1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pätkätyö

Mistä löytyy maajussille sijainen? Viljelijöitä kehotetaan kartoittamaan lomittajat sukulaisia ja naapureita myöten ruoantuotannon turvaamiseksi

Lomitusjärjestelmä ei pysty koronapandemiassa varmuudella vastaamaan tilojen sijaistarpeeseen.

pätkätyö
Tilan isäntä pellollaan.
Kuvituskuva.Tanja Heino / Yle

MTK kehottaa maanviljelijöitä varautumaan koronaviruksen aiheuttamiin sairaustapauksiin kartoittamalla sijaiset poikkeuksellisen tarkasti.

Järjestön Uudenmaan viljelijöille lähettämässä kirjeessä arvioidaan, että lomitusjärjestelmä ei tässä tilanteessa kykene varmuudella vastaamaan tilojen sijaistarpeeseen.

Toiminnanjohtaja Matti Perälä MTK-Uusimaasta kertoo, että mahdolliset sijaiset on syytä selvittää nyt naapureita ja lähellä asuvia eläköityneitä viljelijöitä myöten.

– Onko isännällä esimerkiksi tiedossa urakoitsijaa, jota voisi käyttää tai onko perheenjäsenissä henkilö, jota voisi siihen vinkata?

Etujärjestö neuvoo maanviljelijöitä myös kirjoittamaan sijaisia varten ylös muun muassa sen, missä ruoantuotannossa käytettävät aineet ja tarvikkeet tilalla sijaitsevat.

– Mistä löytyy viljelyyn tarvittavat tuotantopanokset: kasvinsuojeluaineet, lannoitteet? Onko ne tulossa, onko ne tilattu?

Koronaviruksen takia tehdystä kartoituksesta on hyötyä myös muihin kriiseihin varautumisessa.

– Nähdään onko toiminnassa heikkouksia, joita ei välttämättä ole selvitetty. Siitä käy ilmi, onko tilalla kaikki asiat kunnossa, sanoo toiminnanjohtaja Perälä.

MTK-Uusimaan mukaan koronavirus ei ole aiheuttanut toistaiseksi pulaa lomittajista.

Lue lisää:

Koronarajoitukset ovat hidastaneet taimien istutusta – myös viileä sää on vaikuttanut kevättöihin

Lue seuraavaksi