Hyppää sisältöön

Kajaani osti pikkurahalla muun muassa kolme vesivoimalaa ja lämpövoimalaitoksen – aikeena houkutella lisää teollisuutta

Kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan kaupalla houkutellaan lisää teollisuutta ja kehitetään yritysalue Renforsin rannan energiatoimintoja.

Koivukosken vesivoimalaitos on yksi Kajaanin ostamista vesivoimalaitoksista. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Kajaanin kaupunki on perustanut Kajaanin Energiatuotanto Oy:n, joka on ostanut energiayhtiö Kainuun Voiman kokonaan itselleen.

Kaupassa kaupunki ostaa UPM Energy Oy:ltä puolet Kainuun voiman osakekannasta, kaikki sen kiinteistöt ja koskioikeudet. Näin kaupungista tulee Kainuun Voiman ainoa omistaja. Yhtiön omistuksessa olivat muun muassa lämpövoimalaitos ja kolme Kajaaninjoen vesivoimalaitosta.

Kajaanin kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupan suljetussa kokouksessaan maanantaina. Kainuun Voiman toimitusjohtajan Kimmo Keinäsen mukaan kaupalla tavoitellaan synergiaetuja Kajaanin sisällä.

– Syvennämme yhteistyötä Loisteen kanssa, eli käytännössä lämpö- ja sähkövoiman tuotantoa tehostetaan ja järkevöitetään.

Kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan kaupalla houkutellaan lisää teollisuutta ja kehitetään Renforsin rannan energiatoimintoja sekä katsotaan Loisteen kanssa, kuinka tuotanto yhdistetään myyntiin ja jakeluun.

Tolosen mukaan yhteistyötä tehdään myös Renforsin rannan kanssa, joka on UPM:n omistama. Kun UPM kertoi 2008 lakkauttavansa Kajaanin paperitehtaan, se kertoi myös perustavansa tehtaan tilalle yritysalue Renforsin rannan.

Aluetta pidetään mielenkiintoisena energiaintensiivisenä ympäristönä, jota voidaan tarjota erilaisille toimijoille. Tällä hetkellä siellä sijaitsee muun muassa supertietokoneita.

Kainuun Voiman toimitusjohtaja Kimmo Keinänen kertoo, että tulevaisuutta pohditaan nyt uuden omistajan kanssa: kaikki voimalaitokset otetaan tapetille: suunnitellaan, että korjataanko vanhaa vai rakennetaanko uutta.

Kajaani on sähköyhtiö Loiste Oy:n pääomistaja. Onko Kajaani nyt energiaomavarainen?

– Symbolisesti ainakin osittain. Lämpöenergiaa on, höyryäkin riittää siihen mitä tarvitaan, mutta sähkössä emme ihan pääse omavaraisiksi, sanoo Jari Tolonen.

Kauppahinta osakkeista ja kiinteistöistä on 19 miljoonaa euroa. Kaupungin johtajaa ilahduttaa erityisesti kaupan hinta.

– Kansainvälisillä huutokaupoilla hinta olisi jopa 200 miljoonaa euroa.

Kajaanin kaupunki ei odota heti tuottoja, vaan kauppa on satsaus tulevaisuuteen.

– Pitkällä aikavälillä nähdään mahdollisuuksia. Tavoittelemme työpaikkoja, elinvoimaisuutta ja pitkällä aikavälillä lisää verotuloja kaupungille, summaa Tolonen.