Wienissä matkustaja voi mennä lennon jälkeen maksulliseen koronatestiin ja välttää 14 päivän karanteenin – Helsinki-Vantaalle vastaavanlaista systeemiä ei ole luvassa

Lähtevien ja saapuvien matkustajien testaamista pidetään tehottomana keinona estää koronaviruksen leviäminen.

lentokentät
Kuvassa on hiljainen Helsinki-Vantaan lentoasema.
Helsinki-Vantaan lentokentän lähtöaulassa on ollut hiljaista jo yli kaksi kuukautta. Kuvistuskuva.Silja Viitala / Yle

Koronavirustestien tekeminen lentomatkustajille Helsinki-Vantaalla ei lisäisi merkittävästi lentoliikenteen turvallisuutta, eikä se estäisi taudin leviämistä, arvioi THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane.

– Testauksesta lentokentillä ei ole ollut puhetta. Ainakaan meillä ei olla asiaa mitenkään konkreettisesti pohdittu, kertoo epidemiologi Sane.

Matkustajien koronatestausta lentoasemalla on tehty viime viikkoina muualla Euroopassa esimerkiksi Itävallassa. Wienissä maahan saapuva matkustaja voi ostaa 190 eurolla itselleen koronatestin lentokentällä (siirryt toiseen palveluun).

Jos noin kolmen tunnin kuluttua valmistuva testitulos on negatiivinen, matkustaja saa vapautuksen 14 päivän karanteenista.

Epidemiologi Jussi Sane THL:stä katsoo, että saapuvien ja lähtevien matkustajien testaaminen lentoasemalla on tehotonta.

– Tässä on paljon ongelmia. Olemme analysoineet lentokentällä ja maarajoilla oireseurannassa kerättyä dataa ja aika vähän niitä tapauksia sillä tavalla löytyy. Se vie myös valtavasti resursseja.

Koronapandemian hellittäminen herättää myös kysymyksen siitä, mahdollistaisiko matkustajien testaaminen lentomatkustamisen maasta toiseen.

THL:n johtava asiantuntija Sanen mukaan myös EU:n korkeimmat terveysviranomaiset katsovat, että lentokentillä tapahtuva testaus on tällä hetkellä tarpeetonta.

– Euroopan tautikeskuskin on julkaissut tästä äskettäin dokumentin, missä tuovat esiin tätä että lentokenttäseulonta on aika hyödytöntä.

Lue lisää:

Rantaloma koronan aikaan: Turkissa koronatesti lentokentällä, hotelleissa karanteenihuoneet

Turismi korona-aikaan – tässä sinulle muistilista suosituksista, jos pohdit kesämatkailua Euroopassa

Lue tästä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Suomessa ja ulkomailla

Lue tästä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta Uudellamaalla

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus