Perustuslakivaliokunta: Koronakorvauksia maksettava kaikille taloudellisia menetyksiä kärsineille ravintolayrityksille

Eduskunnan talousvaliokunta viimeistelee omaa mietintöään ravintolatuista.

ravintolat
Gastropub Tuulensuu lainasi asiakkailleen piknik-pöydän ja -tuolit virvokkeiden ja ruoan nauttimista varten Hämeenpuiston alueella.
Perustuslakivaliokunnan mielestä kaikkien sulkemispäätöksestä taloudellisia menetyksiä kärsineiden ravintolayritysten on päästävä koronakorvausten piiriin.Miikka Varila / Yle

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi ravintolayrittäjien koronatukia koskevan lausuntonsa (siirryt toiseen palveluun). Valiokunta edellyttää, että talousvaliokunta tekee hallituksen esitykseen merkittäviä korjauksia.

Perustuslakivaliokunnan mielestä kaikkien ravintolayritysten, joille sulkemispäätös on aiheuttanut myynnin vähentymisen seurauksena taloudellisia menetyksiä, on päästävä mukaan korvausten piiriin.

Perustuslakivaliokunta toteaa, että hallituksen esittämät korvausmallit mahtuvat lainsäätäjän harkintamarginaaliin tukemisen ja hyvityksen määrien osalta

– Elinkeinovapauden ja omaisuudensuojan näkökulmasta hallituksen esittämiä korvausmalleja perustellumpaa olisi ollut pyrkiä rajoitusten aiheuttamat tappiot ja kustannukset paremmin huomioivaan ja kattavampaan hyvittämiseen nyt ehdotetun verraten suppean ja erityislaatuisen kohtuullisen hyvityksen asemesta, valiokunta arvioi.

Talousvaliokunnan korjattava kuukausivertailua

Perustuslakivaliokunta kiinnittää huomiota siihen, että ravitsemisliiketoimintaa harjoitetaan usein pienissä yrityksissä.

– Ehdotettu sääntely jättää kokonaan perustuslakivaliokunnan lausunnossa edellytetyn kohtuullisen kompensaation ulkopuolelle sellaiset ravitsemisyritykset, joilla ei ole lainkaan myyntiä vertailukuukausina tammi-helmikuussa, kuten esimerkiksi kausiravintolat. Talousvaliokunnan on täydennettävä hyvitysjärjestelmän sääntelyä tältä osin. Tällainen muutos on edellytyksenä lakiehdotuksen käsittelemiselle tavallisen lain säätämisjärjestyksessä, perustuslakivaliokunta toteaa.

Perustuslakivaliokunnan mielestä talousvaliokunnan on varmistettava, että uudelleentyöllistämisen tukeminen kohdistuu ravitsemisyrityksiin työsuhteiden muodosta riippumatta.

Talousvaliokunnan on perustuslakivaliokunnan mukaan myös selkeytettävä sääntelyä, Perustuslakivaliokunta moittii, että sääntely on monimutkaista ja vaikeaselkoista.

– Sääntelyn sisällön selvittäminen voi olla erityisesti luonnollisen henkilön harjoittaman ravitsemisliikkeen puitteissa vaivalloista, perustuslakivaliokunta huomauttaa.

Lue myös:

Yle seuraa: Ravintolat voivat olla auki kello 23:een asti, anniskelu loppuu kello 22 – hallituksen tiedotustilaisuus ravintoloiden rajoituksista kello 13

Hallitus hyväksyi esityksen ravintolatuista – tukea luvassa yhteensä 123 miljoonaa euroa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus