhasta syytetyn ja syytteistä vapautetun Anneli Auerin ja kotonaan kuolleen ex-hiihtäjän Mika Myllylän tapaukset.

Molemmissa tapauksissa kymmeniä poliiseja tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska he olivat katsoneet rekistereistä tietoja tapauksista ilman virkatehtävään liittyvää perustetta.

Lue lisää:

Kymmeniä hätäkeskuspäivystäjiä epäillään rikoksesta – päivystäjien mukaan he ovat käyttäneet jokapäiväistä työkaluaan

Syytteiden nosto Porvoon ampumisissa siirtyy elokuulle – murhien yrityksistä epäillyt veljekset pysyvät yhä vangittuina