1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leikki

Aikuisten satumaailma

Kun ilta tummuu, laittaa Sari Niininen tohvelit jalkaan ja astuu salaiseen huoneeseen. Pimeisiin taloihin syttyvät valot.

Pakenen arkea nukkekotien maailmaan. Iltaisin voin elää nukkekotien elämää tuntikaudet. Siirrellä, sisustaa ja suunnitella – loputtomiin.

Sari Niininen

Lauri on Sarin rakkain nukke. Lauri asuu yksin, sillä häntä ei huvita asua muiden nurkissa. Joskus Lauri ottaa miestä väkevämpää – toki vain lääkkeeksi.

Minimaailman suojissa aikuinen saa olla vapaa ja luova. Taloissa saa söpöillä tai hurjastella. Ei tarvitse siivota koskaan.

Nukkekotien pienoismallimaailma on naisten. Tämä harrastus ei ole vain kevytmielistä leikkiä. Vaatii luovuutta löytää jokaisesta roskasta aarre.

Tämä säilykepurkki on tehty hylsystä.

Hukkaan ei heitetä mitään. Korkista peili, patalapusta matto tai jäätelötikuista keinu. Minimaailmassa tavarat nähdään toisin.

Konttaamme kyläillessämme heti toistemme talot läpi. Ai sää olet tehnyt tämmöisen!

Sari Niininen

Nukkekotiharrastajan aisapari on fimo-muotoilumassa. Fimosta rakennetaan pelit, tomaatit tai...

vaikka Reino-tossut.

Taloon voi mennä tonni tai penni. Nukkekoteja ostetaan ja rakennetaan itse. Liinavaatekaappi, putkiradio tai viinilaatikko saavat uuden mahdollisuuden.

Suomessa on oma nukkekotiyhdistys, jossa on noin tuhat jäsentä. Harrastuskirjallisuutta julkaistaan ja luetaan ahkerasti. Pohjoismaista Suomi on nukkekotiharrastuksen edelläkävijä.

Kun nukkekotiin sytytetään valot, se herää eloon. Nukkekodin sähkötöitä voi opetella kursseilla. Ne ovat alkaneet kiinnostaa myös miehiä.

Sarin taloissa lapset voivat lymytä piilossa tai leikkiä sievästi. Tarinan mukaan pariskunta päätti rahaa ansaitakseen myydä hylättyjä lapsia eteenpäin rikkaille pariskunnille.

Valitettavasti heitä oli liikaa, ja osa jäi ruokkimatta.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän ajattelen muiden mielipiteitä. Eletty elämä saa näkyä. Eikös tuossa nukessa ole hiukan ex-anopin näköä...

Tekijät

Toimittaja

Heidi Kononen

Kuvat

Ville Välimäki

Julkaistu 31.5.2020

Lue seuraavaksi